
Οι εργαζόμενοι της Boeing στο εργοστάσιο της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ θα ψηφίσουν για τη βελτιωμένη προσφορά σύμβασης που θα μπορούσε να τερματίσει την εφτά εβδομάδων απεργία και να επανεκκινήσει την παραγωγή αεροσκαφών στην αεροπορική εταιρεία, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η τελευταία προσφορά της Boeing, όπως αναφέρει το Reuters, περιλαμβάνει αύξηση μισθών κατά 38%, κατανεμημένη σε τέσσερα χρόνια, ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση κατά 35%, που απορρίφθηκε από τα δύο τρίτα περίπου των 33.000 απεργών μηχανικών σε ψηφοφορία πριν από 12 ημέρες.
Boeing: Εξαναγκάζεται σε βελτιωμένη πρόταση – Νίκη των απεργών
Τι φέρνει η τέταρτη προσφορά
Η τέταρτη προσφορά της Boeing από την απεργία που ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών ύψους 24 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τα οικονομικά της, αφού η απεργία σταμάτησε την παραγωγή του αεροσκάφους 737 MAX, το οποίο αποτελεί πηγή ρευστότητας.
Η αύξηση των μισθών κατά 38% θα μπορούσε να αυξήσει κατά περίπου 1,1 δισ. δολάρια το εργατικό κόστος σε βάθος τετραετίας που ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με σημείωμα του αναλυτή Jefferies.
Τι λέει το συνδικάτο
Ο πρόεδρος της Περιφέρειας 751 της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργαζομένων Αεροδιαστημικής (IAM), Jon Holden, ενέκρινε την τελευταία σύμβαση και προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι αν ψηφίσουν υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας, τότε η επόμενη προσφορά της Boeing θα είναι χειρότερη.
Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή λόγω των στοιχημάτων ότι οι εργαζόμενοι θα δεχθούν τη συμφωνία, με το αποτέλεσμα να αναμένεται εντός ωρών.
Από τον Ιανουάριο η Boeing περνάει από κρίση σε κρίση, όταν το πάνελ πόρτας έσκασε από ένα σχεδόν νέο αεροπλάνο 737 MAX στον αέρα.
Ο τερματισμός της στάσης εργασίας, η οποία έχει επίσης σταματήσει την παραγωγή των αεροσκαφών ευρείας ατράκτου 767 και 777 της Boeing, θα ωφελήσει επίσης τους προμηθευτές αεροδιαστημικής που έχουν απολύσει εργαζόμενους, καθώς και τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην παράδοση αεροσκαφών.
Οι προηγούμενες μισθολογικές αυξήσεις
Η τελευταία προσφορά της Boeing επισκιάζει τις πρόσφατες μισθολογικές αυξήσεις τόσο των εργαζομένων της United Auto Workers το 2023 όσο και των συνδικαλισμένων στο IAM εργαζομένων του εργοστασίου Airbus A220 φέτος. Πολλοί εργαζόμενοι της Boeing λένε ότι δεν αναπληρώνει μια δεκαετία κατά την οποία οι μισθοί τους υστερούσαν σε σχέση με τον πληθωρισμό και την απώλεια της σύνταξης καθορισμένου μισθού.
Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι τα μέλη του κέρδισαν μόλις τέσσερις αυξήσεις μισθών 1% τα τελευταία οκτώ χρόνια.
«Πρέπει να έχεις ένα δεύτερο επάγγελμα για να τα καταφέρεις», τονίζει ο χειριστής μηχανημάτων Τζέφρι Ντοτζ, ο οποίος έχει μια παράλληλη επιχείρηση καλλιέργειας μανιταριών και πώλησης φυτικών εκχυλισμάτων βάμματος.


Latest News

Ο Τραμπ ετοιμάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν τις τελευταίες εβδομάδες για περαιτέρω εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον κλάδο

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ