
Η Huawei, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας, αποτελεί μια απίθανη ιστορία ανάκαμψης. Ξεκινώντας με ένα νέο premium smartphone τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ κυκλοφόρησε νέα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και ηλεκτρικά οχήματα, τοποθετώντας την στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας της Κίνας για τεχνολογική αυτάρκεια.
Η Huawei πραγματοποίησε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2023, σημειώνει το Fortune. Αλλά ο ιδρυτής της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι, δεν είναι ακόμα σίγουρος ότι η εταιρεία του έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Huawei: Πτώση 13,7% στα κέρδη του εννεάμηνου, παρά την άνοδο των εσόδων
«Ακόμα και τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την επιβίωση», είπε ο Ρεν στις 14 Οκτωβρίου στους νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Συλλογικού Προγραμματισμού (ICPC), ενός παγκόσμιου διαγωνισμού προγραμματισμού που χρονολογείται από το 1970. Το ICPC δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του Ρεν την Πέμπτη.
Ο ιδρυτής της Huawei εξήρε επίσης τις ΗΠΑ και τη δύναμή τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, την οποία πιστώνει σε μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα
Σε αντίθεση με την Huawei, «το 99% των κινεζικών εταιρειών μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ», είπε ο Ρεν. «Δεν έχουν αντιμετωπίσει κυρώσεις, η υπολογιστική τους ισχύς είναι υψηλότερη από τη δική μας και έχουν πρόσβαση σε ανώτερη τεχνολογία».

Ακόμα παλεύουμε
«Μην μας κοιτάτε σήμερα και νομίζετε ότι κάνουμε μεγάλα όνειρα», είπε. «Όχι, ακόμα παλεύουμε».
Ο ιδρυτής της Huawei εξήρε επίσης τις ΗΠΑ και τη δύναμή τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, την οποία πιστώνει σε μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα. Προειδοποίησε ότι οι χώρες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω εάν κλειστούν στον εαυτό τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ τοποθέτησε τη Huawei στην εμπορική «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ το 2019 και στη συνέχεια απαγόρευσε στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας να παράγει ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα. Αυτές οι κυρώσεις εμπόδισαν την Huawei, αναγκάζοντάς την να αναστείλει το λανσάρισμα προϊόντων και να αποσπάσει τμήματα της εταιρείας για να παραμείνει ζωντανή.
Όμως, χρόνια αργότερα, η Huawei επέστρεψε στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με νέα premium smartphone και φορητούς υπολογιστές. Επίσης, αναπτύσσει νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εξαρτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή σε στρατηγικούς τομείς για το Πεκίνο.
Η Huawei αναπτύσσει επίσης το δικό της λογισμικό, αφού αποκόπηκε από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google. Η εταιρεία ανέπτυξε το HarmonyOS, το δικό της λειτουργικό σύστημα για κινητά, και πρόσφατα κυκλοφόρησε το HarmonyOS NEXT που σηματοδοτεί τον διαχωρισμό της Huawei από το οικοσύστημα Android.
Πως τα κατάφερε η Huawei
Δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές πώς η Huawei αποκτά τα προηγμένα εργαλεία και τους επεξεργαστές που χρειάζονται για τα νέα premium προϊόντα της. Οι αναλυτές είχαν προηγουμένως προτείνει ότι η Huawei και οι συνεργάτες της έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν παλαιότερα μηχανήματα για να κάνουν πιο ισχυρά τσιπ, αλλά ότι αυτές οι μέθοδοι ήταν απίθανο να έχουν τις ίδιες αποδόσεις με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλού.
Πιο πρόσφατα, μια αναφορά από το TechInsights ισχυρίστηκε ότι το τσιπ AI της Huawei περιείχε έναν επεξεργαστή κατασκευασμένο από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ σταμάτησε τις αποστολές στην Huawei το 2020.
Την περασμένη εβδομάδα, η TSMC είπε ότι διέκοψε επαφές με πελάτες που ισχυρίστηκε ότι διοχέτευαν κρυφά τα τσιπ στην Huawei.
Στις δηλώσεις του τον Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Huawei παραδέχτηκε ότι οι τεχνολογίες και τα εργαλεία των ΗΠΑ είναι «πολύ καλά» και ότι οι μη εγκεκριμένοι ανταγωνιστές του εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις ανάγκασαν την Huawei να αναπτύξει τα δικά της εργαλεία.
Η Huawei φαίνεται ότι είναι έτοιμη για ένα ακόμη έτος ισχυρών πωλήσεων. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει έσοδα 82,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με μια κατάθεση της Huawei στο Clearing House της Σαγκάης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Όμως τα κέρδη της εταιρείας κατά την ίδια περίοδο σημείωσαν πτώση, υποχωρώντας σχεδόν κατά 14% φτάνοντας τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Latest News

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Σημεία ζωής σε άλλο πλανήτη; Πολλοί αστρονόμοι αμφιβάλλουν
Αέρια που υποτίθεται ότι παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς ανιχνεύτηκαν στιν πλανήτη K2-18b. Ή μήπως όχι;

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Η SpaceX του Μασκ κοντά στο να αναλάβει την κατασκευή της πυραυλικής ασπίδας Golden Dome του Τραμπ
Η SpaceX έχει προτείνει να καθιερώσει τον ρόλο της στο «Golden Dome» ως «συνδρομητική υπηρεσία»

Τέλος στις κριτικές και βαθμολογήσεις για σχολεία στο Google maps
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως

Η Nvidia κράτησε στο... σκοτάδι τους Κινέζους πελάτες της - Τι αποκαλύπτει το Reuters
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Nvidia ενώ γνώριζε τους νέους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσιγκτον δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους Κινέζους πελάτες της

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη