
Οι οικονομικές προοπτικές για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού φαίνονται καλύτερες ως έναν βαθμό, αλλά καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, θα χρειαστεί προσεκτική χάραξη πολιτικής. Αυτό προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις οικονομίες της περιοχής, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες υπηρεσίες σε μοχλό ανάπτυξης πέρα από την αγροτική και τη βιομηχανική παραγωγή.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας αναμένεται να μετριαστεί φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η μεταπανδημική ώθηση εξασθενεί και οι δημογραφικοί παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού φρενάρουν όλο και περισσότερο τη δραστηριότητα, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Αναβαθμίζει την πρόβλεψη το ΔΝΤ
Ωστόσο, βλέπει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ασιατικών οικονομιών κάπως πιο ευνοϊκές από ό,τι στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο, εκτιμώντας τώρα ότι η περιοχή πρόκειται να συνεισφέρει περίπου το 60% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024.
Το ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την περιφερειακή ανάπτυξη για το 2024 από 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε 4,6%, χάρη στη σταθερή απόδοση τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Η ανάπτυξη σε πολλές χώρες ήταν εκπληκτικά ισχυρή, με σχεδόν όλη την Ασία να επωφελείται από την ισχυρή ζήτηση εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε μεγάλο μέρος της περιοχής, αν και ορισμένες προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες και πιέσεις από τους μισθούς που περιπλέκουν το τελικό στάδιο του αποπληθωρισμού.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στους στόχους πολιτικής στις περισσότερες χώρες στις αρχές του επόμενου έτους.
Το 2025, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πρόκειται να στηρίξει την ανάπτυξη, εκτιμά το ΔΝΤ που αυξάνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ασίας στο 4,4% από 4,3%.
Τοπίο κινδύνου
Μπορεί οι ασιατικές οικονομίες να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, ωστόσο, η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης που έχει αυξηθεί από πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, της αβεβαιότητας για τις αμερικανικές εκλογές, η αργή ανάκαμψη της Κίνας και η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών ρίχνουν σκιά κινδύνου πάνω τους.
«Οι κίνδυνοι κλίνουν καθοδικά [για την οικονομία]», προειδοποιεί το ΔΝΤ. Οι εξαγωγές που έδωσαν δύναμη σε μεγάλο μέρος της Ασίας θα εξασθενίσει περισσότερο από το αναμενόμενο, εκτιμά, στο φόντο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων που μπορούν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, εκτιμά.
Παράλληλα, η κλιμάκωση των εντάσεων και των συγκρούσεων εγκυμονεί άλλον κίνδυνο, ειδικά εάν προκαλούν διαρροές στις αγορές εμπορευμάτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή οδηγούν σε υψηλότερο εμπορικό κόστος, επισημαίνει.
Τη ίδια στιγμή, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα θα έβλαπτε τόσο την περιοχή όσο και την παγκόσμια οικονομία, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι επίμονη πίεση των τιμών προς τα κάτω από την Κίνα μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα σε χώρες με παρόμοιες δομές εξαγωγών, προκαλώντας εμπορικές εντάσεις, προειδοποιούν.
Επίσης, «η απάντηση της πολιτικής της Κίνας [στους δασμούς από ΗΠΑ και ΕΕ] είναι κρίσιμη σε αυτό το πλαίσιο: τα μέτρα για την τόνωση της μεταποίησης και των εξαγωγών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις, ενώ πρόσθετες προσπάθειες για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του τομέα των ακινήτων και την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα στηρίξουν τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ διακρίνει μεγάλο κίνδυνο στην κλιμάκωση των αντίποινων με δασμούς μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων.
Καθώς στις ΗΠΑ πλησιάζουν οι εκλογές, η απειλή των δασμών έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς οικονομολόγους. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, αλλά σε ένα σενάριο όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει και οι δασμοί στις εξαγωγές που προορίζονται για τις ΗΠΑ αυξάνονται απότομα, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν μερικές ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ στην Ασία.
«Θα χρειαστεί προσεκτική και εύστροφη μακροοικονομική διαχείριση για να κατευθύνουν τις οικονομίες της Ασίας στην επόμενη περίοδο», ανέφερε το ΔΝΤ.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο