Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία μείωσης τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ως μέτρο αντιμετώπισης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά.

Η πρωτοβουλία μείωσης τιμής αφορά πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τάκη Θεοδωρικάκου προς το σύνολο των προμηθευτών τροφίμων και επωνύμων καταναλωτικών προϊόντων καθώς και του οργανωμένου λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ) της χώρας.

Ο αθέατος πόλεμος στο ράφι – Τα brands και οι «επιθέσεις» των PL [γράφημα]

Σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους συνολικά 362 κωδικούς προϊόντων που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών στα σούπερ μάρκετ από 5% ως 20%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των τιμών και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Συνδυάζοντας τους ελέγχους με την κοινωνική ευθύνη και την ενημέρωση των καταναλωτών. Προχωράμε σταθερά, δίπλα στους πολίτες και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Η λίστα έχει ως εξής:

Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε γνωστοποιήσεις τους πρώτους 123 κωδικούς, οι οποίοι μετείχαν στη μείωση τιμών με μειώσεις από 6% έως 15%.

Εχουν προηγηθεί πολλές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις αλυσίδες λιανεμπορίου, τους προμηθευτές και τη βιομηχανία, με στόχο να εξαντληθούν οι δυνατότητες για μειώσεις με περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα στους λεγόμενους ταχυκίνητους κωδικούς προϊόντων. Αυτό ήταν και το πλαίσιο που είχε θέσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι μειώσεις τιμών θα περνούν σταδιακά από αύριο στα ράφια των καταστημάτων και έχουν σημείο αναφοράς τις τιμές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι και χθες. Το επόμενο διάστημα, η λίστα με τις μειώσεις τιμών θα ανανεώνεται με στόχο να συμπεριλάβει συνολικά 600 κωδικούς με βασικά καταναλωτικά προϊόντα στο επόμενο δίμηνο και έως το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το συνολικό κόστος για περίπου 600 κωδικούς – για προμηθευτές και λιανέμπορους – υπολογίζεται περί τα 130 – 140 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του «προγράμματος» θα είναι δίμηνη.

Σ΄ αυτά συνυπολογίζεται φυσικά και το κόστος της εσωτερικής οργάνωσης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Οπως έλεγαν πηγές της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ όλη η προσπάθεια των επιχειρήσεων είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Διότι εφόσον αυτό συμβεί θα είναι δυνατή και η αύξηση της κατανάλωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δήμας: Η Ελλάδα ισχυροποιεί την παρουσία της στο ΔΝΤ – Aπό δανειολήπτης γίνεται πιστωτής
Οικονομία |

Δήμας: Η Ελλάδα ισχυροποιεί την παρουσία της στο ΔΝΤ - Aπό δανειολήπτης γίνεται πιστωτής

Τι αλλάζει για την Ελλάδα με τη 16η Γενική Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής και του πίνακα για τη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού - Τι δήλωσε ο Χρίστος Δήμας