Την πρώτη επένδυσή του, ύψους 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ, ετοιμάζει το ΤΕΚΑ, το νέο ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), μετά οριστικοποίηση του ρόλου των εποπτικών αρχών στη διαδικασία επένδυσης των εισφορών του νέου ταμείου. Στόχος της επενδυτικής πολιτικής είναι η ουσιαστική βελτίωση των παροχών του ταμείου οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έως και 40% υψηλότερες από τις αντίστοιχες σημερινές.

Σε πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της εποπτείας που θα ασκεί η  Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων σε επενδυτικά προϊόντα. Κεφάλαια τα οποία βρίσκονται – με χαμηλό επιτόκιο – στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τσακλόγλου: To TEKA μπαίνει στη δεύτερη φάση της επενδυτικής λειτουργίας

Σήμερα στο ταμείο ασφαλίζονται πάνω από 360.000 εργαζόμενοι με τα αποθεματικά του να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις μέσα από ατομικούς κουμπαράδες.

ΤΕΚΑ: Το αποτύπωμα στις συντάξεις

Οι επικουρικές συντάξεις που θα δίνει το ΤΕΚΑ θα είναι υψηλότερες ως και 35% συγκρινόμενες με τις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ, όπως δείχνει σχετική αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, για σύνταξη με 20ετία το 2050 σε ηλικία 67 ετών, το ΕΤΕΑΕΠ θα έδινε επικουρική 208 ευρώ και το ΤΕΚΑ ανάλογα με το σενάριο απόδοσης (4% ή 4,5%) θα δίνει από 224 ως 259 ευρώ τον μήνα.

Οι εισφορές μπορούν να επενδύονται σε προϊόντα μηδενικού ρίσκου (π.χ. κρατικά ομόλογα, μακροχρόνιες καταθέσεις, κ.ά.) μικρού ή μεσαίου ρίσκου (αμοιβαία, μετοχές, κ.λπ) με δυνατότητα μεταβολής του χαρτοφυλακίου ανά τρία χρόνια.

H επιλογή συνταξιοδοτικού – επενδυτικού προϊόντος είναι προαιρετική. Ο ασφαλισμένος κατατάσσεται αυτομάτως στο προκαθορισμένο (default) προϊόν και μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTΕΚΑ να επιλέξει διαφορετικό συνταξιοδοτικό προϊόν.

Σήμερα στο ταμείο ασφαλίζονται πάνω από 360.000 εργαζόμενοι με τα αποθεματικά του να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Μεταφορά ασφάλισης

Όσοι μεταφέρουν την ασφάλισή τους  από άλλα επικουρικά ταμεία στο ΤΕΚΑ δεν χάνουν τα – μέχρι τώρα – δικαιώματά τους, καθώς στο τέλος της ασφαλιστικής τους διαδρομής, ο χρόνος στο παλιό επικουρικό ταμείο θα υπολογιστεί αυτόνομα και θα βγει το ανάλογο ποσό σύνταξης.

Προαιρετικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από 1.1.1987, δηλαδή είναι έως 37 ετών. Θα πρέπει όμως οι ίδιοι να επιλέξουν να αλλάξουν Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.

Το ΕΤΕΑΕΠ  θα  παραμείνει ο βασικός φορέας επικουρικής ασφάλισης, με 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους,  αλλά στα επόμενα 40 χρόνια οι σχέση θα έχει αντιστραφεί, καθώς το ΤΕΚΑ θα μετρά πάνω από 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, οι οποίοι θα λαμβάνουν σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές τους και την απόδοση της επένδυσή τους.

Από το 2026 και μετά, το ΤΕΚΑ θα είναι σε θέση να προσφέρει στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό – ισορροπημένο – συντηρητικό). Θα αφορά βέβαια μόνον εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν το συνταξιοδοτικό προϊόν όπου θα τοποθετούνται οι εισφορές του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTEKA, ενώ εάν το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν την επιλογή του κάθε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει ισχυρό πλέγμα εξωτερικών και εσωτερικών ελέγχων, αρχές καλής διακυβέρνησης και βέλτιστες πρακτικές. Η διαχείριση δε, των αποθεματικών και της επενδυτικής λειτουργίας του εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου