Η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας το Ξινόμαυρο, που δίνει εξαιρετικό κρασί και πλέον ανήκει στον διεθνή οινικό χάρτη με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και τη φήμη που έχει αποκτήσει, γιορτάζει παγκοσμίως την 1η Νοεμβρίου.

Η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην  προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day). Μία κίνηση που άλλωστε βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, ξεκινώντας παράλληλα διεθνή αποδοχή.

Κρασί: Εκρίζωση 950.000 στρεμμάτων αμπέλου ζητούν οι Οργανώσεις της Ισπανίας

Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η #1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.

Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται

Ποιοτικό και εκλεκτό κρασί

«Ο ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή και ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου που παράγει, στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο, πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες», επισημαίνει η Ένωση.

Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα.

Το κρασί δημιουργεί δεσμούς

Οι Έλληνες οινοποιοί για τον εορτασμό του Ξινόμαυρου, προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σίτισης και καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας ιδέας, επιλέγοντας στις 1 Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα.

«Εξάλλου, το Ξινόμαυρο πολυδυναμικό όπως είναι, το συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο», τονίζει η Ένωση.

Οι εκδηλώσεις

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος τιμώντας το Ξινόμαυρο διοργανώνουν και προτείνουν στο ευρύ κοινό, δύο εκδηλώσεις:

  • Στην Αθήνα, το masterclass «Aspects of Xinomavro» με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη – στο Divani Caravel Hotel
  • Στη Θεσσαλονίκη, την εκδήλωση «Γευστική Δοκιμή: Ξινόμαυρο» με θεματικά flights – στο χώρο της Ένωσης The Wine Hub.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Ιταλία: Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από αγρότες και εταιρείες για την εισαγωγή ντομάτας από την Κίνα [γράφημα]
AGRO |

Ο «πόλεμος» της ντομάτας - Γιατί ξεσηκώνονται αγρότες και εταιρείες τροφίμων στην Ιταλία

Οι αγρότες φοβούνται «ιταλοποιήσεις» κινεζικής ντομάτας λόγω τελωνειακών κανονισμών της ΕΕ - Εταιρείες και συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν παρέμβαση από τις Βρυξέλλες