Θα δοθεί έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, ύψους 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το άθροισμα των κύριων συντάξεων, όπως έγινε και πέρυσι (2023) επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Διευκρίνισε ότι αυτό αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά στη σύνταξη, ύψους έως 1.600 ευρώ. «Είναι μέριμνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η στήριξη των συνταξιούχων» πρόσθεσε.
Έκτακτη Εισφορά: Πού θα πάνε τα έσοδα από τη φορολόγηση στα διυλιστήρια
Μεταξύ άλλων η υπουργός υπουργός σημείωσε: «Η μεγάλη εικόνα είναι το πώς θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους» λέγοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων. Συγκεκριμένα, είπε:
«Θέτουμε ως προτεραιότητα το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μάλιστα η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία ενσωματώνουμε τώρα, μας δίνει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για να κάτσουμε κάτω με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και να συζητήσουμε από κοινού, να διαμορφώσουμε από κοινού παρεμβάσεις (…)
Έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό κάλυψης γενικώς και μπορεί το θεσμικό πλαίσιο να έχει τρόπους να το ενισχύσει αυτό και αυτό θέλω να επιδιώξουμε, αυτό θέλω να διερευνήσουμε από κοινού – πώς μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα χρειάζεται και μια αλλαγή νοοτροπίας, όπως για παράδειγμα αυτή έχει εκδηλωθεί με εξαιρετικό τρόπο σε τουρισμό και στην εστίαση».
Ειδικότερα, για τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε: «Παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2019 με κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ. Έχουμε πάει στα 830. Αυτό είναι μια αύξηση της τάξης του 28% και ήδη ο οδικός χάρτης μπροστά μας είναι για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία λέει στα κράτη μέλη να θεσπίσουν έναν τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος να είναι πιο σαφής, πιο αντικειμενικός, με περισσότερα οικονομικά στοιχεία.
Προτρέπει μάλιστα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν και αυτόματους μηχανισμούς αναπροσαρμογής. Υπάρχουν ήδη οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν μαθηματικούς τύπους αυτόματης αναπροσαρμογής κατώτατου μισθού.
Και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό. Ερχόμαστε λοιπόν και συζητάμε -και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και τώρα- θα μπούμε σε μια εκτενέστερη δημόσια διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των κομμάτων, θα συζητήσουμε για το πόσο και πώς θα αυξάνει το κατώτατος μισθός μετά το 2027. Άρα η συζήτηση που κάνουμε είναι από το 2027 και μετά».
Δημόσιοι υπάλληλοι
Για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ανέφερε: «Τις όποιες αυξήσεις έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πλέον θα υπάρχει ένα κατώφλι, ένας κατώτατος μισθός για όλους, που θα διασφαλίζει ακριβώς επαρκείς κατώτατους μισθούς, θα προστατεύει όλους τους εργαζόμενους (…)
Επηρεάζονται και τα επιδόματα, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό συμπαρασύρει και τους μέσους μισθούς. Παραλάβαμε τον μέσο μισθό στα 1.036 ευρώ, σήμερα είναι στα 1.252 και ο στόχος μας είναι τα 1.500 ευρώ το 2027».
Ενώ είπε αναφερόμενη στην ανεργία, ανάμεσα σε άλλα: «Έχει φτάσει στο 9,3%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ δεκαπενταετίας».
Ειδικότερα, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ:
«Χθες ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τα νέα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2024. Έχουμε κι άλλη μείωση της ανεργίας. Είμαστε στο 9,3, είναι το κατώτατο 15ετίας, έχουμε να υπάρξουμε στο 9,3 από τον Μάιο του 2009. Δηλαδή πέσαμε στο μονοψήφιο.
Το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνησή μας, ήμασταν περίπου στο 18% ανεργία, έχουμε πέσει στο 9,3%. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία μείωση που σχεδόν αγγίζει το 50%.
Δεν εφησυχάζουμε και δεν εφησυχάζουμε γιατί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και εστιάζουμε ήδη εδώ και ένα συγκεκριμένο διάστημα σε τέσσερις βασικές κατηγορίες πληθυσμιακές. Γιατί βλέπουμε εκεί σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Γυναίκες, νέοι, Άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Τέσσερις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες βλέπουμε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ ενθαρρυντικά όχι μόνο για το γενικό δείκτη της ανεργίας που έπεσε και άλλο, αλλά και για τις γυναίκες. Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε ανεργία στις γυναίκες 21%, χτες 11%».
Για τις συντάξεις, γνωστοποίησε ότι έρχονται αυξήσεις ύψους 2,2 – 2,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Ειδικότερα, είπε:
«Λέω αναμένεται να κυμανθεί -και δεν δίνω συγκεκριμένο αριθμό- γιατί και αυτό προκύπτει από αλγόριθμο (…) Άρα μέσα στον Νοέμβριο μήνα θα κλείσουν τα στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό, σχετικά με το ΑΕΠ, άρα θα έχουμε αύξηση λοιπόν, την οποία εμείς εκτιμούμε μεταξύ 2,2 και 2.5% (…)
Θα φέρουμε μία ρύθμιση τώρα στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι όσο αυξάνονται οι συντάξεις θα αυξάνονται και τα “κατώφλια” του κάθε κλιμακίου, ούτως ώστε κανείς να μη βλέπει μείωση, αλλά επιπλέον αυτού να βλέπει στο ακέραιο την αύξηση της σύνταξης».
Latest News
Γιάννης Στουρνάρας: Οι 3+2 λόγοι που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι αναιμικές – Οι παγκόσμιες εξελίξεις
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
Για ποια έργα τα οποία θεωρούνται στρατηγικές συμβάσεις ελήφθησαν αποφάσεις
Αύριο στην Ελλάδα η πρόεδρος της ΕΤΕπ για επαφές με τον πρωθυπουργό
Η πρόεδρος του Ομίλου της ΕΤΕπ θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες
Τι προτείνουν οι ασφαλιστικές για τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κατέθεσε τις προτάσεις της στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
UBS: Ισχυρή ανάπτυξη και αποκλιμάκωση του χρέους για την Ελλάδα
Η UBS αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ φέτος
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%
Προϋπολογισμός: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος - Νέα μέτρα στήριξης 1,1 δισ. [πίνακας]
Προϋπολογισμός 2025: Μείωση του χρέους στο 147,5% του ΑΕΠ το 2025 - Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2025 στη Βουλή - Τι προβλέπει
Προϋπολογισμός: Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα
Πάνω από 18,7 δισ. τα τουριστικά έσοδα το Σεπτέμβριο στο εννεάμηνο
Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,9%