
Με σημαντικά ορόσημα έκλεισε το τρίτο τρίμηνο για την Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, αναφορικά με τα οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματά της, θέτοντας ωστόσο πιο μετριοπαθείς επιχειρησιακούς στόχους για το 2024.
Η παραγωγή του τριμήνου ανήλθε σε 125.195 ουγγιές. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3% από το τρίτο τρίμηνο του 2023, αποτυπώνοντας την αυξημένη παραγωγή χρυσού κατά 13% στην Ολυμπιάδα λόγω του επεξεργασμένου όγκου με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μετάλλευμα και κατά 10% στο Kisladag λόγω της αυξημένης απόληψης από τα αποθέματα του σωρού εκχυλισμένου (εμπλουτισμένου) μεταλλεύματος.
Μεταλλευτικό έργο Σκουριών: Μια σημαντική επένδυση για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε πλήρη εξέλιξη
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 331,8 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή αύξηση 36% από 244,8 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού και των υψηλότερων όγκων πωλήσεων.
Eldorado Gold: Οι εν Ελλάδι δραστηριότητες
Ολυμπιάδα
Η παραγωγή του μεταλλείου Ολυμπιάδας ανήλθε σε 21.211 ουγγιές χρυσού το τρίτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 13% από τις 18.848 ουγγιές το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 65,7 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2024 από 51,4 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού και του ελαφρώς υψηλότερου όγκου από πωληθείσες ουγγιές.
Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε 44,7 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2024 από 39,3 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2023, λόγω του υψηλότερου κόστους εργασίας και των υψηλότερων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που ήταν απόρροια των υψηλότερων τιμών χρυσού που επιτεύχθηκαν.
Κατασκευαστική πρόοδος Έργου Σκουριών
Η συνολική πρόοδος ανέρχεται σε 79%, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης φάσης της κατασκευής.
Το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε ανήλθε συνολικά σε 82,7 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2024 και σε 227,1 εκατ. δολ. κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε έναντι του συνολικού κατ’ εκτίμηση κεφαλαίου των 920 εκατ. δολ. ανήλθε συνολικά σε 411,9 εκατ. δολ.
Η πρώτη παραγωγή του συμπυκνώματος χαλκού-χρυσού αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2025. Η παραγωγή χρυσού το 2025 αναμένεται να ανέλθει σε 50.000-60.000 ουγγιές και η παραγωγή χαλκού σε 15-20 εκατομμύρια λίβρες. Το έργο παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος για εμπορική παραγωγή στο τέλος του 2025.
Τι πέτυχε η εταιρεία
«Καθώς οι τιμές χρυσού ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του τριμήνου, συνεχίσαμε να αυξάνουμε το περιθώριο και να επιτυγχάνουμε δυναμική παραγωγή ταμειακών ροών σε όλες τις μονάδες μας», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. «Οι ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την επένδυση των Σκουριών ανήλθαν συνολικά σε 98,3 εκατ. δολ.».
«Στην Ολυμπιάδα, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταλήξαμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τα σωματεία των εργαζομένων στις αρχές Αυγούστου. Αυτή η τριετής σύμβαση σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγικότητα των υπόγειων εργασιών στηρίζει την απόφασή μας να προχωρήσουμε στην επέκταση σε 650.000 τόνους ετησίως από 500.000 τόνους ετησίως, δημιουργώντας τις συνθήκες για μακροπρόθεσμη κερδοφορία της Ολυμπιάδας κατά την τρέχουσα 15ετή διάρκεια ζωής του μεταλλείου. Στο Lamaque του Καναδά, συνεχίστηκε η πρόοδος στο χύδην δείγμα του Ormaque. Αρχίσαμε τη σώρευση υλικού πριν από την επεξεργασία του μέσω του τριβείου το τέταρτο τρίμηνο και παραμένουμε εντός προγράμματος για να δηλώσουμε ένα εναρκτήριο απόθεμα μέσα στο έτος».
«Το κατασκευαστικό έργο των Σκουριών παραμένει εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος ενώ η πρώτη παραγωγή αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του 2025. Ικανοποιητική πρόοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με 79% συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης έργου. Όπως προβλεπόταν, ανατέθηκε η σύμβαση για τις εργασίες χάλυβα και τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις για το κτίριο της μονάδας αφύγρανσης κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το οποίο είναι μέρος των κρίσιμων στοιχείων. Έως τώρα, η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού των κατασκευαστικών εργασιών ξεπερνά ελαφρώς τις προσδοκίες μας. Διαθέτοντας περίπου 1.000 άτομα προσωπικό, σημειώνουμε σταθερή πρόοδο έναντι του στόχου για 1.300 άτομα στο τέλος του έτους. Αφού εξασφαλίσουμε το πρόσθετο προσωπικό στο εργοτάξιο, ο βασικός μας στόχος είναι να τους εντάξουμε στα επίπεδα εκτιμώμενης παραγωγικότητας ώστε να παραμείνουμε εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Διαχειριζόμαστε πολύ προσεκτικά αυτό το θέμα και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να μετριάσουμε πιθανές προκλήσεις σε μια σφικτή αγορά εργασίας στον κλάδο των κατασκευών», πρόσθεσε.
Eldorado Gold: Τι βλέπει για το 2024
Η εταιρεία μετριάζει τους στόχους του 2024 για την παραγωγή χρυσού, το κόστος, τις αποσβέσεις και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, αποτυπώνοντας τις επικαιροποιημένες προσδοκίες για όλο το έτος, με δεδομένες τις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις έως σήμερα.
Η παραγωγή χρυσού αναμένεται να ανέλθει σε 505.000 – 530.000 ουγγιές, από 505.000 – 555.000. Το σύνολο των ταμειακών εξόδων ανά πωληθείσα ουγγιά αναμένεται να ανέλθει σε 910-940 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά, από 840-940 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά, πρωτίστως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και των αυξημένων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στην Ελλάδα και την Τουρκία σε σχέση με την υψηλότερη τιμή χρυσού. Το AISC ανά πωληθείσα ουγγιά αναμένεται να ανέλθει σε 1.260-1.290 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά από 1.190-1.290 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά, κυρίως λόγω του υψηλότερου συνόλου ταμειακών εξόδων που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες διατήρησης.


Latest News

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στη νέα της σελίδα με φωτοβολταϊκά ισχύος 500 MW
ΤΕΡΝΑ - AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι προτιμητέοι επενδυτές στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας την κατασκευή φωτοβολταϊκών 270 εκατ. ευρώ

Τραπεζική άνοιξη με νέους πόλους στην ελληνική αγορά
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναδύονται νέα εγχειρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλάζοντας το τοπίο και διευρύνοντας τις επιλογές καταναλωτών και επιχειρήσεων

«Χρυσά» μερίσματα στο ΧΑ - Θα σπάσουν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ
Τα μερίσματα που αναμένεται να μοιράσουν οι εισηγμένες για το 2024 θα είναι κατά 18% υψηλότερα από το 2023