Τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το 2028 παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός υποστήριξε ότι «βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, συνδέοντας το ύψος των μισθών με τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Κατώτατος μισθός: Ο Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα φτάσει στα 950 ευρώ το… 2027
Επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, ποσό που μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027». Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, «ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041, προτείνουμε έναν τρόπο υπολογισμού βασισμένο σε διαφανή, αντικειμενικά κριτήρια, που ωφελεί και διασφαλίζει τους εργαζόμενους».
Πώς θα υπολογίζεται
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού φέρει τέσσερις αλλαγές, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας:
- Ασφάλεια. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
- Σύνδεση με την οικονομία. Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλ. τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
- Διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
- Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που συστάθηκε για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ αναμένονται και οι τελικές προτάσεις τους επί του ζητήματος.
Δημιουργείται Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ. Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται, από την Επιστημονική Επιτροπή, παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε περίπτωση π.χ. μεγάλων οικονομικών αναταράξεων. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα μπορεί να μειωθεί.
Ως προς την ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, προβλέπεται η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στόχος, είπε η υπουργός, είναι η ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης θα βασιστεί σε ουσιαστική και εκτενή διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους.
Latest News
«Πρωταθλήτρια» στη μείωση εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές η Ελλάδα το 2023 [γραφήματα]
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα παραμένει πάνω (40,7%) από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (40%)
Στο 9,3% η ανεργία τον Σεπτέμβριο
Στις γυναίκες η ανεργία μειώθηκε σε 11,4% από 13,4% τον Σεπτέμβριο πέρυσι και στους άνδρες σε 7,6% από 8,6%
Πότε ξεκινά η διακοπή εργασιών ψηφιακά για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Οι δικαιούχοι υποβολής μπορούν πλέον να υποβάλλουν το αίτημα για τη διακοπή των εργασιών στην ψηφιακή πύλη myAADE
Στα 950 ευρώ το… 2027 θα φτάσει ο κατώτατος μισθός, υπόσχεται ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπυοργός μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο στο νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2027 με βάση το γαλλικό μοντέλο
Όλες οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό - Τι θα καθορίζουν το ύψος του
Ο κατώτατος μισθός θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο - Οι τέσσερις καινοτομίες της αναπροσαρμογής
Θρίλερ με τη ρύθμιση για το τριετές φορομπόνους στους ιδιοκτήτες
Πιέσεις από την ΠΟΜΙΔΑ στον Χατζηδάκη για την τριετή φοροαπαλλαγή στα ακίνητα σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους
Γιατί επέστρεψαν οι Έλληνες - Τα σημεία κλειδιά για το Brain Gain
Τους λόγους που οδήγησαν τους Έλληνες στο Brain Gain αναζήτησε η πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
«Μαχαίρι» στις συντάξεις σε όσους δουλεύουν αλλά δεν το δηλώνουν
Ήδη 1.500 που εργάζονταν ως αυτοαπασχολούμενοι δεν έλαβαν σύνταξη για τον Νοέμβριο, γιατί δεν είχαν καταβάλει εισφορές - Τον Οκτώβριο κόπηκαν οι συντάξεις σε άλλους 2.700
Η σύνταξη «μπαίνει» στο… κινητό – Τα δυο έργα που αλλάζουν τον ΕΦΚΑ
Πώς θα βελτιωθεί η λειτουργία του ΕΦΚΑ – Ενημέρωση των ασφαλισμένων σε πραγματικό χρόνο – Οριστική επίλυση των εκκρεμών συντάξεων
Οι φόροι και οι εισφορές που μειώνονται έως το 2027 - Το σχέδιο
Ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2027 με όχημα τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής