Στις τράπεζες θα είναι στραμμένα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας το επόμενο 10ήμερο, καθώς οι διοικήσεις τους θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για την επόμενη ημέρα ως προς τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις.

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, αρχής γενομένης από την Πειραιώς σήμερα, δημοσιοποιούν τις οικονομικές καταστάσεις του γ΄ τριμήνου 2024, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις.

Τα επιτοκιακά έσοδα παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ υψηλές πτήσεις συνεχίζει να καταγράφει και το εισόδημα από προμήθειες.

Παράλληλα, απολύτως ελεγχόμενη είναι η άνοδος των λειτουργικών δαπανών, ενώ όσο οι ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διατηρούνται χαμηλά, η επιβάρυνση από τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο θα συνεχίζει την καθοδική της τροχιά.

Επιτόκια: «Έκλεισε» λίγο η «ψαλίδα» μεταξύ καταθέσεων και δανείων τον Σεπτέμβριο

Τράπεζες: Κέρδη πάνω από 4,2 δισ. ευρώ

Με αυτά τα δεδομένα, το 2024 αναμένεται να κλείσει με καθαρά κέρδη άνω των 4,2 δισ. ευρώ για τους συστημικούς ομίλους, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβράβευση των μετόχων τους για δεύτερη σερί χρονιά με ένα ποσό που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις αυτές, όπως υποστηρίζουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, «δύσκολα θα διαψευστούν. Το θέμα είναι, κατά τους ίδιους κύκλους, πως θα κινηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών στις δύο επόμενες χρήσεις, το 2025 και το 2026. Κι αυτό διότι το νομισματικό περιβάλλον θα είναι, όπως όλα δείχνουν τελείως διαφορετικό».

Όπως επισημαίνουν, την τελευταία διετία καταλύτης για τη διαμόρφωση των καθαρών κερδών σε πολυετή υψηλά υπήρξε η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Οι ελληνικές τράπεζες, τόσο μέσω των δανείων, όσο και μέσω των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα, πέτυχαν σημαντική αύξηση στα έσοδα από τόκους και σε συνδυασμό με τη διατήρηση του κόστους των καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα, σημείωσαν εντυπωσιακή βελτίωση στην οργανική τους κερδοφορία.

Αλλαγή συνθηκών στις τράπεζες

Οι συνθήκες ωστόσο θα αλλάξουν ταχύτατα στο βασικό σενάριο τους επόμενους μήνες. Η ΕΚΤ δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ να προχωρήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση των παρεμβατικών της δεικτών.

Τον περασμένο μήνα το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε την τρίτη από τον περασμένο Ιούνιο μείωσή τους, ενώ ετοιμάζεται για μία ακόμη το Δεκέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να ανέλθει σε 50 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν το κόστος χρήματος στα μισά των υψηλών που διαμορφώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, το αργότερο έως και το τέλος του 2025.

Με αυτά τα δεδομένα, η σίγουρη πηγή εσόδων από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων θα συρρικνωθεί και μένει να φανεί πως θα αναπληρωθεί το κενό που θα δημιουργηθεί.

Το βασικό ερώτημα

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τα μεγέθη του γ΄ τριμήνου 2024.

Με βάση τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει έως σήμερα, η αναπλήρωση θα γίνει σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης. Ρευστότητα υπάρχει, ενώ η υποχώρηση του κόστους δανεισμού αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν προσδοκίες για καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών στα καθαρά έσοδα από προμήθειες, μέσω της ανάπτυξης των εργασιών σε asset management και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, καθώς παρά τη βελτίωση των τελευταίων τριμήνων παραμένουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Επίσης, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από τη διαχείριση του παθητικού τους, όχι μόνο μέσω της μείωσης των επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά κυρίως δια της έκδοσης τίτλων με χαμηλότερα κουπόνια.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη διάθεση νέων ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν κατά ένα μέρος για την αποπληρωμή χρεογράφων που εκδόθηκαν στην εποχή του ακριβού χρήματος.

Το μέρισμα

Κρίσιμο παραμένει και το θέμα της επιβράβευσης των μετόχων, υπό το πρίσμα των περιορισμών που δημιουργεί η υψηλή συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόμαστε κοντά στην εξεύρεση μίας λύσης για την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσής της τα επόμενα χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη του επόπτη.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν προτείνει η απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου να γίνει ταχύτερα, με χρήση μέρους της καθαρής κερδοφορίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της νομισματικής του πολιτικής.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη των CEO των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι τραπεζικές διοικήσεις θα ερωτηθούν για το θέμα και μένει να φανεί εάν θα είναι σε θέση να δώσουν με πιο ξεκάθαρη απάντηση για τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος από εδώ και στο εξής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
Επιχειρήσεις |

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ

Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας

Daniele Mancuso (Sparkle): Αξιολογούμε νέες ευκαιρίες σε data centers και οπτικές ίνες
Επιχειρήσεις |

Στο κυνήγι νέων ευκαιριών σε data centers και οπτικές ίνες - Τι είπε στον ΟΤ ο CEO της Sparkle

Ο CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την προοπτική νέων επενδύσεων ενώ τόνισε ότι προσέγγιση της εταιρείας είναι να ενισχύσει και να επεκτείνει το φάσμα των υπηρεσιών της