Την πτωτική πορεία του συνεχίζει και τη νέα σεζόν το κρασί, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και το εμπόριο οίνου της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ξηρασίας αλλά και μυκητολογικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κομισιόν, την περίοδο 2024-25 η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 1% σε ετήσια βάση και να παραμείνει περίπου 7% κάτω από το μέσο επίπεδο πενταετίας.

Κρασί: Παγκόσμια… επιστράτευση για τη σωτηρία της παραγωγής

Την ίδια στιγμή, ελαφρώς αυξημένη κατά μόλις 0,15% είναι η ελληνική παραγωγή, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που απέστειλε το Τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓ (κατά 43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 11,21%)

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει τα 1.378.706 hl το 2024 έναντι 1.376.763 hl το 2023. Να σημειωθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27%.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓ (κατά 43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 11,21%). Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά 37,11%παρατηρείται στις ποσότητες γλεύκης και χυμό σταφυλής. κρασί

Το κρασί στις κύριες παραγωγικές χώρες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζουν τη νέα σεζόν οι κύριες παραγωγικές χώρες, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ειδικότερα, η παραγωγή κρασιού στην Ισπανία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, αναμένεται να επιστρέψει στα μέσα επίπεδα 5ετίας, χάρη στην ανάκαμψη της κύριας οινοπαραγωγικής περιοχής Καστίλλη-Λα Μάντσα, η οποία πέρυσι υπέφερε από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Η Εξτρεμαδούρα και η Ριόχα παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Αντίθετα, άλλες περιοχές έχουν υποφέρει λόγω καιρικών φαινομένων και αναμένεται να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, η Καστίλλη και Λεόν που επλήγη από παγετό και άφθονες βροχές και η Μούρθια που επλήγη και πάλι από ξηρασία.

Στη Γαλλία, η συγκομιδή αναμένεται να είναι χαμηλότερη από πέρυσι στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, κυρίως λόγω μυκητολογικών μολύνσεων, αλλά και χτυπήματος της παραγωγής την άνοιξη από χαλάζι. Με βάση αυτά τα γεγονότα, αναμένεται  μια συνολική πτώση κατά 10% κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών σε εθνικό επίπεδο.

Στην Ιταλία η εικόνα που έρχεται είναι πιο ανάμεικτη. Ο ξηρός καιρός είναι πιθανό να περιορίσει τις ποσότητες παραγωγής στο νότο, αλλά με καλής ποιότητας οίνους χάρη στην απουσία ασθενειών (π.χ. Σικελία), ενώ ο υγρός καιρός στο βορρά μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές μολύνσεις σε ορισμένες περιοχές.

Μειώθηκαν οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ κατά 8% (τόσο σε όγκο όσο και σε αξία)

Συνολικά, η παραγωγή στην Ιταλία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% αλλά θα παραμείνει κάτω από τα μέσα επίπεδα. κρασί

Μειωμένες οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στο κρασί

Η συρρίκνωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ είχε ως αντίκτυπο, σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, την μείωση των εξαγωγών οίνου της ΕΕ κατά 8% (τόσο σε όγκο όσο και σε αξία), φτάνοντας τα 27 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών της Γαλλίας και της Ισπανίας σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις bag-in-box, οι οποίες παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα αν και διακινούνται μικρότεροι όγκου. Οι μειώσεις ήταν πιο σημαντικές προς τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Αντίθετα, οι εξαγωγές της Ιταλίας παρέμειναν σταθερές, με αύξηση των εξαγωγών εμφιαλωμένου οίνου και μείωση των εξαγωγών χύμα. κρασί

Πτωτική τάση και στις εισαγωγές

Λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας οίνου στην ΕΕ, η πτωτική τάση των εισαγωγών της ΕΕ συνεχίστηκε το 2023/24 φτάνοντας συνολικά τα 5,8 εκατ. εκατόλιτρα ποσότητα μειωμένη κατά 6%. Αντίστοιχα, και η αξία μειώθηκε κατά 12%.

Ταυτόχρονα, τη νέα σεζόν το 2024/25, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η πτωτική τάση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών της ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί, αγγίζοντας το 4% και το 5%, αντίστοιχα.

Τα τελικά αποθέματα στο κρασί

Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με πτώση περίπου 3% τόσο το 2023/24 όσο και το 2024/25. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, είναι συνυφασμένη με δημογραφικές και κοινωνικές αλλαγές.

Αντίστοιχα, τα τελικά αποθέματα οίνου της ΕΕ το 2023/24 θα είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (170 εκατομμύρια hl) μετά τα μέτρα απόσταξης σε κόκκινα και ροζέ κρασιά, και θα παραμένουν χαμηλότερα μέχρι το τέλος της περιόδου εμπορίας 2024/25.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Ιταλία: Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από αγρότες και εταιρείες για την εισαγωγή ντομάτας από την Κίνα [γράφημα]
AGRO |

Ο «πόλεμος» της ντομάτας - Γιατί ξεσηκώνονται αγρότες και εταιρείες τροφίμων στην Ιταλία

Οι αγρότες φοβούνται «ιταλοποιήσεις» κινεζικής ντομάτας λόγω τελωνειακών κανονισμών της ΕΕ - Εταιρείες και συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν παρέμβαση από τις Βρυξέλλες