Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ότι στρατεύματα από την Βόρεια Κορέα έχουν σταλεί στη Ρωσία και ότι βορειοκορεατικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ.

Οι παρατηρήσεις του, που επιβεβαιώνουν προηγούμενες πληροφορίες από την Ουκρανία, σημαίνουν ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται σε κατάσταση μάχης με τον στρατό της Ουκρανίας.

Βόρεια Κορέα: Δωράκι Πούτιν στον Κιμ

«Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή τόσο για την ινδοειρηνική όσο και για την ευρωατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση αξιωματούχων και διπλωματών του ΝΑΤΟ από αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλη εισβολή στο Κουρσκ τον Αύγουστο και παραμένουν στην περιοχή.

Κλιμάκωση του πολέμου

Ο Ρούτε δήλωσε ότι η βορειοκορεατική αποστολή συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της εμπλοκής της Πιονγκγιάνγκ στον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «επικίνδυνη διεύρυνση» του πολέμου.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων αποτελεί ένδειξη «αυξανόμενης απελπισίας» εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πάνω από 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν και αυτός δεν είναι σε θέση να στηρίξει την επίθεσή του στην Ουκρανία χωρίς ξένη υποστήριξη», δήλωσε ο Ρούτε.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ουκρανοί αντιστέκονται με θάρρος, ανθεκτικότητα και εφευρετικότητα» πρόσθεσε.

Τέλος ο Ρούτε τόνισε ότι «Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα να σταματήσουν αμέσως αυτές τις ενέργειες».

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση

Το Κρεμλίνο είχε απορρίψει τις αναφορές για ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα ως «ψεύτικες ειδήσεις».

Αλλά ο Πούτιν την Πέμπτη δεν διέψευσε ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία και δήλωσε ότι είναι υπόθεση της Μόσχας το πώς θα εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Πιονγκγιάνγκ.

Ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε τις αναφορές «αβάσιμες φήμες».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Προσπάθειες Ερντογάν να λύσει το Κουρδικό
Επικαιρότητα |

Προσπάθειες Ερντογάν να λύσει το Κουρδικό

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν χαρακτηρίζεται κρίσιμο. Στην κορυφή της ατζέντας, η φονική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Βιομηχανίας Αεροδιαστημικής στην Άγκυρα από Κούρδους τρομοκράτες