Τα τελευταία χρόνια, το διάστημα έχει ξαναγίνει πεδίο ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα και η Κίνα, αλλά και άλλες χώρες, έχουν μπει σε μια κούρσα για την κατάκτηση του. Ο Οκτώβριος ήταν ένας γεμάτος μήνας για τη διαστημική διπλωματία της Αμερικής, με τέσσερις νέες χώρες να εντάσσονται στη συμφωνία αποστολής της NASA στο φεγγάρι Artemis και να ενισχύουν περαιτέρω τις ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα για διαστημικούς εταίρους.
Το πρόγραμμα Artemis της NASA για την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη δεν έχει έλλειψη υψηλού προφίλ επικριτών που λένε ότι αποτελεί οικονομική αφαίμαξη και χρειάζεται επανεξέταση.
Boeing: Το ταξίδι στο διάστημα έμεινε στα χαρτιά – Η εταιρεία πουλά τα ασημικά της
Ωστόσο, η υπηρεσία έχει σημειώσει νίκες για τη διπλωματική ατζέντα της αποστολής. Ο υπουργός Επιστημών της Χιλής υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις στα κεντρικά γραφεία της NASA στις 25 Οκτωβρίου, και έγινε το 47ο μέλος σε έναν αυξανόμενο κατάλογο που πρόσθεσε επίσης τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Εσθονία και την Κύπρο αυτόν τον μήνα.
Υπάρχει ένα μέρος του Artemis που λειτουργεί καλά
Η συμφωνία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θέτει κατευθυντήριες γραμμές για την εξερεύνηση της Σελήνης. Είναι επίσης μια σπάνια δικομματική ιστορία επιτυχίας στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ το ξεκίνησε με επτά χώρες το 2020 και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσθέσει τις υπόλοιπες.
«Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των διεθνών συνεργασιών που έχουμε, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος και οι κίνδυνοι για όλους μας και τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει η Άρτεμις», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάικ Γκόλντ, πρώην αξιωματούχος της NASA υπό τον Τραμπ, ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της εταιρείας διαστημικών υποδομών Redwire.
Η συμμετοχή σε αυτή την λέσχη σημαίνει ότι μια χώρα δεσμεύεται στο όραμα των ΗΠΑ για το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής επιστημονικών δεδομένων, της καταγραφής διαστημικών αντικειμένων και του καθορισμού προσωρινών σεληνιακών «ζωνών ασφαλείας», τομείς δραστηριότητας που άλλα έθνη πρέπει να αποφεύγουν για να αποτρέψουν επιβλαβείς παρεμβολές.
Αντίθετα, η Κίνα προωθεί έναν προτεινόμενο Διεθνή Σταθμό Σεληνιακής Έρευνας που, όπως η Άρτεμις, περιλαμβάνει αρχές για τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στη Σελήνη.
Η Κίνα στο διάστημα
Οι δύο πλευρές διαμορφώνονται με τρόπους που θα μπορούσαμε να περιμένουμε, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής να ενώνεται με την ομάδα των ΗΠΑ και καθεστώτα όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Βενεζουέλα να ευθυγραμμίζονται με την Κίνα. (Η διαίρεση δεν είναι απόλυτη: η λέσχη της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει απολυταρχίες όπως η Σαουδική Αραβία και το Πεκίνο έχει δημοκρατίες όπως η Σενεγάλη.)
Το Πεκίνο αναφέρει επίσης υποστήριξη από ιδρύματα σε χώρες όπως η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδονησία.
Το έργο «ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή παγκόσμιας διαστημικής συνεργασίας, προσελκύοντας αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς τις δικές τους διαστημικές αποστολές και πυροδοτώντας εκτεταμένο ενθουσιασμό για συμμετοχή», καυχιόνταν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης για την πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα.
Επιλογή μεταξύ διαστημικών σχεδίων ΗΠΑ ή Κίνας
Ωστόσο, πολλές χώρες παραμένουν στο προσκήνιο. Έτσι, ακόμη και όταν οι επικριτές απαιτούν μια επανεξέταση της σεληνιακής στρατηγικής της NASA, οι ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσουν το διπλωματικό κομμάτι της Artemis, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο.
«Οι Συμφωνίες της Άρτεμις ξεκίνησαν υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής διαχειριστής της NASA, Παμ Μέλροι, σε συνέντευξή του τον Ιούλιο. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αν γινόταν αλλαγή στη διοίκηση, θα υπήρχε αλλαγή».
Latest News
Πώς προετοιμάζεται η Κίνα για να «υποδεχθεί» τον Τραμπ
Με διαφοροποίηση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες, αλλά και επιθετικά εμπορικά μέτρα απέναντι στις ΗΠΑ προετοιμάζεται η ηγεσία στο Πεκίνο για την εποχή Τραμπ 2.0
Ο αμερικανικός πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής FED για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ