Αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Ιούλιο του 2024, φτάνοντας τα 6,1 δισ. ευρώ, αξία στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούλιο του 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κύρια πορίσματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2024, το πλεόνασμα αυξήθηκε σε 39,7 δισ. ευρώ, αύξηση 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. Από τον Ιανουάριο, οι σωρευτικές εξαγωγές της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο ανήλθαν σε 137,2 δισ. ευρώ, δηλ. κατά 3% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2023.

ΕΕ: Σταδιακή αλλά εύθραυστη η επιστροφή στη σταθερότητα των γεωργικών αγορών

Οι σωρευτικές εισαγωγές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου ανήλθαν σε 97,5 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερες κατά 2% σε σύγκριση με το 2023.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι σωρευτικές εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 137,2 δισ. ευρώ, δηλ. κατά 3% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2023

Οι εξαγωγές της ΕΕ

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι σωρευτικές εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 137,2 δισ. ευρώ, δηλ. κατά 3% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2023. Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 20,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 15 % υψηλότερες από τον Ιούλιο του 2023.

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ (κατά 10%), κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των ελιών και του ελαιολάδου, ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 914 εκατ. ευρώ (κατά 3%).

Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 728 εκατ. ευρώ (κατά 8%), κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προϊόντων όπως το κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα) και τα σιτηρά.

Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, οι εξαγωγές ελιάς και ελαιολάδου της ΕΕ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας τους, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,7 δισ. ευρώ (+59%) λόγω των υψηλότερων τιμών.

Οι εξαγωγές προϊόντων της κατηγορίας του καφέ, του τσαγιού, του κακάο και των μπαχαρικών αυξήθηκαν επίσης κατά 1,2 δισ. ευρώ (+25 %), κυρίως λόγω της πάστας κακάου, του βουτύρου και της σκόνης. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές δημητριακών, φυτικών ελαίων και κρασιού μειώθηκαν σε αξία λόγω των χαμηλότερων τιμών και όγκων.

Οι εισαγωγές της ΕΕ

Οι σωρευτικές εισαγωγές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου ανήλθαν σε 97,5 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερες κατά 2% σε σύγκριση με το 2023. Οι εισαγωγές τον Ιούλιο του 2024 αυξήθηκαν κατά 11 % σε μηνιαία βάση φτάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 23% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.

Οι εισαγωγές προϊόντων κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά κατά 1,2 δισ. ευρώ (κατά 50%), ενώ οι εισαγωγές της Νιγηρίας αυξήθηκαν κατά 150% (600 εκατ. ευρώ). Οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία σχεδόν διπλασιάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 460 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά αυξήθηκαν κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (κατά 31%), κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του κακάου.

Αντίθετα, οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση της αξίας τους, καταγράφοντας πτώση κατά 1,9 δισ. ευρώ (-15 %) ιδίως από την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Επίσης, οι εισαγωγές σιτηρών μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ (-20%) λόγω των μειωμένων τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Ιταλία: Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από αγρότες και εταιρείες για την εισαγωγή ντομάτας από την Κίνα [γράφημα]
AGRO |

Ο «πόλεμος» της ντομάτας - Γιατί ξεσηκώνονται αγρότες και εταιρείες τροφίμων στην Ιταλία

Οι αγρότες φοβούνται «ιταλοποιήσεις» κινεζικής ντομάτας λόγω τελωνειακών κανονισμών της ΕΕ - Εταιρείες και συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν παρέμβαση από τις Βρυξέλλες