Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της υπ’ αριθ. 79-1 απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την Δέκατη Έκτη Γενική Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής και του πίνακα για τη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού.
Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, στην Ολομέλεια της Βουλής «ενισχύεται η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής της σε έναν μεγάλο διεθνή οικονομικό οργανισμό (ΔΝΤ), ο οποίος αποτελεί τον δανειστή έσχατης ανάγκης σε περιπτώσεις σοβαρών δημοσιονομικών ανισορροπιών ή ανισορροπιών στο ισοζύγιο πληρωμών τους».
ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Ο νόμος αφορά την αύξηση των μεριδίων συμμετοχής ή άλλως ποσοστώσεων (Quota Increase) και των 190 κρατών-μελών του ΔΝΤ κατά 50%, αναλογικά της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο του Ταμείου και τη μείωση του ύψους των Νέων Πιστωτικών Διευθετήσεων αλλιώς των New Arrangements to Borrow (ΝΑΒ Rollback).
Το σύνολο των μεριδίων συμμετοχής του ΔΝΤ θα ανέλθει συνολικά σε 715,7 δισ. ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα SDR (960 δισ. USD), δηλαδή θα αυξηθεί κατά 238,6 δισ. ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα SDR ή 320 δισ. USD, με την εν λόγω αύξηση να συνοδεύεται από μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού από 364 δισ. ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα SDR (485 δισ. USD) σε 303 δισ. ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα SDR (404 δισ. USD).
Αναφορικά με τη χώρα μας, οι ως άνω αποφάσεις συνεπάγονται την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής μας από 2,4 δισ. ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα SDR (3,2 USD) σε 3,6 δισ. ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα SDR (4,9 δισ. USD) και τη μείωση του ύψους των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού από 1,7 δισ. SDR (2,2 δισ. USD) σε 1,4 δισ. SDR (1,9 δισ. USD).
Tα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα αποτελούν ένα είδος διεθνούς αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου, διαθέσιμο στα μέλη του ΔΝΤ και το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ταμείο βασισμένο σε ένα σταθμισμένο καλάθι πέντε μεγάλων διεθνών νομισμάτων στο οποίο περιλαμβάνεται προφανώς και το ευρώ μαζί με το δολάριο Αμερικής, το Γιεν, τη λίρα στερλίνα και το Κινεζικό νόμισμα με σκοπό τη δυνατότητα ανταλλαγής αυτών των δικαιωμάτων με άλλα νομίσματα ή την αποπληρωμή υποχρεώσεων των χωρών-μελών του ΔΝΤ όπως η εξόφληση δανείων προς αυτό.
Τι κερδίζει η Ελλάδα με την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της:
Τα μερίδια συμμετοχής στο ΔΝΤ δεν έχουν μόνο τον ρόλο του κεφαλαίου που οφείλει κάθε μέλος στο Ταμείο αλλά συνδέονται και με άλλες σημαντικές λειτουργίες και συγκεκριμένα:
- Προσδιορίζουν τον αριθμό των ψήφων που δικαιούται κάθε μέλος στις διαδικασίες αποφάσεων του Ταμείου.
- Προσδιορίζουν το ύψος της βοήθειας που μπορεί να λάβει μία χώρα από το Ταμείο.
- Καθορίζουν το μερίδιο κάθε χώρας σε περίπτωση που το Ταμείο προχωρήσει σε γενική κατανομή SDR, όπως, άλλωστε είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2021, οπότε η χώρα μας έλαβε από το ΔΝΤ 3 δισ. δολ ΗΠΑ περίπου εκ της συνολικής κατανομής του ΔΝΤ ύψους 650 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αυξήσει σε απόλυτο αριθμό το μερίδιο συμμετοχής της στο ΔΝΤ διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στο Ταμείο. Άλλωστε ενδεικτικό της σύμπνοιας που υπάρχει αναφορικά με το ως άνω θέμα είναι ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2023, οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας της πρότασης του ΔΝΤ για αύξηση των μεριδίων συμμετοχής, η πρόταση είχε υπερψηφιστεί από σύνολο μελών του Ταμείου που εκπροσωπούσαν το 92,86% της συνολικής δύναμης ψήφων.
Η αύξηση των Μεριδίων Συμμετοχής στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τη μείωση των Νέων Πιστωτικών Διευθετήσεων, θα διατηρήσει μεν την δανειοδοτική του ικανότητα στα 696 δισ. SDR, ενώ παράλληλα θα μειώσει την εξάρτηση του Ταμείου από δανειοδοτικούς πόρους, θα αποκαταστήσει τον πρωταρχικό ρόλο των ποσοστώσεων στη δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου και θα ενισχύσει τον ρόλο του ΔΝΤ στο κέντρο του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοπιστωτικής Ασφάλειας. Επίσης, θα ενδυναμώσει την ικανότητα του ΔΝΤ να συμβάλλει στη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να ανταποκρίνεται στις ενδεχόμενες ανάγκες των μελών του σε έναν αβέβαιο κόσμο που είναι επιρρεπής σε κλυδωνισμούς.
Κατά την εισήγησή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η συμμετοχή της χώρας στην αύξηση των μεριδίων συμμετοχής με την παράλληλη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού ισχυροποιεί έτι περαιτέρω την παρουσία της χώρας μας σε έναν από τους ισχυρότερους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή».
Latest News
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ
Στα 370,86 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος το 3ο τρίμηνο του 2024 [γράφημα]
Δημόσιο Χρέος: Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 26,340 δισ. ευρώ από 25,831 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2023
Πού αναζητούν τώρα εξοχικές κατοικίες οι ξένοι αγοραστές - Τι ποσά δίνουν
Πρόκειται για κατοικίες επιφάνειας από 70 ως 95 τ.μ. σε εναλλακτικούς προορισμούς χαμηλού τουριστικού φόρτου με κόστος έως 400.000 ευρώ
Στο «τιμόνι» του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας ο Ελευθέριος Κρητικός
Με 3ετή θητεία από 11 Ιανουαρίου 2025 έως 10 Ιανουαρίου 2028
Η φορο-παγίδα των ανείσπρακτων ενοικίων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο και πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης
Με τον… αραμπά το project για τις 2.500 κοινωνικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
Η ΔΥΠΑ έχει αναλάβει την ωρίμανση των φακέλων για την κοινωνική αντιπαροχή για τα δέκα πρώτα οικόπεδα
Υποχώρησαν 6% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο
Σε μηνιαία βάση η ανεργία κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 15.637 άτομα ή 1,6% από Νοέμβριο προς Δεκέμβριο