
To κατάλυμα στο Λιμνοχώρι στη Φλώρινα, στο οποίο τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου παρουσιάσθηκε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα με αποτελέσμα 14 ένοικοι του να οδηγηθούν στο νοσοκομείο, δεν είναι ξενοδοχειακή επιχείρηση, διευκρινίζει με ανακοίνωση του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ).
Όπως αναφέρουν πηγές του ΞΕΕ, το εν λόγω κατάλυμα στη Φλώρινα ανήκει στην κατηγορία των ενοικιαζόμενων δωματίων σύμφωνα με την γνωστοποίηση που έκανε στις αρχές. Μάλιστα αρχικά ανήκε στην κατηγορία «τεσσάρων κλειδιών» αλλά στη συνέχεια με νέα γνωστοποίηση δεν δήλωσε κατηγορία, καθώς δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση από το νόμο.
Υπουργείο Τουρισμού: «Σφραγίστηκε» το ξενοδοχείο στο Αμύνταιο μετά τα περιστατικά δηλητηριάσεων
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο η λειτουργία μια τέτοιας μονάδας απαιτεί μόνο την γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές, μεταβιβάζοντας ουσιαστικά την ευθύνη στο υπεύθυνο λειτουργίας της μονάδας.
Το ΞΕΕ στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το περιστατικό δηλητηρίασης από μονοδείξίδιο του άνθρακα που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν είναι ξενοδοχειακή επιχείρηση. Εκφράζουμε τις πιο θερμές ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους πληγέντες».
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με το περιστατικό το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι το κατάλυμα είχε ελεγχθεί εγκαίρως από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας,η οποία επέβαλε πρόστιμα για αναληθή-ανακριβή στοιχεία και για παράνομη λειτουργία ενώ παράλληλα «είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα».
Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι «θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων» επισημαίνοντας ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια και η υγεία των επισκεπτών
Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού για τη Φλώρινα
Ειδικότερα το Υπουργείο Τουρισμού αναφέρει:
«Στις 18.10.2024 επιβλήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας 2 πρόστιμα ύψους άνω των 10.000 ευρώ (2.024 +8.192), ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
α) πρόστιμο για αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος
β) πρόστιμο για μη υποβολή γνωστοποίησης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (παράνομη λειτουργία του καταστήματος)
Η ΠΥΤ είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα.
Τα ξημερώματα της 27ης 10.2024 στο τουριστικό κατάλυμα του Λιμνοχωρίου Φλώρινας διαπιστώθηκε σύμφωνα με την διενέργεια προανάκρισης του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, τραυματισμός ενοίκων με συμπτώματα δύσπνοιας, ναυτίας και ζαλάδες από εισπνοή τοξικού αερίου εντός του τουριστικού καταλύματος.
Στις 27.10.2024 η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απόφαση διακοπής της λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων.
Επισημαίνει την απόλυτη προτεραιότητά του για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών συνεχίζοντας τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων».


Latest News

H Visa express εκτοξεύει τον τουρισμό του Αν. Αιγαίου - Νέα άνοδος των Τούρκων επισκεπτών
Το 2024 την visa express αξιοποίησαν πάνω από 104.700 Τούρκοι τουρίστες - Πρωταθλήτρια στις θεωρήσεις η Μυτιλήνη με 27.600 και ακολούθησε η Χίος με 25.000 περίπου

Στροφή στην πολυτέλεια - Αυξάνονται οι κρατήσεις για luxury ταξίδια
Καλό σημάδι για τον τουρισμό και την οικονομία των ΗΠΑ η αύξηση των χλιδάτων κρατήσεων

Διάκριση για το εστιατόριο CHES του Ομίλου Calilo
Η επιβράβευση του fine dining εστιατορίου του Ομίλου Calilo επιβεβαιώνει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2025

Μετά τους σεισμούς, η ανάκαμψη και η αισιοδοξία - Η Σαντορίνη ετοιμάζεται για τη σεζόν
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποσύρθηκε στις αρχές Μαρτίου και όλα επέστρεψαν σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη σεζόν

Αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ από το 2020, έως σήμερα ο αριθμός των ξενοδοχείων στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 10.000

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη είναι ασφαλής και έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες
Η υπουργός έστειλε πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισκεφθεί τη Σαντορίνη και τους ελληνικούς προορισμούς
![Airbnb: Εκρηκτική άνοδος για το φετινό Πάσχα – Η εικόνα της Ελλάδας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Airbnb-1-768x512-1-600x400.jpg)
Εκρηκτική άνοδος για Airbnb το Πάσχα - Οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση [γράφημα]
Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρέχε» η αγορά Airbnb - Τι δείχνουν τα στοιχεία της AirDNA

Άλλαξε χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο Hydra Beach - Πέρασε στην Hines
Η επένδυση μαζί με την εξαγορά του Hydra Beach θα ξεπεράσει όπως εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς τα 85 εκατ. ευρώ

Τουρισμός και ξενοδοχεία τρέχουν το φθινόπωρο με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης
Τι αποκαλύπτει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τον τουρισμό την περίοδο εκτός του καλοκαιριού

Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο από την HotelBrain στη Θεσσαλονίκη
Η HotelBrain ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα - Το ξενοδοχείο, απέχει μόλις 3 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και διαθέτει 99 δωμάτια και σουίτες