Οι οικονομικές προοπτικές για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού φαίνονται καλύτερες ως έναν βαθμό, αλλά καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, θα χρειαστεί προσεκτική χάραξη πολιτικής. Αυτό προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις οικονομίες της περιοχής, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες υπηρεσίες σε μοχλό ανάπτυξης πέρα από την αγροτική και τη βιομηχανική παραγωγή.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας αναμένεται να μετριαστεί φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η μεταπανδημική ώθηση εξασθενεί και οι δημογραφικοί παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού φρενάρουν όλο και περισσότερο τη δραστηριότητα, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Αναβαθμίζει την πρόβλεψη το ΔΝΤ
Ωστόσο, βλέπει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ασιατικών οικονομιών κάπως πιο ευνοϊκές από ό,τι στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο, εκτιμώντας τώρα ότι η περιοχή πρόκειται να συνεισφέρει περίπου το 60% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024.
Το ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την περιφερειακή ανάπτυξη για το 2024 από 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε 4,6%, χάρη στη σταθερή απόδοση τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Η ανάπτυξη σε πολλές χώρες ήταν εκπληκτικά ισχυρή, με σχεδόν όλη την Ασία να επωφελείται από την ισχυρή ζήτηση εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε μεγάλο μέρος της περιοχής, αν και ορισμένες προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες και πιέσεις από τους μισθούς που περιπλέκουν το τελικό στάδιο του αποπληθωρισμού.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στους στόχους πολιτικής στις περισσότερες χώρες στις αρχές του επόμενου έτους.
Το 2025, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πρόκειται να στηρίξει την ανάπτυξη, εκτιμά το ΔΝΤ που αυξάνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ασίας στο 4,4% από 4,3%.
Τοπίο κινδύνου
Μπορεί οι ασιατικές οικονομίες να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, ωστόσο, η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης που έχει αυξηθεί από πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, της αβεβαιότητας για τις αμερικανικές εκλογές, η αργή ανάκαμψη της Κίνας και η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών ρίχνουν σκιά κινδύνου πάνω τους.
«Οι κίνδυνοι κλίνουν καθοδικά [για την οικονομία]», προειδοποιεί το ΔΝΤ. Οι εξαγωγές που έδωσαν δύναμη σε μεγάλο μέρος της Ασίας θα εξασθενίσει περισσότερο από το αναμενόμενο, εκτιμά, στο φόντο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων που μπορούν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, εκτιμά.
Παράλληλα, η κλιμάκωση των εντάσεων και των συγκρούσεων εγκυμονεί άλλον κίνδυνο, ειδικά εάν προκαλούν διαρροές στις αγορές εμπορευμάτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή οδηγούν σε υψηλότερο εμπορικό κόστος, επισημαίνει.
Τη ίδια στιγμή, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα θα έβλαπτε τόσο την περιοχή όσο και την παγκόσμια οικονομία, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι επίμονη πίεση των τιμών προς τα κάτω από την Κίνα μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα σε χώρες με παρόμοιες δομές εξαγωγών, προκαλώντας εμπορικές εντάσεις, προειδοποιούν.
Επίσης, «η απάντηση της πολιτικής της Κίνας [στους δασμούς από ΗΠΑ και ΕΕ] είναι κρίσιμη σε αυτό το πλαίσιο: τα μέτρα για την τόνωση της μεταποίησης και των εξαγωγών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις, ενώ πρόσθετες προσπάθειες για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του τομέα των ακινήτων και την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα στηρίξουν τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ διακρίνει μεγάλο κίνδυνο στην κλιμάκωση των αντίποινων με δασμούς μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων.
Καθώς στις ΗΠΑ πλησιάζουν οι εκλογές, η απειλή των δασμών έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς οικονομολόγους. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, αλλά σε ένα σενάριο όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει και οι δασμοί στις εξαγωγές που προορίζονται για τις ΗΠΑ αυξάνονται απότομα, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν μερικές ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ στην Ασία.
«Θα χρειαστεί προσεκτική και εύστροφη μακροοικονομική διαχείριση για να κατευθύνουν τις οικονομίες της Ασίας στην επόμενη περίοδο», ανέφερε το ΔΝΤ.
Latest News
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου