Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2025 θα ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ της AKTOR, προκειμένου να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός του νέου ομίλου που δημιουργήθηκε με στόχο τη διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών.
O Αλέξανδρος Εξάρχου επανέλαβε τους στόχους τα κεφάλαια να διατεθούν για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ώστε να επιτύχει το 2025 κύκλο εργασιών ύψους 1,4 δισ. και EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ και το 2030 κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA 430 εκατ. ευρώ.
Η αναγέννηση της AKTOR – Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου ρίχνουν… θεμέλια 2 δισ.
Ο κ. Εξάρχου ανέλυσε επίσης και τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών του Ομίλου, ώστε η συμβολή των κατασκευών από 95% σήμερα στα EBITDA να μειωθεί στο 42% έως το 2023, με τις ΑΠΕ να αυξάνουν το μερίδιο τους στο 30%, τα ακίνητα στο 13%, οι συμμετοχές στο 9% και η διαχείριση εγκαταστάσεων στο 6%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα από το 2026, ήτοι για τη χρήση του 2025.
Αλέξανδρος Εξάρχου: Ετοιμάζεται σειρά εξαγορών
Τα στελέχη της AKTOR ανέλυσαν το πλάνο των εξαγορών και των συνεργειών που έχουν καταρτίσει έως το 2025, θέτοντας μάλιστα τις προϋποθέσεις και τους όρους βάσει των οποίων θα μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες και θα μεγιστοποιηθεί η οικονομική τους απόδοση. Δεν αγοράζουμε μόνο EBITDA, αλλά και οργανικά και μη οργανικά κέρδη, ανέφεραν.
Στο μέτωπο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης είναι η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε προ μηνών με τη ΔΕΗ, από την οποία υπάρχουν προσδοκίες διασφάλισης αξιοπρεπών τιμών, ενώ ο δεύτερος είναι οι εξαγορές που συζητούν. Ήδη υπάρχουν, δηλαδή, «στα σκαριά» δύο εξαγορές, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις της στρατηγικής. Δηλαδή να έχουν ταρίφες και να έχουν διασφαλισμένους τους όρους σύνδεσης ή να έχουν σοβαρές πιθανότητες να διασφαλιστούν μέσα στην επόμενη διετία.
Ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ, όπως η αποθήκευση ενέργειας, είναι οι επενδύσεις να διασφαλίζουν έναν εσωτερικό βαθμό απόδοσης κατ’ ελάχιστον 9%, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των EBITDA στην επόμενη τριετία. Η AKTOR Ανανεώσιμες, έχει ως στόχο τη δημιουργία ισχύος 1.300 MW σε ΑΠΕ μέχρι το 2027, με επιπλέον έργα υπό ανάπτυξη.
Αλέξανδρος Εξάρχου: Επέκταση στο real estate
Η παράλληλη ανάπτυξη της δραστηριοποίησης του ομίλου στον τομέα του real estate είναι ένας ακόμη στόχος που θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, αποκτήθηκαν 65 prime ακίνητα που παράγουν EBITDA 40 εκατ. ετησίως. Αυτές είναι σταθερές ροές που κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των δανείων, ενώ θα συνεχιστούν οι εξαγορές ακινήτων ώστε να αυξηθούν τα EBITDA της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Ισχυρή είναι και η απόδοση των ακινήτων ύψους 582 εκατ. που αποκτήθηκαν από Prodea, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Βουλγαρία και στην Ιταλία. Η μέση απόδοση είναι στο 7%, λόγω των υψηλής ποιότητας ενοίκους.
Την ίδια ώρα, υπάρχει ισχυρή ζήτηση για χώρους γραφείων, αλλά και αποθήκες μεγάλων επιφανειών, στις οποίες υπάρχει έλλειψη. Λόγω της ανάπτυξης όμως του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο συγκεκριμένος βραχίονας των logistics θα είναι καταλύτης.
Επίσης, η παλαιότητα των καταστημάτων (τα περισσότερα πριν το 1985) ενισχύει την ανάγκη ανακαινίσεων, ένα κλάδο που ο όμιλος θα εστιάσει.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί η θυγατρική σε ΑΕΕΑΠ, ανέφερε ότι το συζητούν αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Θα περιμένουν και το νέο πλαίσιο.
Το κριτήριο των παραχωρήσεων
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας ενδιαφέρουν οι παραχωρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου. «Το πρόβλημα είναι ότι αρχίζουν να αποδίδουν όταν ολοκληρωθεί το έργο, ενώ μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία βελτίωση στα EBITDA και στις ροές».
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε ότι συζητείται η εξαγορά δύο υφισταμένων παραχωρήσεων, ωστόσο υπάρχει ακόμη απόσταση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο στόχος είναι τα «ώριμα» έργα ώστε να παραχθούν σύντομα ροές για τον όμιλο.
Η στρατηγική των κατασκευών
Εξηγώντας το στόχο του μείγματος των EBITDA του ομίλου, ο κ. Εξάρχου θύμισε ότι στο μέτωπο των κατασκευών δεν αρκεί μόνο η γεωγραφική διαφοροποίηση. «Έχουμε περιόδους υψηλής ανάπτυξης στον κλάδο και άλλες που δεν υπάρχει καθόλου δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα», ανέφερε.
Θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίας της ανάκαμψης του κλάδου, καθώς ακόμη οι τιμές είναι στα επίπεδα του 2008 και δεν μπορούμε να μιλάμε για «φούσκα». Αλλά θα διαφοροποιήσουμε τις πηγές εσόδων, ώστε ο όμιλος να είναι ισχυρός, ανέφερε, αλλά και να μην χαθούν τα πτυχία της Ιντρακατ και του Άκτωρ. Απαιτούνται κάποιοι μήνες ώστε να γίνει το spin off, πρόσθεσε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στους στόχους του τμήματος των κατασκευών είναι ένας κύκλος εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και EBITDA 109 εκατ. το 2025, και 2,9 δισ. και 180 εκατ. το 2030, αντίστοιχα. Η AKTOR ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ θα είναι στο κέντρο της holding, ο πυρήνας δηλαδή των ΑΠΕ και του real estate. Στόχος είναι όλες οι εταιρείες να έχουν εγγυητικές χωρίς τη βοήθεια της μητρικής, ενώ μέχρι το 2030 όλες να έχουν μηδενική έκθεση σε εγγυητικές.
Επίσης, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο σχέδιο να δημιουργηθεί ένα κέντρο αποφάσεων με όσο το δυνατό μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση μέχρι την τελική λήψη αποφάσεων. Με τη σύνδεση των συστημάτων SAP και Primavera ο όμιλος θα μπορεί να δίνει προσφορές με μεγάλη ακρίβεια και να γίνεται καλύτερη διαχείριση πόρων (ανθρωπίνων και υλικών). Ουσιαστικά θα μεγιστοποιηθεί το cost control, μειώνοντας τον κίνδυνο one off κόστους λόγω claims, απαραίτητο για την προστασία του PNL ενός έργου.
Η σημασία της Ρουμανίας
Ο κ. Εξάρχου εξήρε και την παρουσία του ομίλου στη Ρουμανία, όπου και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Η Ρουμανία έχει πολλά έργα, έχουμε ιστορία στη χώρα και ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος, με εξαίρεση μια μικρή σχετικά ιταλική εταιρεία, ανέφερε.
«Έχουμε σημαντικό hedge up εκεί, καθώς δίνονται σημαντικές αναθεωρήσεις τιμών (έως και 50%) λόγω της καθυστέρησης μεταξύ δημοπράτησης και υπογραφών», ανέφερε ο κ. Εξάρχου, αποκλείοντας προς ώρας την ανάπτυξη σε άλλη χώρα.
Latest News
Αποστολή και λήψη SMS μέσω δορυφόρου, απευθείας από smartphone
Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας Direct to Handset (D2H) στην Ευρώπη για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρου (NB-NTN Direct-to-Handset messaging)
Πώς το athleisure φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά των καταστημάτων
Η υψηλή ζήτηση για athleisure look ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά των καταστημάτων – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο top5
Από τον χαλκό στην οπτική ίνα - Η νέα εποχή στο διαδίκτυο
Αν τα δεδομένα είναι η ζωογόνος δύναμη της AI απαιτείται και ένα «καρδιαγγειακό σύστημα» που θα τα μεταφέρει. Δηλαδή οι οπτικές ίνες
Στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων «παίζουν τα ρέστα τους» Zara, Pink Woman και BSB
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι καθιερωμένες αγορές ενδυμάτων από το δυναμικό γυναικείο κοινό - Τι περιμένουν οι αλυσίδες
Γιατί «πίκρισε» το Μέλι Αττική – Η αναδιάρθρωση των δανείων
Οι προκλήσεις και οι νέοι στόχοι για το Μέλι Αττική λίγο πριν κλείσει τα 100 – Στα 13,74 εκατ. ο τζίρος του 2023
Cenergy Holdings: Νέα σύμβαση της Hellenic Cables με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings, θα προμηθεύσει 390 χλμ. export καλωδίων τάσης 225kV, εκ των οποίων 150 χλμ. θα είναι υποβρύχια
Πόσο πωλούνται τα εργοστάσια της ΙΟΝ και της Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου
Μέσω της νεοσύστατης Bespoke Real Estate ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγοράζει πέντε βιομηχανικά ακίνητα της ΙΟΝ και της Νίκας - Ποιοι είναι οι 18 συνιδρυτές της εταιρείας
Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025
Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή
Ο Μιχάλης Τσαμάζ στον όμιλο Quest - Τι αναλαμβάνει στην Uni Systems
Η Uni Systems, που ιδρύθηκε το 1964 από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, αποκτήθηκε από τον Όμιλο Quest το 2007
Αύξηση 7,9% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τον Οκτώβριο [πίνακες]
Τον Οκτώβριο φέτος ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,92 δισ. ευρώ, έναντι 3,63 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2023