Η κινεζική οικονομία δεν βρίσκεται στα καλύτερα της και για πολλά φταίνε οι ασυλλόγιστες οικονομικές δραστηριότητες των τοπικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος κινήσεων απ’ ότι πιστεύεται ευρέως στην Δύση. Τώρα, η Κίνα ετοιμάζεται να αποκαλύψει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης που επικεντρώνονται ακριβώς στις ταλαιπωρημένες τοπικές κυβερνήσεις την επόμενη εβδομάδα

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα ενισχύθηκε για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες τον Οκτώβριο, σε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προετοιμάζουν ένα κρίσιμο δημοσιονομικό πακέτο για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Κίνα: Υπό εξέταση σχέδιο έκδοσης κρατικών ομολόγων

Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν την τελευταία δημοσιοποίηση δεδομένων πριν από τη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα της μόνιμης επιτροπής του κοινοβουλίου της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιώσει το μέγεθος μιας δημοσιονομικής τόνωσης με στόχο την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (ΡΜΙ) αυτού του μήνα έφτασε την Πέμπτη στο 50,1, υψηλότερος από 49,8 τον Σεπτέμβριο και ισχυρότερος από τη μέση πρόβλεψη 49,9 από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Μια ένδειξη πάνω από 50 σηματοδοτεί μια επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο μη μεταποιητικός PMI ήταν 50,2 τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών για 50,3, αλλά και πάλι ξεπερνώντας την ένδειξη 50 του Σεπτεμβρίου, καθώς η υποκείμενη εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε αδύναμη.

Κίνα

Η Κίνα συνεχίζει τα μέτρα τόνωσης

Οι αναλυτές είπαν ότι η ισχυρότερη μέτρηση αντανακλά την πρώτη φάση των προσπαθειών τόνωσης του Πεκίνου, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με μέτρα νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων και της στήριξης του χρηματιστηρίου, αναφέρουν οι Financial Times. Το πακέτο εκτίναξε τον δείκτη αναφοράς CSI 300 της μετοχής της Κίνας στα ύψη.

Η ανακοίνωση της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επικεντρωθεί στη δημοσιονομική στήριξη.

«Σε γενικές γραμμές, περιμέναμε να βελτιωθούν οι αναγνώσεις τον Οκτώβριο χάρη στην ένεση νομισματικής τόνωσης που βοήθησε λίγο», ανέφερε στους Financial Times ο Χέρον Λιμ, οικονομολόγος το Moody’s Analytics.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 4,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, λιγότερο από τον επίσημο στόχο 5% για ολόκληρο το έτος.

Ενώ το πακέτο νομισματικής πολιτικής μπορεί να βοήθησε στην τόνωση της παραγωγής, οι αναλυτές είπαν ότι η δημοσιονομική φάση στήριξης θα ήταν πιο σημαντική. Εκτιμούν ότι η Κίνα πρέπει να δαπανήσει έως και 10 τρις. γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε τρία χρόνια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των εγχώριων καταναλωτών, των οποίων ο πλούτος έχει πληγεί από τη βαθιά επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων και τις περικοπές θέσεων εργασίας και μισθών.

Οι αναλυτές είπαν επίσης ότι υπήρχαν προειδοποιητικές ενδείξεις επιδείνωσης των προοπτικών για τις εξαγωγές, οι οποίες συνέβαλαν στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος. Η δραστηριότητα νέων εξαγωγικών παραγγελιών έφτασε στο χαμηλό οκτώ μηνών των 47,3 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Θα χρειαστεί να δούμε αν η ανάπτυξη τόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης για να αντισταθμίσει [την] δυνητικά πιο ήπια εικόνα της εξωτερικής ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη λιγότερο ευνοϊκή εάν δούμε μια νίκη Τραμπ την επόμενη εβδομάδα και μια επακόλουθη κλιμάκωση των δασμών», έγραψε σε σημείωμα η Λιν Σονγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην ING. Κίνα

Στόχος η στήριξη τοπικών κυβερνήσεων

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 4,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, λιγότερο από τον επίσημο στόχο 5% για ολόκληρο το έτος.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων της επόμενης εβδομάδας στον καθορισμό των ισολογισμών των τοπικών κυβερνήσεων μέσω ανταλλαγών χρέους, καθώς και στην παροχή κεφαλαίων για την αγορά γης και απούλητων διαμερισμάτων για να βάλει φρένο στην αγορά ακινήτων.

Ένας μεγάλος αριθμός τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας εξαρτώνται από τις πωλήσεις ακινήτων για έσοδα και έχουν καταστραφεί από την τριετή επιβράδυνση του κλάδου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι είπαν ότι η ανταλλαγή του υπάρχοντος χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης με νέο χρέος δεν θα αποτελέσει κίνητρο γιατί δεν θα συνεπαγόταν περισσότερες δαπάνες.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα του Reuters αυτή την εβδομάδα ότι 6 τρισεκατομμύρια γιουάν του σχεδιαζόμενου κινήτρου θα είναι με τη μορφή ανταλλαγών χρέους τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οικονομολόγος της Nomura, Τινγκ Λου, είπε στους Financial Times ότι αυτό «δεν θα αντιπροσώπευε κανένα σταδιακό δανεισμό και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνητρο».

Το πακέτο αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων κρατικών τραπεζών.

O Τσι Λο, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην BNP Paribas Asset Management, σημείωσε ότι το Πεκίνο είχε «πολλαπλούς στόχους πολιτικής πέρα ​​από τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης», συμπεριλαμβανομένης της «εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρηματοοικονομικού κινδύνου». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δεν έχει συγκεκριμένο στόχο για δημοσιονομικές δαπάνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή