Μία πολύ σημαντική διάκριση, η οποία εδραιώνει το ΕΚΠΑ στη συνείδηση της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, ως ένα από τα top 100 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της παγκόσμιας ερευνητικής κατάταξης «AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025».
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Πιο συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις σε σχέση με πέρυσι καταλαμβάνει την 62η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 24.317 Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών από 220 χώρες που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη. Επιπροσθέτως βρίσκεται στην 15η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων για το 2024-2025. Ακολουθούν στην 2η θέση και στην 194η θέση παγκοσμίως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην 3η θέση στην Ελλάδα και στην 330η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην 4η θέση και στην 399η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 5η θέση και στην 425η θέση παγκοσμίως. Ακολουθούν στην 472η θέση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην 541η θέση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην 768η θέση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην 822η θέση το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», ενώ την πρώτη δεκάδα των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων στην κατάταξη κλείνει στην 919η θέση το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Τα αντίστοιχα πρώτα πέντε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Κύπρου που περιλαμβάνονται στην κατάταξη είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 678η θέση παγκοσμίως, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 1141η θέση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην 1943η θέση, το Κυπριακό Ινστιτούτο στην 2578η θέση, και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 2742η θέση παγκοσμίως.
Γεράσιμος Σιάσος: «Το ΕΚΠΑ βρίσκεται δικαίως στο top 100 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος προέβη στην εξής δήλωση:
«Τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον πολυεπίπεδο, εξωστρεφή και κυρίως επιδραστικό προσανατολισμό του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερα στις παγκόσμιες κατατάξεις οι οποίες βασίζονται σε open access εργαλεία και σε μια σειρά κριτηρίων που επικεντρώνουν στην ανάδειξη της ποιότητας και όχι της ποσότητας στην έρευνα, αποδεικνύεται ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται δικαίως στο top 100 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως. Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους και τους ερευνητές του Ιδρύματος μας για την υψηλής παραγωγικότητας και ποιότητας έρευνα. Αποτελεί το θεμέλιο λίθο ενός σύγχρονου επιτυχημένου και προβεβλημένου διεθνώς Πανεπιστημίου, το οποίο στοχεύει στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην διεθνή συνεργασία.»
Η εν λόγω κατάταξη είναι η πρώτη και μοναδική που βασίζεται στους συνολικούς και πρόσφατους δείκτες ερευνητικής παραγωγικότητας των σημαντικότερων επιστημόνων και ερευνητών των Πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα η απόδοση, η βαθμολογία και η θέση κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται με βάση τις βαθμολογίες των δεικτών h-index και i10 και τις αναφορές στο Google Scholar του ερευνητικού του δυναμικού.
Άλλη μία σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ, αποτελεί το γεγονός ότι έχει συνολικά τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στην εν λόγω κατάταξη (2287), ενώ 155 εξ αυτών βρίσκονται στους top 3%, 536 στους top10%, και 927 στους top20% των ερευνητών παγκοσμίως.
https://www.adscientificindex.com/top-100-institutions/
https://www.adscientificindex.com/university-ranking/?s=0&country_code=gr
Latest News
Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2025
Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2025 βρίσκονται κάτω από 10%
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση