Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκομιδή ανώριμων, πράσινων εσπεριδοειδών, τα οποία κατευθύνονται στις εξαγωγές ατυποποίητα κατευθείαν από το χωράφι, κρούουν οι εξαγωγείς της χώρας, τονίζοντας ότι η τακτική αυτή υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας να διατηρήσει τη φήμη των αγροτικών προϊόντων.
Οι κοπές εσπεριδοειδών γίνονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία ή ακόμα για «βιομηχανική χρήση-χυμοποίηση».
Φρούτα και Λαχανικά: Κερδίζουν το στοίχημα στις ξένες αγορές – Ποια κυριαρχούν
Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχες καταγγελίες για παράνομες κοπές και εξαγωγές έγιναν το προηγούμενο διάστημα και για τα ακτινίδια.
Την εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας, ζητούν οι εξαγωγείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, η εξαγωγή πορτοκαλιών ξεκίνησε με 4.649 τόνους (αύξηση κατά 43%) έναντι 3.247 τόνων πέρσι και μανταρινιών με 1.583 τόνους (αύξηση κατά 111%) έναντι 752 τόνων το αντίστοιχο διάστημα της περσινής σεζόν.
Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1η Σεπτεμβρίου έως και 1η Νοεμβρίου ανέρχονται σε 30.660 τόνους (μείωση κατά 2,7%) έναντι 31.515 τόνων.
«Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησής τους, κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους φορείς, που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Όπως εξηγεί, «στόχος οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και της Ισπανίας προκειμένου να διευρυνθεί το πελατολόγιο, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητας και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».
Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών
Στο μεταξύ συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών με τις ποσότητες να φτάνουν τους 38.419 τόνους έναντι 39.186 τόνων το 2023.
Όπως σχολιάζουν οι εξαγωγείς, τις τελευταίες σεζόν παρατηρείται μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία οφείλεται τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών, απολαμβάνοντας εξαιρετικές τιμές, εν αντιθέσει με την ελληνική παραγωγή.
Οι εξαγωγές μήλων
Βελτιωμένη είναι η ροή των εξαγωγών μήλων. Ενδεικτικά από 1η Σεπτεμβρίου έως και 1η Νοεμβρίου οι εξαγωγές έφτασαν τους 22.000 τόνους έναντι των 17.500 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 21%). Από τις ποσότητες αυτές, οι 4.000 τόνοι κατευθύνθηκαν προς την Αίγυπτο.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε, καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.
Οι ντομάτες
Από τις αρχές του χρόνου έως και την 1η Νοεμβρίου οι εξαγωγές ντομάτας εκτιμώνται σε 31.000 τόνους έναντι 32.000 τόνων (μείωση κατά 2%) το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, μια ποσότητα 1.000 περίπου κατευθύνθηκε προς εξαγωγή και προς το Ισραήλ, μέρος της οποίες προέρχονται από την Τουρκία.
Στον αντίποδα, από την αρχή του χρόνου οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 27.500 τόνους αυξημένες κατά 17% σε σχέση με πέρσι, εκ των οποίων οι 17.000 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα από 1/9 έως 31/10 οι εισαγωγές αυξήθηκαν αλματωδώς από Τουρκία, φτάνοντας τους 12.000 τόνους.
«Είναι γνωστό ότι επιστράφηκαν φορτία νωπών φρούτων και λαχανικών, ανάμεσά τους και ντομάτες, λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας, στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η αναφορά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για καταστροφή 200 τόνων ντοματών από την Τουρκία λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Αναμένουμε την πάταξη των παραβατών», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Latest News
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων
Τι φέρνει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca
Στα 519,6 εκατ. τα διαθέσιμα για την αλιεία από το ΠΑΛΥΘ 2021-2027
Στι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο Χρήστος Κέλλας
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων
Θα μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου;
Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευτεί. Τώρα αναμένονται καλές σοδειές τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις