Ιστορικό ρεκόρ επιβατών για τον μήνα Σεπτέμβριο κατέγραψε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), εντείνοντας τον προβληματισμό για την χωρητικότητα των αεροδρομίων.
Η συνολική ζήτηση αεροπορικών θέσεων, μετρούμενη σε χιλιομετρικούς επιβάτες (RPK), αυξήθηκε κατά 7,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό για τον Σεπτέμβριο. Η συνολική χωρητικότητα, μετρούμενη σε χιλιόμετρα διαθέσιμων θέσεων (ASK), ήταν αυξημένη κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο συντελεστής πληρότητας του Σεπτεμβρίου ήταν 83,6% (+1,0ppt σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023).
Η μεγάλη επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Η ζήτηση στις διεθνείς γραμμές, αυξήθηκε κατά 9,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 9,1% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής πληρότητας ανήλθε σε 83,8% (+0,1ppt σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023).
Η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 83,3% (+2,4ppt σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023).
Στην Ευρώπη ο συντελεστής πληρότητας επιβατών (Passenger Load Factor–PLF) αυξήθηκε 0,3% και έφτασε το 86,5%. Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ανήλθε στο 27.1% Η συνολική ζήτηση, μετρούμενη σε έσοδα επιβατοχιλιόμετρα με έσοδα (RPK) αυξήθηκε κατά 6.7%
Πρόβλημα στα αεροδρόμια
Η κορυφαία ταξιδιωτική περίοδος του έτους ολοκληρώθηκε με τη ζήτηση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτά είναι καλά νέα όχι μόνο για τους επιβάτες αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Κάθε πτήση δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και εμπόριο.
Όμως η ιστορία επιτυχίας των αεροπορικών ταξιδιών φέρνει και προκλήσεις, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ. Σύντομα, πρόσθεσε, θα αντιμετωπίσουμε μια κρίση χωρητικότητας σε ορισμένες περιοχές, η οποία απειλεί να περιορίσει αυτά τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Οι κυβερνήσεις, συνέχισε, θα αντιμετωπίσουν μια επιλογή: να χάσουν από πιο δυναμικά έθνη που εκτιμούν την παγκόσμια συνδεσιμότητα ή να διαμορφώσουν μια συναίνεση για βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ένα εξίσου ενεργό πολιτικό όραμα, που θα υποστηρίζεται από δράσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι διαθέτουμε αποτελεσματική και επαρκή ικανότητα διαχείρισης αεροδρομίων και εναέριας κυκλοφορίας για να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων για ταξίδια, κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.
Στην Ελλάδα, ο ΔΑΑ, η Fraport, η Aegean
Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας βρίσκονται σε φάση επέκτασης μέσα από επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο ΔΑΑ έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτό πρόγραμμα ύψους άνω του ενός δις. ευρώ ενώ ανάλογο επενδυτικό πρόγραμμα έχει σε εξέλιξη η Fraport Greece για τα 14 αεροδρόμια που ελέγχει. Στην κρήτη προχωρά το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο.
Την ίδια στιγμή η Aegean ανακοίνωσε ότι κατά τους πρώτους ενέα μήνες του 2024 ξεπέρασε τους 12,5 εκατομμύρια επιβάτες σημειώνοντας 5% αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μετέφερε περισσότερους από 5,3 εκατ. επιβάτες το 3ο τρίμηνο, διατηρώντας σταθερά υψηλά την επιβατική κίνηση. Η εταιρεία και κατά το 3ο τρίμηνο του έτους συνέχισε να αναπτύσσεται προσφέροντας περισσότερες από 6,3 εκατ. θέσεις (+2% σε σχέση με πέρυσι), με τις συνολικά προσφερόμενες θέσεις για το εννεάμηνο 2024 να έχουν ξεπεράσει τις 15,2 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Για το 4ο τρίμηνο η AEGEAN, στοχεύοντας πάντα στην άμβλυνση της εποχικότητας και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, προσφέρει 4,5 εκατ. περισσότερες θέσεις συνολικά σε σχέση με πέρυσι (+7%) αυξάνοντας τη δραστηριότητα της από και προς Λονδίνο (μια ακόμη καθημερινή πτήση προς Heathrow), Τουρκία (μια ακόμη καθημερινή πτήση από/προς Κωνσταντινούπολη), Κύπρο (μια ακόμη καθημερινή πτήση από Αθήνα και έως 4 εβδομαδιαίες πτήσης από Θεσσαλονίκη), Βαλκάνια (περισσότερες πτήσεις προς Αλβανία, Σερβία, Μολδαβία, Βουλγαρία) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ένα νέο δρομολόγιο στο Άμπου Ντάμπι που ξεκινά να επιχειρεί στις 27 Οκτωβρίου.
Latest News
Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό τουρισμό με την έννοια των χιονοδρομικών κέντρων, στον ορεινό, θεματικό τουρισμό
Οι 5+1 τάσεις για τον παγκόσμιο τουρισμό και το success story της Ελλάδας
Η έρευνα που εκπόνησε η Deloitte με την Google αναλύει την πορεία του τουρισμού από το 1995 και παρέχει εκτιμήσεις έως το 2040
Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας
Πως σκιαγράφησαν το τοπίο σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στελέχη της αγοράς
Με γεμάτα πορτοφόλια οι τουρίστες στην Ελλάδα - Πόσα ξοδεύουν [πίνακες]
Τουρισμός: Στα 20,935 δισ. ευρώ (από 19,84 δισ. πέρυσι- αύξηση 9,2%) έφτασαν οι τουρίστες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ
Σε ποιο ελληνικό νησί «υποκλίνεται» το National Geographic
Εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί δημοσίευσε το National Geographic της Ισπανίας
Το «πέρασμα» της Aegean στην Ινδία από το 2027 - Ο ρόλος των τεσσάρων νέων Airbus
H Aegean επένδυσε σε τέσσερα νέα Airbus A321neo τα οποία έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια - Τι αποκάλυψε ο Ευτύχης Βασιλάκης στο συνέδριο του ΣΕΤΕ
Ο τουρισμός... κάθεται στα θρανία - Σχέδια για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης
Τον φάκελο «τουριστική εκπαίδευση» άνοιξε η Ολγα Κεφαλογιάννη στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ
«Ο τουρισμός αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης», λέει η Κεφαλογιάννη
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας
Ποιες περιοχές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από Airbnb - Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας - Πώς κινούνται τα Airbnb
Παράσχης (ΣΕΤΕ): Ισχυρό χαρτί ο τουρισμός για την Ελλάδα – Τι είπε για Airbnb και φόρους
Τι είπε ο Γιάννης Παράσχης στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για τις προκλήσεις του τουρισμού και τα ανοιχτά ζητήματα