Στην αποκωδικοποίηση των αλλαγών που ανακοίνωσε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών αλλά και εκείνων που έρχονται το επόμενο διάστημα προχωράει ο ΟΤ μέσα από 15 ερωτήσεις – απαντήσεις, αναλύοντας ουσιαστικά τα ψιλά γράμματα που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις νέες προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις εκπτώσεις φόρων, τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, το αλαλούμ με τα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τις ευθύνες στελεχών για καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων για την προσυμπλήρωση των εντύπων της εφορίας και πολλά ακόμη θέματα που απασχολούν πάνω από 9.000.000 φορολογούμενους.
Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που έρχονται από το 2025
1. Τι αλλάζει στο ύψος των τελών κυκλοφορίας;
Για μία ακόμη χρονιά, τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες ΙΧ για την κίνηση των οχημάτων το 2025 θα είναι τα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη διακινούσαν στα μέσα της χρονιάς την πεποίθηση ότι αυτά θα αλλάξουν και θα γίνουν πιο δίκαια.
2. Παρατάσεις θα συνεχίσουν να δίνονται για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας; Τι αλλάζει από φέτος και για τα επόμενα χρόνια στον τρόπο πληρωμής;
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από φέτος δεν θα ξαναδοθεί παράταση για την αποπληρωμή των τελών με την καταληκτική προθεσμία να ορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτό που αλλάζει από εφέτος είναι ότι αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα υπάρχει κλιμάκωση των προστίμων ως εξής: +25% των τελών για πληρωμή εντός Ιανουαρίου, +50% των τελών για πληρωμή εντός Φεβρουαρίου, διπλασιασμός των τελών για πληρωμή από Μάρτιο και μετά με ελάχιστο πρόστιμο τα 30 ευρώ.
3. Πότε θα αναρτηθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας;
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myCAR» της ΑΑΔΕ αρχές Νοεμβρίου. Η εκτύπωση της ταυτότητας πληρωμής μπορεί να γίνει είτε αναγράφοντας τον αριθμός κυκλοφορίας και τον ΑΦΜ είτε να μπει κάποιος στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet.
4. Τι αλλάζει για το 2025 στον ΕΝΦΙΑ;
Διπλασιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές από 10% σε 20% (αφορά και τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί το 2025 για τους μήνες που κάποιος είναι ασφαλισμένος το 2024 αναλογικά). Οι κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 10% και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό). Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μετά την 01/06 δεν θα αποζημιώνονται.
5. Τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος για ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν;
Αν δεν έχει κάποιος αλλαγή στην περιουσιακή του κατάσταση κανονικά θα πρέπει να λάβει εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ με το ίδιο ποσό που πλήρωσε εφέτος. Μόνο αν έχει ασφαλισμένο το ακίνητο του και είναι αξίας έως 500.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο.
6. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν; Οι όποιες αλλαγές μήπως επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στις 13.808 υφιστάμενες ζώνες. Οι όποιες προσθήκες πραγματοποιηθούν στα εκτός σχεδίου ακίνητα, που αποκάλυψε πρόσφατα ο Ο.Τ. δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2025.
7. Στον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αλλάζει κάτι από εφέτος; Αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό θα έχει κάποια έκπτωση;
Από το επόμενο έτος και για τα επόμενα χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται ισόποσα σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πληρωμή της 1ης δόσης να ορίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου και της τελευταίας 12ης δόσης ένα χρόνο μετά.
Την ίδια στιγμή αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του ποσού δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου όπως συμβαίνει στο φόρο εισοδήματος. Σ αυτήν την περίπτωση μπορεί κάποιος να πληρώσει το σύνολο του ποσού μέσω πιστωτικής κάρτας και το ποσό να το αποπληρώσει βάσει των προγραμμάτων των τραπεζών σε 6, 8, 10 ή 12 άτοκες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος το ποσό που είναι να εισπράξει θα συμψηφιστεί με το υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ που χρωστάει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
8. Ποιες είναι οι νέες προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;
Από την επόμενη χρονιά οι 9.000.000 φορολογούμενοι κάτοχοι ΑΦΜ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Μετά την ημερομηνία αυτή αν κάποιος επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα πληρώνει πρόστιμο και πρόσθετο φόρο. Οι ημερομηνίες αυτές είναι κοινές τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύεται ότι δεν θα δοθεί παράταση.
9. Τι πρέπει να συμβεί για να μην αναγκαστεί το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση;
Για να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις μέσα στο παραπάνω τετράμηνο θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανάρτηση των διαφόρων στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τα λογιστήρια και τους φορείς του δημοσίου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλες οι αποφάσεις, οι εγκύκλιοι και τα φορολογικές έντυπα να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων.
10. Ακούστηκε ότι από το 2025 όποιος φορέας ή λογιστήριο επιχείρησης καθυστερήσει να στείλει τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ κινδυνεύει με πρόστιμο. Τι ακριβώς ισχύει;
Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων (π.χ. αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, φόροι που παρακρατήθηκαν κτλ.). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.
11. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να πληρώσει πρόστιμα αν δεν ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η ΑΑΔΕ;
Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
12. Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος θα έχουν κάποια διαφορετική έκπτωση σε σύγκριση με φέτος;
Όσοι καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους θα έχουν έκπτωση η οποία διαφοροποιείται ανάλογα το πότε έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα, όποιοι υποβάλλουν δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου και πληρώσουν εφάπαξ το φόρο θα έχουν έκπτωση φόρου 4%. Για υποβολή δήλωσης από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 3% (όσο είναι σήμερα), ενώ πέφτει σε 2% αν υποβληθούν οι δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
13. Αν κάποιος θέλει να πληρώσει σε δόσεις γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για εφάπαξ πληρωμή;
Πλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε έως 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.
14. Τελικά το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για όλους ή κάποιοι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν;
Η κατάργηση αφορά στο σύνολό της τα φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και τα μπλοκάκια. Με τον όρο «μπλοκάκια» ορίζονται οι 25.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Όλοι αυτοί επειδή κόβουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών μέχρι φέτος πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος έστω και αν θεωρούνται. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά. Ωστόσο, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει ως πρόσθετη επιβάρυνση για όλα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε. κτλ.) και διαμορφώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στα 1.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και για τα νομικά πρόσωπα έως το 2027.
15. Πως θα φορολογούνται τα φιλοδωρήματα; Τι γίνεται αν κάποιος πληρώσει με κάρτα ή μετρητά;
Από 1η Νοεμβρίου θεσπίζεται αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ενώ για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα οι εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης. Αυτά ισχύουν στην ουσία στην περίπτωση που κάποιος πελάτης πληρώσει με κάρτα καθώς πλέον με τη διασύνδεση των myData περνάνε αυτόματα στο σύστημα. Διαφορετικά αν πληρώσει με μετρητά τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του προσώπου που παρέχει την όποια υπηρεσία να τα δηλώσει. Διαφορετικά η εφορία αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να τα εντοπίσει ποτέ. Προσοχή, όμως, το αφορολόγητο ποσό είναι 300 ευρώ και όχι 3.600 ευρώ σε ετήσια. Δηλαδή αν κάποιος έχει εισπράξει σε ένα μήνα 900 ευρώ και για τους υπόλοιπους δυο μήνες δεν εισπράξει ούτε ένα ευρώ και μετά τους υπόλοιπους 9 μήνες εισπράτει 300 ευρώ ανά μήνα, άθροισμα 3.600 ευρώ, θα πληρώσει κανονικά φόρο για τα 600 ευρώ που ξεπέρασαν το όριο του ενός μηνός..
Latest News
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024