Δίχως να καταφέρει να βελτιώσει, έστω και οριακά, την εικόνα του Οκτωβρίου έκλεισε σήμερα, τελευταία ημέρα του μήνα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε δεν μπόρεσε να βγει από τη δύσκολη πτωτική πορεία την οποία ακολουθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 1.382,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.378,36 μονάδων (-0,25%) και 1.392,41 μονάδων (+0,77%). Ο τζίρος ανήλθε στα 149,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 16,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,30% στις 3.331,38 μονάδες, ενώ στο +0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.263,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 1.146,89 μονάδες.

Αδύναμοι και απρόθυμοι οι αγοραστές

Ούτε σήμερα κατάφερε να εκδηλώσει μια αντίδραση που να αφήνει έστω ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τον Νοέμβριο το ΧΑ, καθώς στο τέλος απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών του κερδών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να «ορθοποδήσει» μετά από ένα δύσκολο δεκαήμερο.

Έτσι, ο Οκτώβριος «φεύγει» με απώλειες 4,77% (-8,3% ο τραπεζικός δείκτης) και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την «ψαλίδα» του Γενικού Δείκτη από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων του Μαΐου, τα οποία πιθανότατα δεν θα «ξαναδεί» φέτος, να έχει ανοίξει σημαντικά μετά και το πρόσφατο σερί «καταστροφικών» συνεδριάσεων, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών. Η οπισθοχώρησή του ΓΔ τον έχει φέρει στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμιση τελευταίων μηνών, το χαμηλότερο μετά την αντίδραση από το «κραχ» του Αυγούστου, συντηρώντας πάντως «άνετα» το μονοψήφιο θετικό πρόσημο (πέριξ του 7%) για το 2024.

O τραπεζικός κλάδος, ο δεικτοβαρέστερος του ΧΑ, έχει απωλέσει 15% από το υψηλό του Ιουλίου με την «ζώνη» τιμών που κατέρχεται έως τις 1.100 μονάδες περίπου να προσφέρει μία κρίσιμη τεχνική στήριξη ώστε να αποφευχθούν τα «χειρότερα». Το μεγαλειώδες «άδειασμα» στις Τράπεζες οπωσδήποτε συνδέεται με την «αφαίμαξη» υψηλής ρευστότητας από ενεργά χαρτοφυλάκια τα οποία από την πλευρά τους επιδίδονται σε «ασκήσεις» βραχύπνοου rotation και ενώ το κίνητρό τους για εισροή «φρέσκου» χρήματος προς το ΧΑ φαίνεται να απουσιάζει, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Καλώς ή κακώς, η «όλη» ελληνική Κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να «ορθοποδήσει» στον βαθμό που οι τιμές των Τραπεζών δεν μπορούν να αντιδράσουν ανοδικά συνεχίζοντας το restructuring ράλι των λίγων τελευταίων ετών. Δεδομένου δε του «ρηχού» της λεωφόρου Αθηνών, όταν μειώνεται η αγοραία αποτίμηση «δημοφιλών θέσεων», όπως οι Τράπεζες, και «χτυπιούνται» margins σε μικρότερα μοχλευμένα χαρτοφυλάκια, η ψυχολογία «βαραίνει» και η πίεση μεταφέρεται στους τίτλους άλλων, αξιόλογων εισηγμένων οι οποίες – σε ένα βαθμό και δίχως δική τους υπαιτιότητα – «καίγονται» στο τρέχον πλαγιοκαθοδικό διαγραμματικό περιβάλλον της ελληνικής Αγοράς.

Σε αυτά τα πλαίσια, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, «μπούσουλας» του ΧΑ θα είναι η ανακοίνωση των «συστημικών» τραπεζικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων την εβδομάδα μεταξύ 1 και 8 Νοεμβρίου, καταλήγει ο κ. Στεριώτης. «Κλειδί» στο τέλος και αυτής της εβδομάδας θα αποτελέσει η επιστροφή του (ή μη) πάνω από τον εκθετικό και τον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών οι οποίοι συγκλίνουν στην περιοχή των 1.400-1.420 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% σε Τιτάν, Cenergy, Motor Oil, ΔΑΑ και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank. Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ έχασε 3,68%, με τις Metlen και Jumbo να κλείνουν στο -2,26% και -2% αντίστοιχα. Στο -1,03% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Eurobank, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έρευνα: Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις