
«….Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη….», είπε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, στην ομιλία του για την «Επιχειρούσα Κοινωνία» στην Τράπεζα της Ελλάδας, «….φέρνει στο προσκήνιο το ζωτικό θέμα του κοινωνικού δυναμισμού και της δημιουργικότητας σε μια οικονομία και αυτό σε συνάρτηση με την επιχειρηματικότητα και το ρόλο της επιχείρησης στη δημιουργία πλούτου και ευημερίας. Ο δημιουργικός δυναμισμός ως δημόσια φιλοσοφία, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ασφαλή δρόμο προς την ευημερία…».
Από την πλευρά της ομότιμη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού κυρία Νάνσυ Παπαλεξανδρή, στην ίδια εκδήλωση, αναφερόμενη στο ρόλο της επιχείρησης στη διαδικασία ανάπτυξης και ευημερίας μιας χώρας, τόνισε ότι αυτό δεν νοείται χωρίς αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ιδιαίτερα δε στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας που δημιουργείται από φαινόμενα πρωτόγνωρα όπως αυτά της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών, της φθίνουσας δημογραφίας και των τεχνολογικών αλμάτων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Παπαλεξανδρή τόνισε ότι «οι συγγραφείς του βιβλίο «Επιχειρούσα Κοινωνία» θέτουν την επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της οικονομικής διαδικασίας, ως θεμέλιο μιας ζωντανής και δυναμικής κοινωνίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος….».
«……Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του βιβλίου είναι η ιστορική προσέγγιση που υιοθετούν οι συγγραφείς για την ανάλυση της επιχειρηματικότητας. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, όπου η εμπορική δραστηριότητα και η επινοητικότητα θεωρούνταν ως βασικά στοιχεία της πολιτιστικής προόδου, οι συγγραφείς με διεισδυτικό τρόπο ανιχνεύουν την εξέλιξη της επιχειρηματικής δράσης μέσα στους αιώνες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο της Αναγέννησης και της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν οι κοινωνίες της Ευρώπης άρχισαν να αναγνωρίζουν τη σημασία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας για την οικονομική ανάπτυξη. Οι συγγραφείς εξηγούν πώς η αλλαγή της στάσης απέναντι στο χρήμα, την εργασία και την καινοτομία οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου είδους κοινωνίας, όπου η επιχειρηματικότητα αναγνωριζόταν ως κεντρικός μοχλός της προόδου.
Στην ανάλυση αυτή δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις για την επιχειρηματικότητα. Εξετάζουν πώς οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες της εποχής επηρέασαν την αντίληψη για την εργασία και το κέρδος, αναδεικνύοντας τη σημασία της κοινωνικής και ηθικής νομιμοποίησης της επιχειρηματικής δράσης….».
Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο γνωστός νομικός κ. Τάσος Αβραντίνης, πρόεδρος επίσης του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών και Οικονομικών Μελετών (Ι.Δ.Ο.Μ.), προσθέτοντας ότι η επιχειρηματικότητα είναι κοινωνικός θεσμός.
Αυτός είναι και ο λόγος, είπε στην εισήγησή του ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), που οι συγγραφείς στο βιβλίο τους επισημαίνουν ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα που αποσκοπεί στη δημιουργία κέρδους, αλλά ένας πολυδιάστατος κοινωνικός θεσμός που συνδέεται άμεσα με την ελευθερία, την καινοτομία και την πρόοδο.
Έτσι, ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτότυπα στοιχεία του βιβλίου είναι η έμφαση που δίνεται στην ηθική διάσταση της επιχειρηματικότητας. Οι Παπανδρόπουλος και Χριστίδης επισημαίνουν, ότι η επιχειρηματική δράση δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη δημιουργία κερδών, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποφάσεών της.
Οι συγγραφείς αναλύουν την έννοια της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς, εξετάζοντας σε βάθος (σε ξεχωριστά κεφάλαια) τις σχέσεις της επιχείρησης με τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, που είναι οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι ανταγωνιστές, οι οργανώσεις του κοινωνικού τομέα, οι τοπικές ή ευρύτερες κοινωνίες και το κράτος.
Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου, δημοσιογράφο0ς Τάσος Παπαδόπουλος, που τόνισε συμπληρωματικά ότι στην «Επιχειρούσα Κοινωνία» (Εκδόσεις Παπαζήση), εξετάζονται παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν ενσωματώσει την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα κριτήρια ESG στις επιχειρηματικές τους πρακτικές, επισημαίνοντας τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την προσέγγιση. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η επιχειρηματικότητα με ηθική διάσταση δεν αποτελεί πολυτέλεια, δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής υποχρέωσης, αλλά συνιστά και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Την παρουσίαση του βιβλίου στην ΤτΕ τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Μηνάς Τάνες, τ. πρόεδρος ΙΟΒΕ, ο πρέσβης ε.τ. Κωστής Αιλιανός, ο τ. πρόεδρος ΕΣΒΕΠ κ. Νίκος Καραγεωργίου, οι καθηγητές Γ. Μπήτρος, Γ. Μέργος, Ι.Κριτσωτάκις, Γ. Καλαμωτουσάκης, Π.Καραφωτιάς, η πρόεδρος του World Human Forum κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ο πρόεδρος ΙΕΛΚΑ κ. Κ.Μαχαίρας και οι επιχειρηματίες Νίκος Παπαποστόλου, Νίκος Πετρακόπουλος, Νίκος Τζαφέρης, Ηρακλής Ρούπας, Π. Θωμαΐδης, Χρ.Τρικούκης και ο πρόεδρος του Hellenic American University κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος.


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων