Κορυφαία κινεζικά ερευνητικά ιδρύματα που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό χρησιμοποίησαν το δημόσια διαθέσιμο μοντέλο Llama της Meta για την ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, σύμφωνα με ακαδημαϊκά έγγραφα και αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σε ένα έγγραφο του Ιουνίου που εξέτασε το Reuters, έξι Κινέζοι ερευνητές από τρία ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων δύο που υπάγονται στον κορυφαίο ερευνητικό φορέα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), την Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών (AMS), περιγράφουν λεπτομερώς πώς χρησιμοποίησαν μια πρώιμη έκδοση του Llama της Meta ως βάση για αυτό που αποκαλείται «ChatBIT».
Η Κίνα σηκώνει το γάντι για τα EV – Στοπ σε επενδύσεις σε χώρες που βάζουν δασμούς
Η Κίνα αξιοποιεί τα LLM για στρατιωτικούς σκοπούς
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παλαιότερο μοντέλο LLM, το Llama 2 13B που χρησιμοποίησε η Meta, ενσωματώνοντας τις δικές τους παραμέτρους για να κατασκευάσουν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον στρατό για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και για να προσφέρουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.
Το ChatBIT τελειοποιήθηκε και «βελτιστοποιήθηκε για εργασίες διαλόγου και απάντησης ερωτήσεων στον στρατιωτικό τομέα», αναφέρεται στο έγγραφο. Διαπιστώθηκε ότι υπερτερεί έναντι ορισμένων άλλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που ήταν περίπου 90% τόσο ικανά όσο το ισχυρό ChatGPT-4 της OpenAI. Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν τον τρόπο με τον οποίο όρισαν τις επιδόσεις ή διευκρίνισαν αν το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είχε τεθεί σε υπηρεσία.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του PLA στην Κίνα ερευνούν συστηματικά και προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των LLM ανοιχτού κώδικα, ειδικά εκείνων της Meta, για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Σάνι Τσονγκ, συνεργάτης του Ιδρύματος Jamestown, ο οποίος ειδικεύεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Meta έχει υιοθετήσει την ανοιχτή έκδοση πολλών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Llama. Επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι οι υπηρεσίες με περισσότερους από 700 εκατομμύρια χρήστες πρέπει να ζητούν άδεια χρήσης από την εταιρεία.
Οι όροι της απαγορεύουν επίσης τη χρήση των μοντέλων για «στρατιωτικές, πολεμικές, πυρηνικές βιομηχανίες ή εφαρμογές, κατασκοπεία» και άλλες δραστηριότητες που υπόκεινται σε αμερικανικούς αμυντικούς ελέγχους εξαγωγών, καθώς και για την ανάπτυξη όπλων και περιεχομένου που αποσκοπεί στην «υποκίνηση και προώθηση της βίας». Ωστόσο, επειδή τα μοντέλα της Meta είναι δημόσια, η εταιρεία έχει περιορισμένους τρόπους επιβολής αυτών των διατάξεων.
Reuters: Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί το Llama και για ασφάλεια
Οι Κινέζοι ερευνητές περιλαμβάνουν τους Γκενγκ Γκουοτόνγκ και Λι Γουέιγουει από το Κέντρο Έρευνας Στρατιωτικών Επιστημονικών Πληροφοριών της AMS και το Εθνικό Ινστιτούτο Καινοτομίας Αμυντικής Τεχνολογίας, καθώς και ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Μίντζου.
«Στο μέλλον, μέσω της τεχνολογικής τελειοποίησης, το ChatBIT δεν θα εφαρμοστεί μόνο στην ανάλυση πληροφοριών, αλλά θα διερευνηθούν επίσης … ο στρατηγικός σχεδιασμός, η εκπαίδευση προσομοίωσης και η λήψη αποφάσεων διοίκησης», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι τα βήματα της Κίνας στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δεκάδων ερευνητικών εργαστηρίων, έχουν ήδη καταστήσει δύσκολο να εμποδίσουν τη χώρα από το να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή εργασία που εξέτασε το Reuters, δύο ερευνητές της Aviation Industry Corporation of China (AVIC) – την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει ως εταιρεία με δεσμούς με τον PLA, περιέγραψαν τη χρήση του Llama 2 για «την εκπαίδευση στρατηγικών παρεμβολής ηλεκτρονικού πολέμου στον αέρα».
Η χρήση της δυτικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα έχει επεκταθεί και στην εσωτερική ασφάλεια. Ένα έγγραφο του Ιουνίου περιέγραφε πώς το Llama χρησιμοποιήθηκε για την «αστυνόμευση πληροφοριών» για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και την ενίσχυση της λήψης αποφάσεων της αστυνομίας.
Η κρατική εφημερίδα PLA Daily δημοσίευσε τον Απρίλιο σχόλια σχετικά με το πώς η ΑΙ θα μπορούσε να βοηθήσει στην «επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης όπλων και εξοπλισμού», να βοηθήσει στην ανάπτυξη προσομοίωσης μάχης και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης».
Latest News
Ουκρανία: Εκπαιδεύει μοντέλα ΑΙ με 228 χρόνια βίντεο πεδίου μάχης από drones
Σύστημα που έχει αναπτύξει η Ουκρανία τροφοδοτείται από 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο από τα φονικά πεδία μάχης στα 3 χρόνια του πολέμου
Εκτινάσσεται παγκοσμίως η χρήση της GenAI από εργαζόμενους - Τι λέει έρευνα της EY
Η έρευνα της EY διαπιστώνει ότι η υιοθέτηση της GenAI συνδέεται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων
Στα 62 δισ. δολάρια η αποτίμηση της αμερικανικής startup Databricks
Η χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων θα φέρει στην Databricks αυξημένη ρευστότητα, περισσότερες εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν με ορισμένα ανταγωνιστικά προερχόμενα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου
Το αφεντικό της Softbank εξήγγειλε επένδυση-μαμούθ στις ΗΠΑ
Ο Mασαγιόσι Σον, ο δισεκατομμυριούχος CEO της SoftBank, στάθηκε δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ στο Mar-a-Lago
Πως οι νέοι νομικοί αναπτύσσουν τεχνολογικές δεξιότητες για ΑΙ
Τα δικηγορικά γραφεία και τα πανεπιστημιακά μαθήματα στοχεύουν στη βελτίωση της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης που χρειάζονται νέοι δικηγόροι
Πόσα βγάζει ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI – Πόσες μετοχές κατέχει
Ο CEO της OpenAI, λέει ότι αυτήν τη δουλειά ονειρευόταν από παιδί
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist