Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Όμιλος ΟΤΕ έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Digi Romania και Vodafone Romania για την πώληση της Telekom Romania Mobile (TKRM), ενώ τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν υπογράψει και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.
Η εξέλιξη ουσιαστικά προέκυψε καθώς από το προηγούμενο σχήμα με το οποίο συζητούσε ο Όμιλος, αποχώρησε η Clever Media που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Adrian Tomșa (παλαιότερος υποψήφιος αγοραστής της TKRM), η οποία είχε παραμείνει στο σχήμα σαν μέτοχος μειοψηφίας. Ουσιαστικά, τη θέση της Clever Media λαμβάνει πλέον η θυγατρική της Vodafone στη Ρουμανία.
Ο Κώστας Νεμπής, το όραμά του για τον ΟΤΕ του 2030 και το roadmap
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2023, ο ΟΤΕ γνωστοποιούσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Quantum Projects, που ελέγχεται από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, για πιθανή πώληση της TKRM. Εκείνο το σχήμα άλλαξε τον Μάιο του 2024 οπότε ανακοινώθηκε ότι ο ΟΤΕ συνομιλούσε πλέον με την West Network Invest, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη Digi Romania με μέτοχο μειοψηφίας τον όμιλο Clever Media.
Ο Όμιλος ΟΤΕ «βλέπει» πώληση αρχές του 2025
Πλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ θα έχει απέναντί του άλλον έναν συνομιλητή με τον οποίο θα μιλάει την… ίδια γλώσσα, έναν ακόμη τηλεπικοινωνιακό πάροχο, δηλαδή τη ρουμανική Vodafone.
Υπενθυμίζεται ότι και η Digi Communications NV, γνωστή με την εμπορική της ονομασία Digi Group, είναι εταιρεία χαρτοφυλακίου τηλεπικοινωνιών που ξεκίνησε (στην αρχική της μορφή) από τη Ρουμανία, όπου συνεχίζει να διατηρεί τις κύριες δραστηριότητές της, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε Ισπανία, Ιταλία και πλέον Πορτογαλία και Βέλγιο. Η εταιρεία έχει την τρέχουσα καταστατική έδρα στην Ολλανδία και την έδρα της διοίκησης στη Ρουμανία.
Με δεδομένο ότι το ποσό του τιμήματος της εξαγοράς είναι καθορισμένο και δεδομένο (αλλά μη ανακοινώσιμο) από την πλευρά του ΟΤΕ όλα εξαρτώνται ουσιαστικά από την ταχύτητα με την οποία θα χειριστεί το θέμα η αρμόδια ρουμανική ρυθμιστική Αρχή.
Εκτίμηση των στελεχών του Ομίλου ΟΤΕ (και αισιοδοξία) είναι ότι η υπόθεση της πώλησης της ρουμανικής θυγατρικής θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2025.
Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της TKRM θα περάσουν στην πλευρά της Digi, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και η ίδια η εταιρική οντότητα θα περάσουν στη Vodafone Romania.
Ποια είναι η Telekom Romania Mobile
H Telekom Romania Mobile, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων σε περίπου 3,8 εκατομμύρια πελάτες. Οι εμπορικές προτάσεις της εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία, τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους εταιρικούς πελάτες, προσφέρονται με την εμπορική ονομασία Τ ενώ η Telekom Romania Mobile διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη χώρα με πάνω από 98% πληθυσμιακή κάλυψη 4G υπηρεσιών.
Από την Cosmorom στην Telekom Romania
Η ρουμανική θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία ξεκίνησε τη λειτουργία της ως Cosmorom το 1999, θυγατρική της Romtelecom, ως εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2000. Η αδυναμία της εταιρείας να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς γρήγορα έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις περί πώλησης. Ωστόσο, οι αποφάσεις καθυστερούσαν λόγω διαφωνιών ανάμεσα στον κύριο ιδιοκτήτη ΟΤΕ και το ρουμανικό Δημόσιο.
Τελικά, το 2004 η Romtelecom αποφάσισε να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Προσφορές αγοράς έγιναν από την Mobilkom (σήμερα A1 Telekom Austria), η οποία θεωρήθηκε φαβορί, και την ουγγρική Matev εταιρεία της Deutsche Telekom, αλλά τελικά ο OTE, που κατείχε το 54% της Cosmorom, αποφάσισε να αγοράσει το 70% της εταιρείας, αφήνοντας στην Romtelecom το υπόλοιπο 30%.
Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2005 επαναλανσάρισμα της ρουμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αυτή τη φορά από την Cosmote (θυγατρική του ΟΤΕ), ξεχωριστά από την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Romtelecom. Τον Ιούνιο του 2009 η Cosmote εξαγόρασε την Zapp Mobile, πάροχο κινητής τηλεφωνίας CDMA ο οποίος είχε επίσης άδεια 3G, την οποία εκμεταλλεύτηκε η Cosmote.
Στο τέλος του 2013, η Cosmote Romania είχε 6,1 εκατομμύρια πελάτες, εκ των οποίων το 25,9% ήταν συνδρομητές καρτοκινητής.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Romtelecom και η Cosmote Romania ενοποίησαν τις υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κάτω από ένα ενιαίο εμπορικό σήμα και άλλαξαν τις αντίστοιχες νομικές ονομασίες τους σε Telekom Romania Communications και Telekom Romania Mobile Communications.
Τον Νοέμβριο του 2020 ο ΟΤΕ συμφώνησε να πουλήσει το 54% των μετοχών της εταιρείας σταθερού δικτύου Telekom Romania Communications στην Orange Romania έναντι 295 εκατ. ευρώ. Προκειμένου η συναλλαγή να εγκριθεί από την ρουμανική ρυθμιστική Αρχή, ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε να αγοράσει το υπόλοιπο 30% των μετοχών της Telekom Romania Mobile. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021.
Ακολούθως, ο ΟΤΕ δεν κατάφερε να πουλήσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μετά την αποτυχία της συναλλαγής με την Digi, λόγω του ότι η τελευταία ήθελε να αγοράσει μόνο τοποθεσίες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και συχνότητες, αναγκάζοντας έτσι την Deutsche Telekom να την μετονομάσει σε Telekom Mobile και να διατηρήσει την εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του ΟΤΕ μέχρι να βρεθεί αγοραστής.
Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η πώληση της Telekom Romania Mobile θα είναι συγχρόνως και το κλείσιμο ενός κύκλου… επενδύσεων στην βαλκανική ενδοχώρα που είχε ανοίξει ο Όμιλος ΟΤΕ το μακρινό 1997 με την εξαγορά της σερβικής Telekom Srbija.
Latest News
Τι θα βάλει στο ταμείο η Ideal Holdings από την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης
Με ποια αποτίμηση γίνονται τα deals στον κλάδο των τροφίμων και πώς αλλάζει πίστα η Ideal Holdings μετά την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης
Κύμα μειώσεων στα επιτόκια στην Ελλάδα προκαλεί η ΕΚΤ
Πώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ επηρεάζουν τα επιτόκια στην Ελλάδα - Ποιοι δανειολήπτες θα δουν μειώσεις στη δόση
Τα «χρυσά» deals των Αράβων στην Ελλάδα – Πού και πόσα έχουν επενδύσει
Οι Άραβες εντείνουν τις επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά – Ποιες ευκαιρίες «βλέπουν», που ποντάρουν
Deloitte: Οι τέσσερις ιδέες που πέρασαν στον 2ο γύρο του StartUp Acceleration Program
Οι τέσσερις νικητές θα έχουν την ευκαιρία, μετά από μια περίοδο συνεργασίας με τα στελέχη της Deloitte, να εξελίξουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις
Game changer για τον κλάδο των ΜΜΕ η IPO της Alter Ego Media
Η πρώτη μετά από 20 χρόνια IPO στον κλάδο των ΜΜΕ και το επενδυτικό πρόγραμμα της Alter Ego Media για τη μετεξέλιξη σε Media Tech Group – Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη
UBS: Ποια εφαρμογή των ελληνικών τραπεζών πήρε το «χρυσό» στα... downloads [γραφήματα]
Στο επίκεντρο η εταιρική πίστη - Μεθοδολογία
Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑ η επιτυχημένη IPO της Alter Ego Media - Τι είπαν Κοντόπουλος – Λαζαράκου
Τη σημασία της υπερκάλυψης της IPO της Alter Ego Media τόνισαν η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος
Ντεμπούτο στο ΧΑ με άλμα 8,75% για την Alter Ego Media
H Alter Ego Media έκλεισε την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑ με τζίρο 10,38 εκατ. ευρώ ή 2,4 εκατ. τεμάχια
Στα 56,9 εκ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της Alter Ego Media
Τα 56.996.000 ευρώ, που άντλησε η Alter Ego Media, θα αποτελέσουν κεφάλαια για το επενδυτικό της πρόγραμμα
Δάνεια έως 25.000 ευρώ για γυναικεία επιχειρηματικότητα - Η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ
Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions αξιοποιεί το νέο χρηματοδοτικό μέσο, υπογράφοντας την Επιχειρησιακή Συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα