Με αυξήσεις φόρων ύψους 40 δισ. στερλίνων θα κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα η Βρετανία, σύμφωνα με την τοποθέτηση της υπουργού Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, με στόχο να γίνουν επενδύσεις στον δημόσιο τομέα.

Ανακοίνωσε σχέδια για την ενεργοποίηση επενδύσεων ύψους 70 δισ. λιρών μέσω του National Wealth Fund, του νεοσύστατου κρατικού ταμείου πλούτου του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την παρουσίαση του πρώτου προϋπολογισμού της νέα κυβέρνηση των Εργατικών.

Βρετανία: H Ριβς αλλάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες- Στόχος η απελευθέρωση κεφαλαίων για επενδύσεις

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι οι Εργατικοί αποκάλυψαν αυτό το καλοκαίρι μια «μαύρη τρύπα» ύψους 22 δισ. λιρών στα σχέδια δαπανών της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο αυξάνει το ποσού που καταβάλλουν οι εργοδότες στην Εθνική Ασφάλιση (NI), ο φόρος επί των αποδοχών. Η Ριβς, ανέλυσε λεπτομερώς τις αυξήσεις στον φόρο κεφαλαιακών κερδών και στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και το πάγωμα του φόρου καυσίμων.

Αύξηση δαπανών για την υγεία

Η Ριβς είπε ότι θα αυξήσει  τον καθημερινό προϋπολογισμό για την υγεία κατά 22,6 δισ. λίρες, μια σημαντική αύξηση των δαπανών για την κρατική Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

«Προβλέπω αύξηση 22,6 δισεκατομμυρίων λιρών στον καθημερινό προϋπολογισμό για την υγεία και αύξηση 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών στον κεφαλαιουχικό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πραγματικές τιμές στις καθημερινές δαπάνες του NHS εκτός του Covid από το 2010».

Δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης αλκοόλ και να καταργήσει το αμφιλεγόμενο φορολογικό καθεστώς «non-dom». Μια κίνηση-έκπληξη ήταν το πάγωμα των ορίων του φόρου εισοδήματος και της Εθνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους , που θεωρείται από πολλούς ως κρυφός φόρος.

Η μείωση του χρέους και ο νέος επενδυτικός κανόνας

Η Ριβς ανακοίνωσε το νέο δημοσιονομικό στόχο για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, που ονομάζεται «επενδυτικός κανόνας». Έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερα περιθώρια δανεισμού για μεγάλα επενδυτικά έργα.

Ο κανόνας της μείωσης του χρέους θα ισχύσει από το οικονομικό έτος 2029/30,

Η κυβέρνηση θα στοχεύει πλέον σε κάτι που ονομάζεται καθαρές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα (PSNFL) αντί για το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα (PSND), εξαιρουμένης της Τράπεζας της Αγγλίας, με στόχο να μειωθεί ως ποσοστό της οικονομίας.

Ο κανόνας της μείωσης του χρέους θα ισχύσει από το οικονομικό έτος 2029/30, έως ότου το έτος αυτό γίνει το τρίτο έτος της πρόβλεψης του προϋπολογισμού. Από εκείνο το σημείο, το PSFNL θα μειώνεται στο τρίτο έτος κάθε πρόβλεψης, εκτιμά η Ριβς.

Ο προηγούμενος κανόνας για τη μείωση του καθαρού χρέους του δημόσιου τομέα ήταν ένας κυλιόμενος στόχος για το πέμπτο έτος της πρόβλεψης, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια για μείωση του χρέους μετατοπίζονταν επανειλημμένα περισσότερο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το PSNFL είναι ένα ευρύτερο μέτρο του ισολογισμού του κράτους από το PSND. Λαμβάνει υπόψη τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου τομέα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, και προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη μέτρηση του χαρτοφυλακίου των φοιτητικών δανείων.

Θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον άλλο δημοσιονομικό στόχο του Ριβς, τον «κανόνα σταθερότητας», ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού, το οποίο μετρά τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και των καθημερινών δαπανών.

Πέρασε το Τρας τέστ

«Το κλειδί στην παρουσίαση του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου από την καγκελάριο είναι η αντίδραση των gilts.» είπε στο Reuters  ο Lou Brien, Market Strategist, στη DRW Trading «Μια σημαντική μείωση της απόδοσης των 10ετών καταδεικνύει ότι ο προϋπολογισμός περνάει το «τεστ Truss», υποδεικνύοντας ότι η αγορά, τουλάχιστον, βλέπει το σχέδιο ως λογικό

»Μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις για τις λεπτομέρειες, αλλά η αύξηση των φόρων-ρεκόρ των 40 δισεκατομμυρίων λιρών είναι μάλλον ένα καλό σημάδι ότι η επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία δεν θα σημαδευτεί από μια ανεύθυνη λογιστική του κόστους και των εσόδων. Τουλάχιστον όχι ακόμα» κατέληξε.

Η στερλίνα πέφτει έως και 1,294 δολάρια έναντι του δολαρίου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού.

Βρετανικά ομόλογα: Εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις μετά τον προϋπολογισμό – Η διαφορά με την περίοδο Τρας

Στο υψηλότερο επίπεδο εκτοξεύτηκε το κόστος δανεισμού της Βρετανίας από τότε που ανέλαβαν οι Εργατικοί, αφού η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, παρουσίασε ένα τεράστιο πακέτο φορολογικών αυξήσεων στον πρώτο της προϋπολογισμό.

Η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων του  εκτοξεύθηκε έως και 7 μονάδες βάσης τις ώρες που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της Ριβς σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδό της από τότε που ανέλαβε τη θέση στις αρχές Ιουλίου. Η απόδοση είχε υποχωρήσει σε άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 4,35%.

Η απόδοση των 2ετών ομολόγων ήταν πάνω από 6 μονάδες βάσης υψηλότερη στο 4,33% μετά από άνοδο έως και 10 μονάδες βάσης.

Η αγορά ομολόγων παρέμεινε σχετικά σταθερή σε σύγκριση με τις περιόδους αναταραχής των τελευταίων ετών.

Οι αναλυτές πριν από τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου 2024 είχαν πάρει θέση λέγοντας ότι μια τέτοια μεταβλητότητα είναι απίθανο να επαναληφθεί για διάφορους λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν τα γεγονότα ότι πολλές βασικές πολιτικές είχαν ήδη ανακοινωθεί και ότι η όποια αύξηση του δανεισμού θα ήταν για τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων.

Επιπλέον ο πληθωρισμός μειώνεται και βρέθηκε στο 1,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έναντι 10,1 επί πρωθυπουργίας Truss

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Αυξήσεις από Lidl, απολύσεις από HMV – Η αγορά αντιδρά στον προϋπολογισμό των Εργατικών
Διεθνή |

Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ

Ο ιδιοκτήτης της HMV λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι "κακά νέα" ενώ το αφεντικό της Lidl στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι ο πληθωρισμός προϊόντων είναι "αναπόφευκτος" παρά την επιστροφή στα κέρδη