Ετήσιες αυξήσεις ισόποσες με τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας θα λαμβάνουν οι κατώτατοι μισθοί από το 2028 και μετά, σύμφωνα με το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των μισθών, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κατώτατος μισθός
Το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, από το 2028, θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση, από την χώρα μας της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς.
Κατώτατος μισθός: Στην τελική ευθεία ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία θα εισηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο, με το νέο σύστημα αύξησης των μισθών εισάγονται τέσσερις καινοτομίες:
1. Η πρώτη καινοτομία αφορά στην ασφάλεια καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.
2. Γίνεται σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
3. Για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, θα λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
4. Και η τέταρτη αφορά το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους και αυτό συνεπάγεται αύξηση, σε κάποιο βαθμό, και για αυτούς.
Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, είναι να καθοριστεί ένα μοντέλο όπου ο κατώτατος μισθός, θα προκύπτει από έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού.
Οι συλλογικές συμβάσεις
Ταυτοχρόνως, η υπό κύρωση οδηγία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο το 80%. Το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό.
Η Οδηγία προτείνει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, ιδίως σε κλαδικό ή διακλαδικό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξει αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Σήμερα, το ποσοστό που καλύπτεται από κάποιας μορφής κλαδική σύμβαση, περιορίζεται στο 24% μόλις και μετά βίας. Επίσης, οι κοινωνικοί εταίροι διαπιστώνουν μεγάλη καθυστέρηση στην επεκτασιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου που καλύπτει. Έτσι, στην πράξη προκύπτει η εφαρμογή μιας τέτοιας σύμβασης, να καθυστερεί δραματικά να υλοποιηθεί.
Η κ. Κεραμέως έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει νέος γύρος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ενίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων και σημειώνει οτι «ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή».
Latest News
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι φορολογούμενοι πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παράτασης
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024