H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Οκτώβριο (Consensus Forecasts – Greece, Νοέμβριος 2024), αναφέρει ότι σημειώθηκε αύξηση της οικονομικής μεγέθυνσης σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο
του 2024 (σε σχέση με το α τρίμηνο), λόγω της μεγαλύτερης επέκτασης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, και της ανάκαμψης στις εξαγωγές και τις δημόσιες δαπάνες. Μεταβαίνοντας στο γ΄ τρίμηνο, η Focus Economics αναμένει η οικονομία να παραμείνει στάσιμη. Τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με τα επίπεδα του β τριμήνου του 2024.
Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Σεπτεμβρίου 2024 και του Οκτωβρίου 2024. Στην έκθεση αυτού του μήνα η Focus Economics παρουσιάζει για πρώτη φορά τις εκτιμήσεις της για το έτος 2026.
Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές ίδιος με τον προβλεπόμενο ρυθμό για το 2024. Οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν μετά το 2024 εν μέσω έντονων προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επιπλέον, οι εξαγωγές αναμένεται να αποκτήσουν δυναμική εν μέσω ισχυρότερης δυναμικής στην Ευρωζώνη. Οι ιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς. Έτσι, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,14% το 2025 και κατά 2,16% το 2026.
Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Σεπτεμβρίου 2024 και του Οκτωβρίου 2024.
Το Σεπτέμβριο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% από 3,2% τον Αύγουστο, λόγω των ηπιότερων πιέσεων στις τιμές για τη φιλοξενία και τις μεταφορές. Το 2025, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο κάτω από το επίπεδο του 2024 και να φθάσει πιο κοντά στο στόχο της ΕΚΤ για το 2,0% το β΄ εξάμηνο του έτους, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας. Οι τιμές των εμπορευμάτων ενέχουν έναν ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό. Η Focus Economics εκτιμά αύξηση των τιμών κατά μέσο όρο 2,25% το 2025, η οποία είναι αυξημένη κατά 0,12 ποσοστιαίες μονάδες από έναν μήνα πριν, και αύξηση 2,1% κατά μέσο όρο το 2026.
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση