Από τότε που επικράτησε η μανία της τεχνητής νοημοσύνης, τα τριμηνιαία κέρδη έχουν γίνει ένα είδος ελέγχου πνευματικής ισορροπίας, όπου οι επενδυτές επανεκτιμούν πώς αισθάνονται για τα πλούσια επενδυτικά σχέδια των εταιρειών τεχνολογίας, της λεγόμενης Big Tech.

Οι σταθερές τιμές των μετοχών εξαρτώνται από το κατά πόσον οι διευθυντές εταιρειών θα ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είναι ανοδικοί σχετικά με τις δυνατότητες της AI και να παραμείνουν αξιόπιστοι σχετικά με τις οικονομικές αποδόσεις της.

Wall Street: Πτωτικά λόγω Meta και Microsoft

Σε μια στιγμή αυτογνωσίας, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι η κολοσσιαία επένδυση τεχνητής νοημοσύνης της Meta Platforms «δεν είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές».

Θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που ανακοινώνουν πρόσφατα κέρδη. Αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν οι επενδυτές είναι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αποδώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες, τονίζουν οι Financial Times.

Η Amazon πρόσθεσε στο βουνό των επενδύσεων και της αβεβαιότητας την Πέμπτη. Ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοοίνωσε ότι θα δαπανήσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ένα άλμα άνω του 50%, κυρίως σε κέντρα δεδομένων και διακομιστές για το τμήμα Υπηρεσιών Ιστού της Amazon. Ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι, ​​όπως ο Ζάκερμπεργκ και οι ομόλογοί τους στην Alphabet και τη Microsoft, μείωσαν το πλήγμα με την αύξηση των εσόδων και των κερδών που ξεπέρασαν εύκολα τις προσδοκίες των αναλυτών. Big Tech

Όσο κερδίζουν οι Big Tech οι επενδυτές μένουν ικανοποιημένοι

Τα στελέχη της Silicon Valley κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδείξουν πειθαρχία, σηκώνουν τα μανίκια και μειώνουν το κόστος. Ο ιδιοκτήτης της Μeta απέλυσε εργαζόμενους για κακή χρήση των επιδομάτων γευμάτων τους.

Η Amazon απαιτεί από εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, πάρα πολλά σχετικά με τις μελλοντικές αποδόσεις παραμένουν ασαφή.

Όταν ερωτώνται πόσο μεγάλη θα είναι η επένδυση του επόμενου έτους, τα στελέχη αοριστολογούν. Ο Τζάσι είπε ότι η Amazon θα ξοδέψει «περισσότερα», ο οικονομικός επικεφαλής της Alphabet έκανε γενικώς λόγο για «αύξηση» και η Meta αναφέρθηκε γενικόλογα σε «σημαντική επιτάχυνση». Ενώ ορισμένες εταιρείες κερδίζουν ήδη χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη, καμία δεν θα βασίζεται στο πόσα περισσότερα θα έρθουν ή πότε.

Εάν οι επενδυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με σιγουριά, μπορούν τουλάχιστον να μετρήσουν. Θα μπορούσαν ακόμη και να ξεσκονίσουν ένα παλιό λογιστικό μέτρο: κύκλος εργασιών παγίων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό εκφράζει τα έσοδα ως πολλαπλάσιο των ιδιοκτησιών, υπολογιστών, κέντρων δεδομένων και άλλων ογκωδών στοιχείων .Τα πρότυπα διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο. Ένας λιανοπωλητής με πολλά κτίρια, για παράδειγμα, μπορεί να στοχεύει σε αναλογία 2,5 φορές.

Ικανοποίηση και ανησυχία

Με την άφιξη του υπολογιστικού νέφους και της τεχνητής νοημοσύνης, η αναλογία έχει πέσει για τους τιτάνες της τεχνολογίας. Πριν από μια δεκαετία, η Amazon και η Microsoft μπορούσαν να υπερηφανεύονται για κύκλο εργασιών παγίων σχεδόν εξαπλάσιο χοντρικά, σύμφωνα με το S&P Capital IQ. Σήμερα, και οι δύο καταφέρνουν περίπου διπλάσιο, η Meta έχει πέσει από τετραπλάσιο στο 1:1, η Alphabet από τριπλάσιο σε διπλάσιο. Όλοι έχουν επεκτείνει τις πωλήσεις τους απότομα, αλλά η ποσότητα απτών υλικών στοιχείων στους ισολογισμούς τους έχει αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς πόσο χρόνο χρειάζονται αυτοί οι αριθμοί για να επιστρέψουν σε κάτι που να θυμίζει τις καλές εποχές — που πιθανόν να έχουν παρέλθει για πάντα.

Ο Τζάσι είπε την Πέμπτη ότι η κούρσα τεχνητής νοημοσύνης είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή και αν όλα πάνε καλά, «οι μέτοχοι θα αισθάνονται καλά» γι’ αυτό. Τα καλά συναισθήματα κρατούν τις τιμές των μετοχών ψηλά. Αλλά, ένας πιο απτός δείκτης επιτυχίας δεν θα έβλαπτε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Data4: Έτοιμο το πρώτο data center το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2027
Τεχνολογία |

Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4

Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί