Για μια ακόμη φορά η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που έκλεισε το 2023 με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και κερδών, χρειάστηκε τη στήριξη της μητρικής Carlsberg AS.
Ολυμπιακή Ζυθοποιία: «Πράσινη» και με μηδενικούς ρύπους – Οι πέντε άξονες στρατηγικής
Συγκεκριμένα, η εταιρεία, δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στη μπύρα στην εγχώρια αγορά, τον Σεπτέμβριο του 2024 έλαβε Επιστολή Υποστήριξης (Letter of Support) από την μητρική εταιρεία Carlsberg Breweries ΑS, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε επίπεδο ομίλου. Με βάση την επιστολή αυτή, η μητρική εταιρεία δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει οικονομικά την Ολυμπιακή Ζυθοποιία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της, τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις της καθώς και τις δεσμεύσεις της για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
«Η Διοίκηση παρακολουθεί συνεχώς την ρευστότητα της εταιρείας και έκρινε ότι η παραδοχή της αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας υποστηρίζεται επαρκώς», σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας για το 2023 που δημοσιεύτηκαν χθες.
Η στόχευση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας
Ας σημειωθεί ότι για την χρήση που έληξε την 31.12.2023, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας υπερβαίνει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων κατά 48,3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εταιρεία, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζει να έχει χρηματοδοτική υποστήριξη από τον μητρικό όμιλο και για εφέτος εξακολουθεί να έχει ως βασική προτεραιότητα τις υποδομές και τον εξοπλισμό σχετικά με την Υγεία και Ασφάλεια και τα τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος των εργαζομένων και πελατών της.
Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την υλοποίηση των εμπορικών της πλάνων σε όλα τα κανάλια δραστηριοποίησής της, προχωρώντας και σε λανσαρίσματα νέων προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο κομμάτι των εξαγωγών, με στοχευμένη ενίσχυση της παρουσίας της σε υφιστάμενες και είσοδο σε νέες αγορές.
Οι νέες εξαγορές και οι αποδόσεις της μπύρας Νήσος
Για τον δανέζικο όμιλο Carlsberg, τον νούμερο δύο παίκτη στην εσωτερική αγορά μπίρας, οι εξαγορές είναι μια προτιμητέα στρατηγική, έτσι άλλωστε επεκτάθηκε στην εγχώρια αγορά.
Σε επίπεδο εξαγορών λοιπόν, τον Μάρτιο εφέτος η Ολυμπιακή Ζυθοποιία απέκτησε τα σήματα Kaiser και Henniger καταβάλλοντας τίμημα 4 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η μπύρα Kaiser «έτρεξε» με ανάπτυξη 16% το 2023.
Επιπλέον, πέρσι η Carlsberg μέσω της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας είχε προχωρήσει στο τρίτο της deal επί ελληνικού εδάφους αποκτώντας στα τέλη Ιουνίου το 35% της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, που παράγει τις premium μπύρες Νήσος. Οι ιδρυτές της τηνιακής μικροζυθοποιίας Αλέξανδρος Κουρής και Μάγια Τσόκλη εισέπραξαν 1 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή.
Η πρώτη εξαγορά της Carlsberg επί ελληνικού εδάφους ήταν την Άνοιξη του 2008 όταν εξαγόρασε από τη Scottish & Newcastle τη Μύθος, ενώ ακολούθησε η εξαγορά της ΦΙΞ από τον Γιάννη Χήτο και τους αδελφούς Γκρέκη.
Ζημιές κατέγραψε η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων
Όσον αφορά τη συνεισφορά της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων από τις οικονομικές καταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας προκύπτει ότι το 2023 η θυγατρική του δανέζικου ομίλου κατέγραψε ζημιές της τάξης των 143 χιλ. ευρώ.
Η «συμφωνία άδειας χρήσης» μεταξύ Ολυμπιακής και Μικροζυθοποιίας Τήνου τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2024, ενώ, δεδομένου ότι η παραγωγική δυναμικότητα του ζυθοποιείου στην Τήνο έχει «πιάσει ταβάνι», κάποιοι κωδικοί της Νήσος (σ.σ. μπουκάλι Pilsner) παράγονται και στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα.
Γιατί μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας
Ο συνολικός όγκος πωλήσεων της εταιρείας το 2023 εμφάνισε μείωση κατά 17%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς το εξωτερικό, ενώ ο όγκος πωλήσεων που αφορά στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 3% οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς.
Συγκεκριμένα ο όγκος πωλήσεων ανήλθε 1.241 χιλιάδες εκατόλιτρα από 1.500 χιλιάδες εκατόλιτρα το 2022.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, τις οποίες υπογράφει ο Henrik Fredvig, που σημειωτέον πριν λίγες μέρες αποχώρησε από τη θέση του managing director, μόλις 15 μήνες αφού ανέλαβε να «τρέξει» την εταιρεία, η μείωση του όγκου των εξαγωγών οφείλεται στη μείωση των ενδοομιλικών πωλήσεων προς την Βουλγαρία.
Προς την Carlsberg Bulgaria οι πωλήσεις έφτασαν μόλις στις 736 χιλ. ευρώ το 2023, θεαματικά μειωμένες σε σχέση με το 2022.
Σημειώνεται ότι από τον συνολικό τζίρο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας το 2022 ποσό 18 εκατ. ευρώ -αυξημένο κατά 4 εκατ. σε σχέση με το 2021- είχε προέλθει από πωλήσεις σε εταιρείες του ομίλου Carslberg εκτός Ελλάδας. Η βασικότερη αγοράστρια ήταν η Carlsberg Bulgaria προς την οποία οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 16,2 εκατ. ευρώ.
Αύξηση στις πωλήσεις και στα κέρδη
Παρά τη μείωση του όγκου πωλήσεων η αξία του κύκλου εργασιών, προ του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εμφάνισε το 2023 αύξηση κατά 6,03% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και διαμορφώθηκε σε 181,12 εκατ. ευρώ από 170,82 εκατ. ευρώ το 2022.
Αντίστοιχα, επηρεάστηκαν θετικά και οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας, μετά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8% (από 119,93 εκατ. ευρώ το 2022 ανήλθαν σε 129,65 εκατ. ευρώ), λόγω και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (μειώθηκε από 30% σε 28%).
Βασικοί παράγοντες επιρροής για την αύξηση στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ήταν η γενικότερη αύξηση που παρατηρήθηκε στο κανάλι της εστίασης (on trade), καθώς δεν υπήρχε πλέον κανένα περιοριστικό μέτρο λόγω της πανδημίας, όπως και στις πολύ καλές επιδόσεις ταυ τουρισμού, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις επιδόσεις της εγχώριας αγοράς ζύθου.
Σε επίπεδο κερδοφορίας τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13,23 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 31,5% σε σχέση με το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (+45,2%) φτάνοντας στα 10,24 εκατ. ευρώ.
Η μέση πιστωτική περίοδος μειώθηκε στις 64 ημέρες από 68 ημέρες που ήταν το 2022 και 84 ημέρες που ήταν το 2021 και η μέση περίοδος πληρωμών των υποχρεώσεων διατηρήθηκε στις 92 ημέρες, όπως και το 2022, από 90 ημέρες το 2021.
Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ
Σε συνέχεια επενδυτικού πλάνου ύψους 9,32 εκατ. ευρώ το 2023, το οποίο αφορούσε σε μηχανολογικό εξοπλισμό, συσκευασία, εξοπλισμό παγίων για την κρύα αγορά (ψυγεία κ.λπ.) για το 2024 η ελληνική θυγατρική του ομίλου Carlsberg έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Σωρευτικά για την τριετία 2024-2026 δρομολογούνται επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί επενδύσεις ύψους 23,1 εκατ. ευρώ το διάστημα 2021-2023.
H εταιρεία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο και τη Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,1 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, όπου παράγονται 14 προϊόντα: ΦΙΞ Ελλάς, ΦΙΞ Μαύρη, ΦΙΞ Άνευ, ΦΙΞ Άνευ Λεμόνι, Μythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Carlsberg, ΝΗΣΟΣ Pilsner, Henninger, Tuborg Soda, Τuborg Tonic Water και η σειρά των mixers Tuborg Lemon / Pineapple-Lime & Spearmint / Pink Grapefruit-Blood Orange/ Mango & Passionfruit.
Παράλληλα, εισάγει και διανέμει στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες, όπως τις ιρλανδικές μπύρες Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby.
Latest News
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση