
Μια επενδυτική αδιαφορία άνευ λόγου και αιτίας οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξεως του 4,77% για τον απερχόμενο Οκτώβριο.
Κατ’ αντιστοιχία, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τον Οκτώβριο απομειωμένος κατά 8,77%, επιστρέφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε τιμές Ιανουαρίου 2024.
Ειδικότερα, οι πωλητές είχαν πολυφωνία στο εξεταζόμενο διάστημα, αφήνοντας 19 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες από 13% (CENER) και 11,5% (ΑΛΦΑ και ΒΙΟ) έως 1,2% (ΛΑΜΔΑ)και 1,75% (ΟΠΑΠ).
Στη μεσαία, οι μόνες που διεσώθησαν ήταν η ΚΟΥΕΣ (+5,94% μετά και την πώληση του 20% της ACS), ο ΟΛΠ (+3,36% με στιβαρά αποτελέσματα εννεαμήνου και υπερκέρδη από τα τέλη υπηρεσιών αποθήκευσης), το αειθαλές ΚΡΙ (+3,35% σε ιστορικά υψηλά) και η πάντα ενδιαφέρουσα ΙΝΤΕΚ (+1,33%). Παρεμπιπτόντως, ο δείκτης Μεσαίας FTSEM είχε πιο αμυντική διάθεση, με σωρευτικές απώλειες 2,75%.
Μέτρια η πτώση, μεγάλες οι ανησυχίες
Η εικόνα από μόνη της δεν είναι εικόνα κατάρρευσης ή πανικού, ειδικά συνυπολογίζοντας τον χαρακτήρα του ελληνικού, περιφερειακού Χρηματιστηρίου που προφανώς είναι ρηχό και εκτεθειμένο σε λίγες κινήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων. Απεναντίας, η προβληματική εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες.
Πρώτον, στη σύγκριση της απόδοσης των τελευταίων εβδομάδων με τα λοιπά, μεγάλα Χρηματιστήρια που μοιραία αποτυπώνουν τις παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το «μόλις» -1% του S&P500 του Οκτωβρίου (-0,52% ο Nasdaq), το οποίο μάλιστα προέκυψε από μόλις μια συνεδρίαση, την τελευταία του μήνα, με τον μεγαλύτερο σε κεφ/ση Δείκτη να καταγράφει νεότερα ιστορικά υψηλά στη διάρκειά του.
Δεύτερον, στο γενικότερα θετικό μεσοπρόθεσμο επενδυτικό κλίμα που αποτυπώνεται αφενός στην προαναφερθείσα παραμονή της Wall Street σε ιστορικά υψηλά, αφετέρου στην υφιστάμενη νομισματική πολιτική υπερ χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, που θεωρητικά βοηθά (ή θα έπρεπε να βοηθά) τις μετοχικές αγορές.
Τρίτον, στην εξαιρετική χρηματοοικονομική θέση των περισσοτέρων ελληνικών εισηγμένων, πολλώ δε μάλλον εκείνων που παραδόξως έχουν βυθιστεί σε πτωτικό κυκλώνα. Προσέτι, η συνολική εικόνα της ελληνικής χρηματαγοράς δεν παραπέμπει σε πτωτικότητα τιμών, καθώς τα επιτυχημένα εταιρικά γεγονότα (ιδιωτικοποιήσεις, ΑΜΚ, μετοχικές ανακατατάξεις κ.α.), η επιβεβαίωση των Οίκων Αξιολόγησης για την προ μηνών ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι εκθέσεις των αναλυτών για υψηλότερες τιμές-στόχους στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα αφορούσαν σε ανοδικό Χρηματιστήριο.
Τέταρτον, στην -κατά γενική ομολογία- έλλειψη κρίσιμων παραγόντων που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια επιβάρυνση, παράλληλα με την ύπαρξη άλλων που δικαιολογούν συνέχιση της διετούς ανόδου.
Πώς εξηγείται η πτωτικότητα
Σε μια προσπάθεια να λυθεί το «μυστήριο» της αρνητικής συγκυρίας, κυρίαρχο αφήγημα παραμένει η αποστράγγιση ρευστότητας από τα προαναφερθέντα εταιρικά γεγονότα. Με άλλα λόγια και συνδέοντας με την έντονα ανοδική πορεία των δύο ετών, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι «χωνεύονται» τα πολυετή υψηλά επίπεδα που επιτεύχθησαν πανηγυρικά, και ενδεχομένως αρκετοί να μην ακολούθησαν.
Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται μιαν ανάσα από την πολυπόθητη επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές, ένα γεγονός ιστορικής σημασίας που θα ξαναβάλει τη Λεωφόρο Αθηνών στα «μεγάλα σαλόνια». Αρκεί κάποιος να δει τί συνέβη όταν βγαίναμε πριν πολλά χρόνια από αυτά τα σαλόνια (εποχή μνημονίων) για να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό, έχοντας αυτήν τη στιγμή εξαιρετικά εταιρικά δείγματα που μαγνητίζουν επενδυτές.
Τέλος, εισάγονται μοιραία στην εξίσωση μεταβλητές όπως η πολιτική ασάφεια στη Γαλλία (μετά και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών), η μεταβλητότητα εν όψει αμερικανικών εκλογών (5/11), η δαμόκλειος σπάθη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και το απευκταίο σενάριο απώλειας του καλού momentum στις διεθνείς αγορές, που θα σημάνει επιπλέον πιέσεις στη δική μας.
Διαγραμματικά
Ο Γενικός μας Δείκτης, παρά τις όποιες (και διόλου ευκαταφρόνητες) πιέσεις, δεν έχει χάσει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική του τάση.
Στο διάγραμμα φαίνεται καθαρά ότι συναντά τις στηρίξεις του στη ζώνη των 1380 μονάδων, με τεράστια περιθώρια ανόδου εάν και εφόσον οι αγοραστές βγάλουν επιτέλους αντανακλαστικά.
Η τρέχουσα στήριξη ενισχύεται από την εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη, αναγνωρίζοντας ότι αφενός αφορά στον βασικό «υπαίτιο» της κατάστασης, αφετέρου αυτός σταθμίζει και επηρεάζει σημαντικά το σύνολο της αγοράς.
Ο ΔΤΡ φαίνεται να στηρίζεται με επιτυχία στο τρις δοκιμασμένο επίπεδο των 1150 μονάδων, ώστε τα πάντα πλέον να κρίνονται στις αντοχές των αγοραστών.
Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ


Latest News

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας

Η εικόνα στα διεθνή Χρηματιστήρια μετά την «Liberation Day»
Η ανακοίνωση της δασμολογικής πολιτικής Tραμπ επέφερε βαρύτατες απώλειες στις μετοχικές αγορές απανταχού - Δικαιολογημένοι οι φόβοι για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό

Η τεχνολογία και η εκπαίδευση ως μοχλός ώθησης της ελληνικής οικονομίας
Η τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά επηρεάζει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Θ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/eforia-600x400.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Θ’ Μέρος]
Αποτελέσματα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Πώς επηρεάστηκε το δολάριο ΗΠΑ από την επιβολή δασμών
Οι τεκτονικές αλλαγές στις χρηματαγορές που επέφερε η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την πελώρια αγορά συναλλάγματος

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση