Ρολά σε μια ακόμη χώρα κατεβάζει η εταιρεία ρούχων και κοσμημάτων Esprit, η οποία βλέπει χρόνο με το χρόνο τις πωλήσεις της να βαίνουν την κατιούσα.

Μετά τη γερμανική αγορά όπου ο ήχος της κατάρρευσης ήταν εκκωφαντικός, συμπαρασύροντας εφτά συνολικά εταιρείες, η Esprit υπαναχωρεί από τα αναπτυξιακά της σχέδια και στις ΗΠΑ.

Μόδα: Η συγχώνευση Capri-Tapestry και η αποτυχία του έτερου πόλου

Esprit: «Σβήνει» το αμερικανικό της όνειρο

Πριν από λίγες μόλις ημέρες η Esprit U.S. Retail Inc. και η Esprit U.S. Distributions κατέθεσαν αμφότερες αιτήσεις εκκαθάρισης σύμφωνα με το Άρθρο 7 στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα και με όσα ανέφερε η Women’s Wear Daily.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού η εταιρεία ένδυσης, η οποία είχε επιχειρήσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, είχε ξεκινήσει περικοπές νωρίτερα φέτος.

Η Esprit, η οποία καθόρισε το τι εστί cool στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990 πριν χάσει τη δυναμική της και μείνει πίσω εν μέσω κακοδιαχείρισης και αλλαγής των τάσεων της μόδας, έκλεισε όλα τα καταστήματά της στις ΗΠΑ πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Στα τέλη του 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιστρέψει στη λιανική σκηνή των ΗΠΑ, με την επίσημη επανεκκίνηση να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Esprit, η οποία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Esprit Holdings Ltd. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο με την Hudson Square Properties στη Νέα Υόρκη για το νέο παγκόσμιο δημιουργικό αρχηγείο της εταιρείας, στο κέντρο του Μανχάταν.

Ο προάγγελος της Γερμανίας

Με την εξαίρεση αρκετών pop-ups, η στρατηγική της Esprit για τα καταστήματα, που ήταν κεντρική για την επιστροφή της στις ΗΠΑ, δεν απογειώθηκε ποτέ. Νωρίτερα φέτος, οι λιανικές δραστηριότητες της Esprit στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 160 καταστήματα, έκλεισαν μέσω πτωχεύσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του WWD, ενώ ορισμένα καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Το 2023 καταγράφηκαν ζημίες συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η πορεί της Esprit Holdings να βρίσκεται στο «κόκκινο» από το 2017.

Από το απόλυτο cool στην πτώση

Η Esprit ιδρύθηκε το 1969 από τους Doug Tompkins και Susie Russell (οι οποίοι προηγουμένως είχαν ιδρύσει την The North Face) και την Jane Tise. Το 1996 πούλησαν το μερίδιό τους στον συνεργάτη τους στο Χονγκ Κονγκ και η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε από το Σαν Φρανσίσκο στο εξωτερικό.

Αυτό όμως δεν οδήγησε τη μάρκα με το γαλλικό όνομα και την αμερικανική καταγωγή στην ανάπτυξη. Το 2020 η εταιρεία πτώχυσε και τα ηνία ανέλαβε σταδιακά ένας νέος μεγαλομέτοχος, η εκατομμυριούχος Karin Lo από την Κίνα. Η νέα ιδιοκτήτρια, με τον William Pak διευθύνοντα σύμβουλο της Esprit Holdings από τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε ένα στρατηγικό πλάνο με επανεκκίνηση, σχέδια επέκτασης και το άνοιγμα των νέων κεντρικών γραφείων στη Νέα Υόρκη. Εις μάτην.

Η σωτηρία ήρθε μόνο για τα παπούτσια

Πριν από μία μόλις εβδομάδα, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων Deichmann αγόρασε τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Esprit, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – όχι όμως και τις επιχειρησιακές μετοχές της εταιρείας.

«Πιστεύουμε στο πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι η συγκεκριμένη μάρκα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο DPA International, προσθέτοντας ότι η Deichmann ανέπτυσσε και προμήθευε συλλογές παπουτσιών με την Esprit από το 2020, καθώς ήταν κάτοχος άδειας χρήσης από το 2019.

Στις αρχές Αυγούστου, το περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ είχε κινήσει διαδικασία αφερεγγυότητας για τις επτά γερμανικές εταιρείες της Esprit, η οποία επισήμανε πως σχεδόν όλα τα 56 γερμανικά καταστήματά της αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μετά από εκκαθαριστικές πωλήσεις (τύπου clearance). Esprit

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Η ελληνική αγορά δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς η Esprit διατηρούσε μια εκρηκτική σχέση. Το 2013 πραγματοποίησε ένα πανηγυρικό comeback μέσω του ομίλου Notoscom, ο οποίος ανέλαβε την αποκλειστική διάθεση και προώθηση των ειδών ένδυσης και υπόδησης του οίκου στην Ελλάδα.

Η εκκίνηση της συνεργασίας αφορούσε στη δημιουργία σημείων πώλησης σε πολυκαταστήματα, καθώς και στην επαναλειτουργία του καταστήματος στο The Mall Athens, συνολικής έκτασης 350 τ.μ.

Πλέον λειτουργεί ηλεκτρονικά ένα outlet, ενώ ψηφιακές πλατφόρμες πωλούν προϊόντα της μάρκας. Στα δε ρολόγια την αποκλειστική αντιπροσωπεία για Ελλάδα και Κύπρο διατηρεί η εταιρεία CHRONOLINE IKE.

Η βοήθεια στην Esprit

Το 2023 καταγράφηκαν ζημίες συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η πορεί της Esprit Holdings να βρίσκεται στο «κόκκινο» από το 2017.

Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το δίκτυο υποκαταστημάτων έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Το 2010, υπήρχαν ακόμη περισσότερα από 1.100 ιδιόκτητα καταστήματα παγκοσμίως, ενώ το 2023 θα ήταν μόνο 147.

Τα δικαιώματα εμπορικού σήματος για την Ευρώπη επρόκειτο αρχικά να περιέλθουν στον βρετανικό χρηματοοικονομικό επενδυτή Alteri Partners, πριν γίνει δεκτή η προσφορά της Deichmann.

Ενώ τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος για το τμήμα ένδυσης της Esprit θα περιέλθουν στην Theia Brands, τον αμερικανικό όμιλο διαχείρισης εμπορικών σημάτων που εξειδικεύεται στον επαναπροσδιορισμό και το rebranding εταιρειών ένδυσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Οι εξαγωγές και οι πράσινες επενδύσεις απογειώνουν το success story της βιομηχανίας – Το παράδειγμα των ομίλων Ηρακλής και Παπαστράτος
Επιχειρήσεις |

Εξαγωγές και πράσινες επενδύσεις οδηγούν το success story της βιομηχανίας - Τα case study Παπαστράτου, Ηρακλή

Ο CEO του ομίλου Ηρακλής, Δημήτρης Χανής και ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της Παπαστράτος εξήγησαν στο ΟΤ FORUM πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ