Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί γιορτάζουν το κρασί όλο τον Οκτώβριο, περίπου εκατό βουλευτές ζήτησαν να σταματήσει μια μελέτη που θεωρούν μεροληπτική, όσον αφορά στις συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών το 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής προβαίνουν σε αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία. Μια αξιολόγηση που χρηματοδοτείται με 1,3 εκατομμύρια δολάρια (ή 1,2 εκατομμύρια ευρώ) από το κράτος και η οποία συγκεντρώνει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει, να αξιολογήσει και να αναφέρει επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Κρασί: Έρχονται πρόσθετα διοικητικά κόστη για την αγγλική αγορά
Αυτή η ευρέως εν εξελίξει διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Τα ευρήματά της θα παρέχουν συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι διατροφικές συστάσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ υγιεινολόγων και της βιομηχανίας αλκοολούχων
Όπως υπενθυμίζει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της οι τρέχουσες συστάσεις συνιστούν να μην υπερβαίνουν τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Ορισμένες ευαίσθητες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, πρέπει προφανώς να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.
Κοινοβουλευτικοί φόβοι
Παράλληλα με αυτήν την έρευνα, η Διοργανική Συντονιστική Επιτροπή για την Πρόληψη της Κατανάλωσης Αλκοόλ από Ανήλικους (ICCPUD) ξεκίνησε μια δική της μελέτη, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης και Θεραπείας Ναρκωτικών (SAMHSA).
Αντιμέτωποι με αυτήν την πρωτοβουλία, περισσότερα από 110 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου – ή περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου – υποστηρίζουν ότι «ανησυχούν πολύ που το ICCPUD παρεκκλίνει από την πρωταρχική του αποστολή, που είναι να μειώσει και να αποτρέψει την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους… Γιατί το ICCPUD να επιλέξει να ανακατευθύνει τους περιορισμένους πόρους του εις βάρος των κύριων στόχων του;».
Ομοίως, οι βουλευτές πιστεύουν ότι τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που διορίστηκαν από το ICCPUD «δεν ελέγχθηκαν επαρκώς για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων». Σε επιστολή που απευθύνεται στους Υπουργούς Υγείας και Γεωργίας, αναφέρεται ότι «είναι ουσιαστικό κάθε εξέταση και συστάσεις να βασίζονται στην υπεροχή της επιστημονικής γνώσης και της στέρεης έρευνας που αναπτύσσεται με τρόπο διαφανή και χωρίς σύγκρουση πιθανών συμφερόντων.
Η έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία έχει ήδη επισημανθεί από την κύρια ερευνητική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, την Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας. Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος αυτής της πολύ ισχυρής επιτροπής διέταξε τη δημοσιοποίηση εγγράφων, εκτιμώντας ότι το Υπουργείο Υγείας «φαίνεται ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας για την ανάπτυξη συστάσεων για την κατανάλωση αλκοόλ». Ένα αρχικό αίτημα για έγγραφα από την επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο έμεινε αναπάντητο. Ο τομέας των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχεί για τον έλεγχο των ακτιβιστών κατά του αλκοόλ σε αυτή τη βασική διαδικασία, με τις συστάσεις να έχουν μεγάλη επίδραση στην κατανάλωση και τις συμβουλές που παρέχονται από επαγγελματίες υγείας.
Προσοχή στις συντομεύσεις, τονίζει το Χάρβαρντ
Ωστόσο, ο κλάδος έχει ορισμένους ισχυρούς συμμάχους: σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, η σχολή δημόσιας υγείας του διάσημου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαμαρτυρήθηκε για τις συντομεύσεις που στοχεύουν το αλκοόλ και επέμεινε στην ανάγκη να επιβεβαιώνονται τα σχόλια.
«Μετά από αμέτρητες μελέτες, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν γενικεύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην ανθρώπινη υγεία… Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι εφόσον η υπερβολική κατανάλωση είναι πολύ κακή, μικρότερες ποσότητες πρέπει αυτόματα να έχουν κάποιες επιβλαβείς συνέπειες. Αυτό όμως δεν βασίζεται επιστημονικά…Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα των υπαρχόντων στοιχείων και να προσέξουμε να μην τα περιορίσουμε σε ένα μόνο παραπλανητικό συμπέρασμα».
Latest News
Κάτω τα commodities στις ζωοτροφές, πάνω τα κέρδη των εταιρειών… Τι έδειξε έρευνα [γραφήματα]
Στην χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στις ζωοτροφές προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Νέος ΕΛΓΑ απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Την ανάγκη ενός νέου ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών ανέδειξε από τη 13η Zootechnia η ΕΘΕΑΣ
Σε διαβούλευση οι Γεωργικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες - Πώς θα εφαρμοστούν
Όλοι οι γεωργοί και άλλοι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στις Γεωργικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε εθελοντική βάση
Πανελλαδική συνάντηση των αγροτών στην Καρδίτσα – Παραμένουν στα μπλόκα
Παραταγμένα σε κομβικά σημεία και εθνικές οδούς βρίσκονται τα τρακτέρ, με τους αγρότες να ενισχύουν και να δυναμώνουν τα μπλόκα
Ποιες επιπτώσεις έφερε η κλιματική αλλαγή στη συγκομιδή ελιάς στη Λέσβο
Πού οφείλονται τα προβλήματα στην ελιά της Λέσβου - Οδηγίες της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) στους παραγωγούς
Λιπάσματα: Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πιέζουν για αυστηρότερους δασμούς στις ρωσικές εισαγωγές
Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες λιπασμάτων υποστηρίζουν ότι οι νέες προτάσεις για την αποτροπή του ντάμπινγκ στα λιπάσματα είναι «πολύ λίγες. πολύ αργά»
Τσιάρας: Να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας
Συνεχίζουν δυναμικά οι αγρότες - Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη την χώρα
Συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια πραγματοποίησαν οι αγρότες από τη Θεσσαλία - Ανάμεσα στα αιτήματα η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό ρεύμα
Απειλούνται τα ελληνικά πορτοκάλια από τις αιγυπτιακές εισαγωγές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τα τέλη Ιανουαρίου 2025
Πήραν ΦΕΚ οι de minimis ύψους 11,16 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Σε ποιά αγροτικά προϊόντα και σε ποιες περιοχές της χώρας θα καταβληθούν οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)