Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ήταν άλλο ένα σταθερό αποτέλεσμα για την τράπεζα Πειραιώς, κατά την Jefferies, με την καθοδήγηση του έτους να αναβαθμίζεται εκ νέου.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 318 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα οποία ήταν 4% πάνω από τη συναίνεση για 305 εκατ. ευρώ. Τα προ προβλέψεων κέρδη ήταν 3% υψηλότερα, λόγω των υψηλότερων εσόδων (ΝΙΙ και προμήθειες) με ελαφρώς υψηλότερο κόστος. Ο δείκτης CET1 στο 14,7% ήταν 30 μ.β. υψηλότερος από τη συναίνεση.

Κατά Jefferies, τα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) παρέμειναν ανθεκτικά και υποστηρίχτηκαν σταθερά διαδοχικά από την αύξηση των δανείων, η οποία επίσης είχε αναβαθμίσεις από την καθοδήγηση για το 2024. Η απόσβεση των DTC θα επιταχυνθεί επίσης από το 2025.

Πειραιώς: Αύξηση κερδών στα 932 εκατ. το εννεάμηνο

Jefferies για αποτελέσματα στην τράπεζα Πειραιώς

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων της Πειραιώς, κατά την Jefferies:

• Τα NII παρέμειναν σταθερή και επωφελήθηκαν από την αύξηση των δανείων και τα ανθεκτικά περιθώρια δανείων. Το beta κατάθεσης ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 15% (14% το 2ο τρίμηνο του 2024).
Ο συνδυασμός προθεσμιακών καταθέσεων ήταν χαμηλότερος στο 22%, γεγονός που υποστήριξε επίσης τα επιτοκιακά έσοδα. Η καθοδήγηση NII αναβαθμίστηκε επίσης για το 2024/25 με βάση τα χαμηλότερα επιτόκια (η Πειραιώς αναμένει τώρα το επιτόκιο της ΕΚΤ 2% μέχρι το τέλος του 2025).

• Τα εξυπηρετούμενα δάνεια του 3ου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 2% ή 0,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται εδώ ότι το τρίτο τρίμηνο είναι εποχικά ασθενέστερο για την αύξηση των δανείων. Τα υπόλοιπα αναμένεται τώρα να είναι 33 δισ. ευρώ (από 31,7 δισ. ευρώ).

• Τα τέλη αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη προήλθε από τις δραστηριότητες καρτών, τις χρεώσεις χρηματοδότησης, τις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Τα AUM αυξήθηκαν στα 11 δισ. ευρώ ήδη πάνω από τον στόχο του έτους των 10,2 δισ. ευρώ.

• Τα έξοδα ήταν 2% υψηλότερα από τη συναίνεση, με την αναλογία κόστους προς έσοδα στο 30%.

• Το οργανικό κόστος κινδύνου (CoR) ήταν υψηλότερο, στις 54 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του τριμήνου (από 47 μονάδες βάσης το β’ τρίμηνο του 24ου) και ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο. Η καθοδήγηση του έτους είναι για 60 μ.β.

• Ο λόγος NPE ήταν στο 3,2% και μειώθηκε κατά 10 μ.β.

• Ο δείκτης CET1 στο 14,7% αυξήθηκε κατά 80 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω της παραγωγής οργανικών κεφαλαίων και της αύξησης κατά 40 μονάδες βάσης από την αύξηση που σχετίζεται με την αξιολόγηση. Η Πειραιώς αναμένει τώρα CET1 της τάξης του 15% από >14% το 2024.

• Η καθοδήγηση ανέφερε ότι τα DTC θα μηδενιστούν έως το 2034 έναντι του 2041. Η Πειραιώς συνεχίζει να στοχεύει σε ποσοστό πληρωμών 50% το 2025. Ακόμη και με τη διανομή 50% συν την πρόσθετη απόσβεση DTC (συμπεριλαμβανομένης της πιστωτικής επέκτασης 2 δισ. ευρώ που επηρεάζει τα RWA), η Πειραιώς εξακολουθεί να βλέπει 400 εκατ. ευρώ βελτίωσης κεφαλαίου επιπλέον στον CET1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις