
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στη Γερμανία μετά την κατάθεση δύο διαφορετικών σχεδίων για τη διάσωση της οικονομίας από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει συναντήσεις με τους δύο κορυφαίους υπουργούς του.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών του Κρίστιαν Λίντνερ προκάλεσε ανησυχίες στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα , με την ώθησή του για φορολογικές περικοπές και δημοσιονομική πειθαρχία να ερμηνεύεται ευρέως ως πρόκληση στο επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ λίγες μέρες νωρίτερα.
Η αντιπαράθεση είναι η τελευταία κλιμάκωση σε μια σειρά αντιπαραθέσεων για την οικονομική και βιομηχανική πολιτική μεταξύ του FDP, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, που τροφοδοτούν σενάρια για πιθανή κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, μια κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι ο Σολτς και οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν αρκετές συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι «τώρα που όλοι υπέβαλαν τις θέσεις τους, πρέπει να δούμε πώς αυτές μπορούν να ταιριάξουν μεταξύ τους».
Η επιδείνωση των επιχειρηματικών προοπτικών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει διευρύνει τις διαφορές στον ιδεολογικά ανόμοιο συνασπισμό του Σολτς, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τόνωση της ανάπτυξης, την προστασία των βιομηχανικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της θέσης της Γερμανίας ως παγκόσμιου βιομηχανικού κόμβου.
Ενώ ο Χάμπεκ θέλει τη δημιουργία ενός ταμείου για την τόνωση των επενδύσεων και για να παρακάμψει τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικών δαπανών της Γερμανίας, ο Λίντνερ υποστηρίζει τις φορολογικές περικοπές για να τονωθεί η οικονομία και η άμεση παύση όλων των νέων κανονισμών.
Ο αρχηγός του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, σηματοδότησε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση των προτάσεων του Λίντνερ σε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα, αλλά είπε ότι ορισμένες από αυτές ήταν αβάσιμες για το κόμμα του, το οποίο κυκλοφόρησε το δικό του οικονομικό σχέδιο νωρίτερα τον Οκτώβριο.
«Το να δίνουμε περισσότερα στους πλούσιους, να αφήνουμε τους υπαλλήλους να εργάζονται περισσότερο και να τους στέλνουμε στη σύνταξη αργότερα – δεν θα αποτελεί έκπληξη για κανέναν που πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λάθος προσέγγιση», δήλωσε ο Klingbeil στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Πρόωρες εκλογές στη Γερμανία
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ARD-DeutschlandTREND, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς και συγκεκριμένα το 54%, έχουν χάσει την υπομονή τους με τον κυβερνητικό συνασπισμό και θέλουν πρόωρες γενικές εκλογές.
Μόνο το 41% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της συνέχισης του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς – που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς, τους Πράσινους του Χάμπεκ και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP του Λίντερ – μέχρι την προθεσμία των εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου 2025.
Το 93% των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD, ακροδεξιά) και το 75% των υποστηρικτών της Συμμαχίας Sahra Wagenknecht (BSW, λαϊκιστική αριστερά) είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Οι πρόωρες εκλογές κρίνονται θετικά από το 69% των υποστηρικτών του συντηρητικού μπλοκ της κυρίαρχης αντιπολίτευσης – των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Βαυαρικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Σε γενικές γραμμές, ο βαθμός ικανοποίησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μειώνεται, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Infratest dimap σε δείγμα 1.333 ατόμων με δικαίωμα ψήφου, μεταξύ Δευτέρας (28/10) και Τετάρτης (30/10).
Μόνο το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της κυβέρνησης, καταγράφοντας πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις αρχές Οκτωβρίου.
Αντίθετα, το ποσοστό όσων είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 85%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υποστήριξη για το CDU/CSU είναι στο 34%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον περασμένο μήνα.
Το SPD παραμένει στο 16% και το AfD στο 17%. Οι Πράσινοι έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 11% και η BSW έχασε επίσης δύο μονάδες στο 6%.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς