
Ωθηση στην τιμή του πετρελαίου έδωσε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μεταθέσει εκ νέου την αύξηση της παραγωγής που ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, καθώς και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.
Οι τιμές ανέβηκαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι στις ασιατικές αγορές. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,18 δολάρια το βαρέλι, ή 1,61%, φθάνοντας στα 74,28 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό αυξήθηκαν κατά 1,21 δολάρια το βαρέλι, ή 1,74%, φθάνοντας στα 70,70 δολάρια.
Βενεζουέλα: Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου – Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Την Κυριακή, ο OPEC+ ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει τη μείωση της παραγωγής του κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για έναν ακόμη μήνα. Πρόκειται για την τρίτη μετάθεση, με φόντο την πτώση των τιμών και την αδύναμη ζήτηση που κατέστησε ασύμφορο για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή.
Το καρτέλ επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 bpd από τον Δεκέμβριο.
«Ενώ η καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν αλλάζει σημαντικά τα θεμελιώδη μεγέθη, δυνητικά αφήνει την αγορά να πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική του OPEC+», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING.
«Αυτή η καθυστέρηση στην αύξηση της προσφοράς σημαίνει ότι ίσως ο ΟΠΕΚ+ να είναι πιο πρόθυμος να υποστηρίξει τις τιμές από ό,τι πολλοί πιστεύουν», είπαν.
Ο οργανισμός πρόκειται να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια bpd τους επόμενους μήνες, ενώ άλλες περικοπές παραγωγής κατά 3,66 εκατομμύρια bpd θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2025.
Το Brent και το WTI σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 4% και 3%, αντίστοιχα, καθώς το ρεκόρ της αμερικανικής παραγωγής επιβάρυνε τις τιμές. Αλλά και τα δύο συμβόλαια πήραν ώθηση την Παρασκευή από τις αναφορές ότι το Ιράν ενδέχεται να εξαπολύσει αντίποινα στο Ισραήλ εντός ημερών.
Την Πέμπτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε πληροφορίες από ισραηλινές πηγές ότι το Ιράν προετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ από το Ιράκ εντός ημερών.


Latest News

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδο για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή πτώση
Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και η αυξημένη αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ, επιβαρύνουν πολύ το κλίμα στην αγορά πετρελαίου

Προς υψηλό ενός μήνα οι τιμές του πετρελαίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Ισχυρότερος παράγοντας όλων για τις τιμές στο πετρέλαιο παραμένει η αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί Τραμπ

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό
Ο χρυσός έχει σημειώσει 17 υψηλά ρεκόρ φέτος

Σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου
Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και οι αυξανόμενες ανησυχίες για στενότερη παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τις τιμές του πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο

Μικρές διορθώσεις πάνω από τις 3.000 δολάρια για τον χρυσό
Ο χρυσός, που λειτουργεί ως αντιστάθμισμα έναντι της γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας, έχει σημειώσει άνοδο 15% μέχρι στιγμής φέτος

Σταθερά πάνω από τα 3.000 δολάρια ο χρυσός
Ο χρυσός επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο