Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι συζήτησε με τους διαπραγματευτές στο Κατάρ ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Καταριανό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν αυτό το «νέο σχέδιο συμφωνίας» ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραήλ: Το Ιράν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση μετά τις ισραηλινές επιδρομές

Οι συζητήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς» ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτές οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει προηγούμενες προτάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Η πρόταση της Αιγύπτου

Χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για τον τερματισμό του πολέμου, πρότεινε μια διήμερη εκεχειρία, κατά την οποία θα απελευθερωθούν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις «για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στο Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «πρέπει να σταματήσει».

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός (σ.σ. στη Γάζα). Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει», επανέλαβε με έμφαση.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια κατάπαυση του πυρός, μετά την πρόταση της Αιγύπτου για διήμερη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Προσπάθειες Ερντογάν να λύσει το Κουρδικό
Επικαιρότητα |

Προσπάθειες Ερντογάν να λύσει το Κουρδικό

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν χαρακτηρίζεται κρίσιμο. Στην κορυφή της ατζέντας, η φονική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Βιομηχανίας Αεροδιαστημικής στην Άγκυρα από Κούρδους τρομοκράτες