Η Huawei, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας, αποτελεί μια απίθανη ιστορία ανάκαμψης. Ξεκινώντας με ένα νέο premium smartphone τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ κυκλοφόρησε νέα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και ηλεκτρικά οχήματα, τοποθετώντας την στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας της Κίνας για τεχνολογική αυτάρκεια.
Η Huawei πραγματοποίησε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2023, σημειώνει το Fortune. Αλλά ο ιδρυτής της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι, δεν είναι ακόμα σίγουρος ότι η εταιρεία του έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Huawei: Πτώση 13,7% στα κέρδη του εννεάμηνου, παρά την άνοδο των εσόδων
«Ακόμα και τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την επιβίωση», είπε ο Ρεν στις 14 Οκτωβρίου στους νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Συλλογικού Προγραμματισμού (ICPC), ενός παγκόσμιου διαγωνισμού προγραμματισμού που χρονολογείται από το 1970. Το ICPC δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του Ρεν την Πέμπτη.
Ο ιδρυτής της Huawei εξήρε επίσης τις ΗΠΑ και τη δύναμή τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, την οποία πιστώνει σε μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα
Σε αντίθεση με την Huawei, «το 99% των κινεζικών εταιρειών μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ», είπε ο Ρεν. «Δεν έχουν αντιμετωπίσει κυρώσεις, η υπολογιστική τους ισχύς είναι υψηλότερη από τη δική μας και έχουν πρόσβαση σε ανώτερη τεχνολογία».
Ακόμα παλεύουμε
«Μην μας κοιτάτε σήμερα και νομίζετε ότι κάνουμε μεγάλα όνειρα», είπε. «Όχι, ακόμα παλεύουμε».
Ο ιδρυτής της Huawei εξήρε επίσης τις ΗΠΑ και τη δύναμή τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, την οποία πιστώνει σε μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα. Προειδοποίησε ότι οι χώρες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω εάν κλειστούν στον εαυτό τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ τοποθέτησε τη Huawei στην εμπορική «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ το 2019 και στη συνέχεια απαγόρευσε στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας να παράγει ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα. Αυτές οι κυρώσεις εμπόδισαν την Huawei, αναγκάζοντάς την να αναστείλει το λανσάρισμα προϊόντων και να αποσπάσει τμήματα της εταιρείας για να παραμείνει ζωντανή.
Όμως, χρόνια αργότερα, η Huawei επέστρεψε στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με νέα premium smartphone και φορητούς υπολογιστές. Επίσης, αναπτύσσει νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εξαρτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή σε στρατηγικούς τομείς για το Πεκίνο.
Η Huawei αναπτύσσει επίσης το δικό της λογισμικό, αφού αποκόπηκε από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google. Η εταιρεία ανέπτυξε το HarmonyOS, το δικό της λειτουργικό σύστημα για κινητά, και πρόσφατα κυκλοφόρησε το HarmonyOS NEXT που σηματοδοτεί τον διαχωρισμό της Huawei από το οικοσύστημα Android.
Πως τα κατάφερε η Huawei
Δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές πώς η Huawei αποκτά τα προηγμένα εργαλεία και τους επεξεργαστές που χρειάζονται για τα νέα premium προϊόντα της. Οι αναλυτές είχαν προηγουμένως προτείνει ότι η Huawei και οι συνεργάτες της έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν παλαιότερα μηχανήματα για να κάνουν πιο ισχυρά τσιπ, αλλά ότι αυτές οι μέθοδοι ήταν απίθανο να έχουν τις ίδιες αποδόσεις με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλού.
Πιο πρόσφατα, μια αναφορά από το TechInsights ισχυρίστηκε ότι το τσιπ AI της Huawei περιείχε έναν επεξεργαστή κατασκευασμένο από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ σταμάτησε τις αποστολές στην Huawei το 2020.
Την περασμένη εβδομάδα, η TSMC είπε ότι διέκοψε επαφές με πελάτες που ισχυρίστηκε ότι διοχέτευαν κρυφά τα τσιπ στην Huawei.
Στις δηλώσεις του τον Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Huawei παραδέχτηκε ότι οι τεχνολογίες και τα εργαλεία των ΗΠΑ είναι «πολύ καλά» και ότι οι μη εγκεκριμένοι ανταγωνιστές του εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις ανάγκασαν την Huawei να αναπτύξει τα δικά της εργαλεία.
Η Huawei φαίνεται ότι είναι έτοιμη για ένα ακόμη έτος ισχυρών πωλήσεων. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει έσοδα 82,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με μια κατάθεση της Huawei στο Clearing House της Σαγκάης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Όμως τα κέρδη της εταιρείας κατά την ίδια περίοδο σημείωσαν πτώση, υποχωρώντας σχεδόν κατά 14% φτάνοντας τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Η Αλβανία «κλείνει» το TikTok για τουλάχιστον έναν χρόνο
«Θα το κλείσουμε για όλους τους χρήστες. Δεν θα υπάρχει TikTok», ανακοίνωσε ο Ράμα – Προηγήθηκε δολοφονία ενός 14χρονου από συμμαθητή του
Ιταλία: Το ChatGPT παραβιάζει τους κανόνες απορρήτου
Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων έκρινε ότι η OpenAI δεν ενημέρωσε τους χρήστες για τη χρήση των δεδομένων τους στην εκπαίδευση του ChatGPT
Γιατί ο Άλτμαν κατηγορεί τον Μασκ για bullying
Ο Σαμ Άλτμαν και ο Ίλον Μασκ κάποτε ξεκίνησαν μαζί την OpenAI, αλλά τώρα η σχέση τους είναι πολύ πιο περίπλοκη
Ουκρανία: Εκπαιδεύει μοντέλα ΑΙ με 228 χρόνια βίντεο πεδίου μάχης από drones
Σύστημα που έχει αναπτύξει η Ουκρανία τροφοδοτείται από 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο από τα φονικά πεδία μάχης στα 3 χρόνια του πολέμου
Ένας δισεκατομμυριούχος με σχέδιο διάσωσης για το TikTok
Το TikTok ελπίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα σταματήσει την απαγόρευση την τελευταία στιγμή - Ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος Φρανκ ΜακΚορτ έχει σχέδιο
Τα έξυπνα κινητά κερδίζουν μια θέση στη σχολική εκπαίδευση
Παρά το ανάθεμα, σε μια 15ετία το 50% των χρήσεων ανάγνωσης ίσως γίνεται μέσω smartphone
Qualcomm και Arm συγκρούονται δικαστικά για τις άδειες χρήσης ημιαγωγών
Εάν η Arm κερδίσει την υπόθεση, η βρετανική εταιρεία θα μπορούσε να αναγκάσει την Qualcomm να μην χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που αγόρασε από τη Nuvia
Χρήση υποβρυχίων καλωδίων για την ανίχνευση σεισμικών δονήσεων
Μετά το MoU μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και της Sparkle, τα υποβρύχια καλώδια της TIM θα χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων στη Μεσόγειο
Kaspersky: Αυξήθηκε κατά 135% το ενδιαφέρον για λογισμικό κλοπής κρυπτονομισμάτων στο dark web
Ο αριθμός των συζητήσεων στο dark web σχετικά με τα drainers αυξήθηκε κατά 135%, από μόλις 55 το 2022 σε 129 το 2024, σημειώνει η Kaspersky
Στα δικαστήρια Skroutz και Meta
Για την καταπολέμηση ψεύτικων διαφημίσεων και κατάχρησης εμπορικών σημάτων - Τι αναφέρει η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε