Το θέμα της διαφύλαξης των δεδομένων των ασθενών έχει τεθεί στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα στην Βρετανία από τα κυβερνητικά σχέδια για τη συγκέντρωση ενός ενιαίου αρχείου ασθενών μέσω της εφαρμογής του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Αυτό θα επέτρεπε στο κοινό να έχει πρόσβαση στα αρχεία του και να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών σε καταπιστεύματα του NHS στην Αγγλία, αν και οι ακτιβιστές προστασίας απορρήτου έχουν προειδοποιήσει ότι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, ακόμη και αν ανώνυμη, θα είναι πιο ευάλωτη σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του NHS

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του NHS χρησιμοποιούν τακτικά το WhatsApp για να μοιράζονται εμπιστευτικά στοιχεία ασθενών, αποτελέσματα δοκιμών και ιατρικά έγγραφα, ωθώντας τους ειδικούς να προειδοποιήσουν για μια «άγρια ​​δύση» στην προφύλαξη δεδομένων.

Κυβερνοεπίθεση: Στη φόρα ευαίσθητα δεδομένα ασθενών, στοχοποίηση παρόχου υγείας

«Κάθε μέρα, το προσωπικό το χρησιμοποιεί συνεχώς σε όλο το NHS», είπε στους Financial Times ανώτερος σύμβουλος σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λονδίνου. «Έχω νοσηλευτές, κατώτερους γιατρούς και ανώτερους συμβούλους σε αυτήν την ομάδα, που χρησιμοποιούν το WhatsApp στα προσωπικά τους τηλέφωνα για να κάνουν τη δουλειά που κάνουμε».

Ευαίσθητα δεδομένα ασθενών κοινοποιούνται σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα για να επιταχυνθεί η επικοινωνία μεταξύ του ιατρικού προσωπικού που παλεύει με αργά ή ξεπερασμένα συστήματα πληροφορικής, είπε.

Ανησυχία για την ασφάλεια δεδομένων

Ανησυχούν ότι τα δεδομένα ασθενών θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμα από οποιονδήποτε εργάζεται στο NHS ή να πωληθούν για χρήση σε ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες τεχνολογίας.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί θα παρουσιάσουν νομοθεσία για τη δημιουργία ενιαίων προτύπων σχετικά με τον τρόπο κοινής χρήσης και αποθήκευσης δεδομένων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δημοσίων φορέων.

Οι υπουργοί επέμειναν ότι η κυβέρνηση είναι «απολύτως αφοσιωμένη» στην προστασία των δεδομένων των ασθενών. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας και οι ειδικοί, καθώς και το ίδιο το προσωπικό του NHS, λένε ότι η ευρεία χρήση του WhatsApp σε όλες τις υπηρεσίες υγείας έχει αγνοηθεί στη συζήτηση.

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, το NHS England δημοσίευσε επίσημη καθοδήγηση για το προσωπικό το 2020, επιτρέποντας τη χρήση μηνυμάτων μέσω κινητού για τη συζήτηση ασθενών, αλλά προειδοποίησε ότι το προσωπικό «θα πρέπει να λάβει επαρκή μέτρα για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας».

Ένας γιατρός του NHS είπε στους Financial Times ότι η ομάδα του πρέπει να γνωρίζει ακριβώς για ποιον ασθενή συζητούν, «άρα δεν μπορεί να είναι όλα ανώνυμα. Παρά τις πιθανές ελλείψεις, είναι απλώς ευρέως αποδεκτό ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επικοινωνούμε. Νομίζω ότι όλοι αισθανόμαστε ότι χρησιμοποιείται προς το συμφέρον των ασθενών».

Ωστόσο, ο Σαΐφ Αμπέντ, πρώην γιατρός του NHS και ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη δημόσια υγεία, είπε ότι υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» για την ευρεία χρήση του WhatsApp από κλινικούς γιατρούς σε όλη τη χώρα και είπε ότι η υπηρεσία υγείας γίνεται η «άγρια ​​δύση» των δεδομένων ασθενών.

Πρόσθεσε ότι δημιουργούνται «πάρα πολλά ερωτήματα» από τη χρήση του, συμπεριλαμβανομένου του πού πηγαίνουν τα δεδομένα, εάν κοινοποιούνται ευαίσθητες εικόνες ή τι συμβαίνει εάν ένα τηλέφωνο ή ένας λογαριασμός παραβιαστεί.

Οι οδηγίες από το NHS

Η καθοδήγηση του NHS England αναφέρει ότι οποιεσδήποτε κλινικές αποφάσεις λαμβάνονται σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων πρέπει να προστεθούν στο επίσημο αρχείο υγείας «το συντομότερο δυνατό» και ότι το προσωπικό θα πρέπει να «διαγράψει τις αρχικές σημειώσεις μηνυμάτων». Συνιστάται επίσης στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης να αποσυνδέει την εφαρμογή από τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών και να απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη.

Ωστόσο, οι γιατροί παραδέχθηκαν ότι δεν ακολουθούσε όλο το προσωπικό αυτές τις οδηγίες. Ένας εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι ο διαχειριστής της ομάδας δεν διασφάλιζε πάντα ότι κάποιο μέλος WhatsApp αφαιρέθηκε μετά την αποχώρησή του από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ο Μάθιου Τζάγκαρντ, γιατρός του NHS και ιδρυτής της κλινικής εφαρμογής DocComs, είπε ότι η πλατφόρμα έχει «ενταχθεί στο NHS από ανάγκη και για να παρέχει την καλύτερη φροντίδα», αλλά προειδοποίησε ότι η ασφάλεια των δεδομένων είχε «παραμεριστεί».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μια παραβίαση δεδομένων υψηλού προφίλ, σφάλμα φαρμάκου ή θάνατος ασθενούς, για να μάθει το κοινό πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα και να επηρεάσει την πολιτισμική αλλαγή μεταξύ των επαγγελματιών υγείας».

Αρκετό ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε μια καταπονημένη υπηρεσία υποστηρίζει ότι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο του WhatsApp καθιστά ασφαλή την κοινή χρήση δεδομένων.

Ο Σαμ Σμιθ, εκπρόσωπος της ακτιβιστικής ομάδας medConfidential, συμφώνησε ότι ένα πλεονέκτημα των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Signal είναι ότι είναι «κρυπτογραφημένες από γιατρό σε γιατρό».

Το NHS England δήλωσε: «Τα καταπιστεύματα του NHS είναι υπεύθυνα για τις δικές τους πολιτικές σχετικά με τη χρήση εργαλείων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών για κινητά, και θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος