Η οριακή «κούρσα» των δύο υποψηφίων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Donald Trump και Kamala Harris, έχει ανεβάσει τα επίπεδα αβεβαιότητας στα ύψη, με τις αγορές να μην μπορούν ακόμη να «παίξουν» κάποιο σενάριο για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και στις διακυμάνσεις του δείκτης Ice Move της Bank of America, ο οποίος έδειξε ότι οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα θα προκαλέσουν απότομες διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος.
Bank of America: Η Fed κερδίζει τη μάχη με τον πληθωρισμό
Ο δείκτης Ice BofA Move Index, που παρακολουθείται προσεκτικά για τις μελλοντικές κινήσεις στην αγορά των ομολόγων, σημείωσε άνοδο σχεδόν 40% τον Οκτώβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα χρόνο.
«Ο πιο ρεαλιστικός βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι το αποτέλεσμα των εκλογών», σχολίασε στους Financial Times, ο Steven Oh, παγκόσμιος επικεφαλής πιστώσεων και σταθερού εισοδήματος της PineBridge Investments.
Στενά περιθώρια
Τα σημεία αναφοράς που μετρούν την πιθανή αστάθεια τις επόμενες 30 ημέρες στις αγορές συναλλάγματος και μετοχών έχουν επίσης αυξηθεί εν όψει των εκλογών της Τρίτης (5/11), καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ οριακή κούρσα μεταξύ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και της υποψήφιας των Δημοκρατικών.
Κατά τους επενδυτές η εγγύτητα των εκλογών βαραίνει ακόμη περισσότερο τις αγορές από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ή τις ανησυχίες για τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve.
«Για εμάς, αυτές οι εκλογές έχουν πραγματικά σημασία και έχουν σημασία… περισσότερα από αυτά που υποστηρίζει η Fed ή τα οικονομικά δεδομένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Andrzej Skiba, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Bluebay.
Τα ομόλογα έχουν ήδη πιεστεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι μια νίκη των Ρεπουμπλικανών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωριστικές πολιτικές γινόταν πιο πιθανή. Ο αυξημένος δείκτης Move, ο οποίος αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για αστάθεια στα ομόλογα, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω διακυμάνσεις.
Κατά την Emily Roland, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο John Hancock Investment Management, «μόλις ο ‘θόρυβος’ απομακρυνθεί, οι επενδυτές ομολόγων θα μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στον αποπληθωρισμό», ο οποίος θα ωθήσει τις αποδόσεις χαμηλότερα».
Στα ύψη η μεταβλητότητα
Ωστόσο, ένα αποτέλεσμα όπως μια «σάρωση» των Ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο και στα δύο μέρη του Κογκρέσου θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις ακόμη υψηλότερα, πρόσθεσε η Roland.
Ο πιο γνωστός μετρητής αστάθειας – ο δείκτης Vix – παρέμεινε σχετικά ήρεμος, σε επίπεδο τίτλου, αν και ανέβηκε πάνω από το 23 την Πέμπτη (31/10), καθώς ο τεχνολογικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις.
Ο Vix αντανακλά την τεκμαρτή μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες και ήταν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 20 για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών μηνών.
Ωστόσο, οι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο δείκτης ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε σχέση με την πραγματοποιηθείσα αστάθεια – τις πραγματικές διακυμάνσεις που σημειώνονται στα χρηματιστήρια – τους τελευταίους μήνες.
Η αναμενόμενη αστάθεια της αγοράς συναλλάγματος έχει επίσης εκτιναχθεί καθώς οι επενδυτές συζητούν για τον πιθανό αντίκτυπο των προτάσεων πολιτικής, όπως η επιβολή σαρωτικών δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ.
Συναλλαγματικές αναταράξεις
Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας CME σε ένα καλάθι νομισμάτων της αγοράς αυτή την εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητάς του για το μεξικάνικο πέσο έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την πρώτη προεδρία Trump.
Κατά τον Steve Englander, επικεφαλής της G10 FX Research της Standard Chartered, οι κινήσεις στη μεταβλητότητα των νομισμάτων ήταν πιο έντονες από ό,τι κατά τους πρόσφατους εκλογικούς κύκλους. Αντικατοπτρίζουν «τόσο την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών και για το ποια θα είναι η πολιτική ατζέντα σε περίπτωση νίκης του Trump, όσο και την αβεβαιότητα για το εάν το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαρωτικό ή διχασμένο Κογκρέσο».
Η αστάθεια είχε ιστορικά την τάση να αυξάνεται πριν από τις προεδρικές εκλογές και να εξαφανίζεται γρήγορα μετά από αυτές, με πολλούς αναλυτές και επενδυτές να αναμένουν να συνεχιστεί αυτό το μοτίβο.
Κατά τον Englander η αστάθεια του νομίσματος θα μπορούσε να αρχίσει να αντιστρέφεται “πολύ γρήγορα καθώς ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών”. Ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global, υπενθύμισε ότι «η αγορά μισεί την αβεβαιότητα. Αλλά μόλις επέλθει η βεβαιότητα, η αγορά ενισχύεται».
Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι οι εκλογές βρίσκονται στην κόψη, ορισμένοι προειδοποίησαν ότι η αστάθεια θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο, για παράδειγμα, εάν το αποτέλεσμα αμφισβητηθεί.
Υπάρχει μια πιθανότητα «μιας πολύ, πολύ στενά αμφισβητούμενης εκλογής για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Oh της Pinebridge.
Latest News
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική
Wall Street: Επιστροφή στην πτωτική πορεία – Θόλωσε το τοπίο ο PCE
Oι μετοχές της Tesla σημειώνει απώλειες άνω του 5%