Όταν κάποιος αναφέρει single malt ο νους πάει στα highlands, ορεσίβιους που φοράνε κιλτ και απολαμβάνουν γουλιά-γουλιά το ουίσκι τους σε ποτήρια Old Fashioned. Τώρα όμως αντί για τους χάιλαντερς σκεφτείτε να κρατάνε τα ίδια ποτήρια κομψοί μελαψοί άντρες σε κοστούμια jodhpur και τουρμπάνια pagari. Έφθασε η ώρα η πρώην αποικία να πάρει την εκδίκησή της, και το κάνει φτιάχνοντας single malt ουίσκι.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Αν και η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά ουίσκι στον κόσμο, τα ουίσκι της είναι συνήθως μείγματα, συχνά από απόσταγμα μελάσας που μοιάζει με ρούμι. Μέχρι πρόσφατα, τα ινδικά single malts ήταν σχεδόν άγνωστα.

Ουίσκι: Η Macallan βγάζει στην αγορά το παλαιότερό της απόσταγμα

Τώρα, με την εγχώρια κατανάλωση να αυξάνεται, τα αποστακτήρια παράγουν single malt υψηλής ποιότητας σε ποσότητες για εξαγωγή, και όχι μόνο κερδίζουν θαυμαστές αλλά και αποσπούν βραβεία.

Το Amrut Triparva αναδείχθηκε 2024 Best in Class στο Whiskys of the World.

Πέρυσι, το Indri Diwali Collector’s Edition 2023 πήρε το κορυφαίο βραβείο στην ίδια κατηγορία.

Φέτος, το 11 ετών παλαιωμένο σε βαρέλια κρασιού Indri Founder’s Reserve αναδείχθηκε ένα από τα 15 κορυφαία ουίσκι στο International Whisky Competition.

«Αυτό που συνέβη στο κρασί συμβαίνει τώρα στο single malt», δήλωσε στο Bloomberg ο Σαντζίβ Μπάνγκα, πρόεδρος διεθνών επιχειρήσεων στη Radico Khaitan, τη μητρική εταιρεία του Rampur Distillery, που εδρεύει στο Uttar Pradesh της Βόρειας Ινδίας.

Ακριβώς όπως τα κρασιά του Νέου Κόσμου τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας από την ευρωπαϊκή παλιά φρουρά, έτσι και τα ινδικά ουίσκι προσέλκυσαν τους πότες μακριά από το σκοτσέζικο.

Οι διαφορές των ινδικών ουίσκι

Οι διαφορές ξεκινούν από τη βύνη: Οι περισσότεροι οινοπνευματοποιοί χρησιμοποιούν το εξάκοκκο κριθάρι της Ινδίας, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος σε σύγκριση με το δίκοκκο κριθάρι που προτιμάται αλλού. Οι μικρότεροι κόκκοι δημιουργούν μια έντονη γεύση που ορισμένοι οινοπνευματοποιοί περιγράφουν ως «αψύ». Ειδικά όταν ζυμώνεται με τοπική μαγιά, μπορεί να παράγει ευδιάκριτα ινδικά αρώματα., όπως κάρδαμο, τζίντζερ και πορτοκάλι. Μερικές φορές βγάζουν αρώματα μάραθου, σανταλόξυλου και νότες μπαχαρικών που θυμίζουν θυμίαμα.

Το ζεστό, υγρό κλίμα της Ινδίας είναι επίσης βασικός παράγοντας. Μετά το βαρέλι, το απόσταγμα παλαιώνει γρηγορότερα από ό,τι στην ψυχρότερη Σκοτία ή την Ιαπωνία. Σε ορισμένες περιοχές, οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας σημαίνει ότι τα βαρέλια διαστέλλονται και συστέλλονται συχνά, και η βελανιδιά έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το ουίσκι, επιτρέποντάς του να εξάγει αρώματα.

Το υγρό εξατμίζεται επίσης γρήγορα, ένα φαινόμενο γνωστό ως το Δράμι των Αγγέλων, δημιουργώντας ένα πιο συγκεντρωμένο οινόπνευμα. Οι παραγωγοί λένε ότι η γήρανση ενός έτους στην Ινδία είναι παρόμοια με τρία ή τέσσερα σε πιο ψυχρό κλίμα.

Αυτή η ταχεία ωρίμανση σημαίνει επίσης σπάνια βρίσκει κανείς single malts μεγάλης ηλικίας. Οι περισσότεροι Ινδοί παραγωγοί ακολουθούν τους κανόνες που θέτει η Ένωση Ουίσκι Σκοτίας, που απαιτεί το ουίσκι να παλαιωθεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Ωστόσο, μικρότερα αποστακτήρια αντιτίθενται, ασκώντας πιέσεις να παλαιώνουν τα single malts για ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Amrut, δήλωσε ο Ρατζ Σαμπαρβάλ, ιδρυτικός εταίρος της Glass Revolution Imports, εκτιμώντας ότι η χώρα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στη ινδική ομογένεια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν γνωστά εστιατόρια τα οποία ευχαρίστως προμοτάρουν ινδικά οινοπνεύματα ή τα αναμειγνύουν σε κοκτέιλ.

Το νέο είναι ωραίο

Αλλά δεν είναι μόνο η ινδική κοινότητα που κατεβάζει αυτά τα δράμια.

«Το ινδικό single malt εξακολουθεί να θεωρείται νέο», εξήγησε στο Bloomberg ο Μπεν Γουόλντ, επικεφαλής προγραμματισμού ποτών στο μπαρ Flatiron Room του Μανχάταν που εστιάζει στο ουίσκι. Αυτή η καινοτομία είναι μέρος της απήχησης για τους Αμερικανούς λάτρεις του ουίσκι. «Υπήρχε, και θα υπάρχει πάντα, η επιθυμία να είμαι ο πρώτος που δοκιμάζει. Το ινδικό single malt εξακολουθεί να κεφαλαιοποιεί αυτήν την επιθυμία», είπε.

Κοιτάζοντας μπροστά, ένα πράγμα είναι απολύτως ξεκάθαρο – περισσότερα ινδικά single malts είναι καθ’ οδόν.

Επί του παρόντος, 24 αποστακτήρια στην Ινδία παράγουν ουίσκι single malt, εκτιμά ο Σαμπαρβάλ, με άλλα έξι υπό κατασκευή.

Οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και οι δασμοί είναι μπαλαντέρ για την ανάπτυξη. «Εάν επανέλθουν στο τραπέζι οι δασμοί για το σκωτσέζικο ουίσκι, ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να αναζητήσουν άλλη επιλογή όπου η αναλογία τιμής-ηλικίας είναι πιο ευχάριστη για το πορτοφόλι τους», προέβλεψε ο Γουόλντ. Οι προμηθευτές μιλούν πολύ για το ότι η γευσιγνωσία είναι η καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ και για τα παγκόσμια malt που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Το να κάνουν τους καταναλωτές να δοκιμάσουν το ινδικό single malt είναι το κλειδί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή