Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο εμφανής σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι επιπτώσεις της απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς προκαλούν μεταξύ άλλων διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία, διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού. Είναι η στιγμή λοιπόν που θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πρακτικές. Είναι μια απολύτως αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για την εξασφάλιση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, αλλά και για την ευημερία των ίδιων των επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί οι εταιρείες που υιοθετούν υπεύθυνες περιβαλλοντικές πρακτικές, που ανταποκρίνονται και σε κριτήρια ESG, μπορούν μεσοπρόθεσμα να επωφεληθούν οικονομικά και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.
Η πορεία προς τη βιωσιμότητα δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Οι συχνά υψηλές επενδύσεις που απαιτούνται για την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και η ανάγκη συμμόρφωσης με ολοένα και πιο αυστηρούς κανονισμούς, δημιουργούν αυξανόμενες ανησυχίες ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές και ανθρώπους. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί επίσης τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και των καταναλωτών για την καλλιέργεια της ζήτησης σε πιο βιώσιμα προϊόντα.
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού. Οι επιχειρήσεις όμως έχουν και έναν σύμμαχο που τους επιτρέπει να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες: οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν λύσεις σχετικά χαμηλού κόστους που ενισχύουν σημαντικά τη βιωσιμότητα και βελτιώνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Ο Οδηγός του ΣΕΒ που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες παρουσιάζει ακριβώς τέτοια πρακτικά παραδείγματα και τα περιβαλλοντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων. Αναδεικνύονται όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας όπου μπορεί η τεχνολογία να κάνει τη διαφορά, αλλά και οι επιχειρηματικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν.
Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό των προϊόντων, ψηφιακά εργαλεία όπως τα ψηφιακά δίδυμα (digital twins) βοηθούν στη μοντελοποίηση του κύκλου ζωής και στην επιλογή υλικών και διαδικασιών παραγωγής που είναι συμβατές με τις αρχές της βιωσιμότητας. Αυξάνεται έτσι η ανακυκλωσιμότητα κατά 10%-40%, μειώνονται κατά 30% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) στον κύκλο ζωής του προϊόντος και μέχρι 90% τα απόβλητα.
Στη γραμμή παραγωγής, μετρητές σε συνδυασμό με τεχνολογίες Internet of Things (IoT), παρακολουθούν και καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας και νερού. Εργαλεία μηχανικής μάθησης και υπολογιστικής όρασης, αναλύουν τα δεδομένα, εντοπίζουν διαρροές, αλλά και επισημαίνουν την ανάγκη προληπτικής συντήρησης στον εξοπλισμό. Επιτυγχάνεται έτσι εξοικονόμηση ενέργειας και νερού κατά 10%-20%, ενώ παράλληλα επεκτείνεται μέχρι και 60% ο κύκλος ζωής του εξοπλισμού παραγωγής.
Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει την ιχνηλάτηση υλικών παραγωγής, εξαρτημάτων και συσκευασιών, από την παραγωγή έως την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση. Επιπλέον, ετικέτες RFID βοηθούν στην παρακολούθηση των ροών των συσκευασιών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τεχνολογίες όπως αυτές, η Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει > €600 δισ. τον χρόνο σε πρώτες ύλες.
Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμάται το σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. Στις εμπορικές και βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις αντιστοιχεί το 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, και μέχρι 25% των απωλειών ενέργειας. Τα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης κτιρίων μπορούν να συνεισφέρουν σε 30%-50% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και 7% μείωση στις εκπομπές ΑτΘ.
Τέτοιες εξοικονομήσεις δεν είναι απλώς οικονομικές, αλλά βελτιώνουν ταυτόχρονα τη συνολική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην αγορά. Επιπλέον, οι εταιρείες που δεσμεύονται σε βιώσιμες πρακτικές έχουν την ικανότητα να προσελκύουν πιο πιστούς πελάτες και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια και χρηματοδοτήσεις.
Συνοψίζοντας, η πράσινη μετάβαση και οι ψηφιακές τεχνολογίες συνδυάζονται για να προσφέρουν μια νέα προοπτική στη βιομηχανία. Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να ψηφιοποιηθούν και να καινοτομήσουν μπορούν να μετατρέψουν αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.
Η κυρία Μάγκυ Αθανασιάδη είναι διευθύντρια Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας του ΣΕΒ
Latest News
Τα κριτήρια ESG στις επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας: οι τάσεις για το 2025
Ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων για την επίτευξη των στόχων ESG και την εφαρμογή τους
Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά των crypto - Τα πονταρίσματα για το Bitcoin
Ο Trump ρίχνει λάδι στη φωτιά, με το νέο του κρυπτονόμισμα $TRUMP
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»