Για την εμπειρία από τη διαδικασία εισαγωγής και την πορεία της εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών μίλησε ο Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΧΑ στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «Οι λύσεις χρηματοδότησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο ρόλος του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων».

«Η εμπειρία μας από την παρουσία μας στο Χρηματιστήριο μπορώ να πω ότι είναι θετική», είπε ο κ. Χιντζίδης, σημειώνοντας ότι όταν η εταιρεία μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά δεν κατάφερε να αντλήσει μεν κεφάλαια αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εταιρεία να αναπτυχθεί. «Μας βοήθησε να φτιάξουμε δομές, να έχουμε διαφάνεια σε ότι αφορά τα οικονομικά μας αποτελέσματα, μας βοήθησε στις εμπορικές μας συνεργασίες καθώς τότε η περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και το να είσαι μια εταιρεία στο ΧΑ έφερνε ένα βαθμό εμπιστοσύνης», τόνισε.

Μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών που εξετάζουν IPO – «Σαφάρι» από την ΕΧΑΕ χρηματιστήριο Αθηνών

Performance Technologies και Χρηματιστήριο

«Θεωρώ ότι και αυτό, αν και δεν πετύχαμε τον πρωταρχικό στόχο, δηλαδή την άντληση των κεφαλαίων, μας βοήθησε στην προετοιμασία του οργανισμού και στην εξέλιξή μας», σημείωσε ο Διονύσης Χιντζίδης.

Αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να προσέξει μια εταιρεία που θέλει να μπει στο Χρηματιστήριο, είτε στην Εναλλακτική είτε στην Κύρια Αγορά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies σημείωσε ότι «κάθε επιχειρηματίας και κάθε επιχείρηση ξέρει καλύτερα από τον καθένα το πλάνο και την χρηματοδότησή του» ενώ τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του επιχειρηματία «που χτίζει την επιχείρησή του και καλείται να δώσει ένα μέρος της σε έναν επενδυτή».

Ωστόσο, όπως τόνισε «θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί ότι οι άνθρωποι που έρχονται να επενδύσουν, τα funds, οι επενδυτές που μπαίνουν σε μια επιχείρηση ουσιαστικά επωμίζονται το ρίσκο της επιχείρησης». «Εμπιστεύονται τον άνθρωπο, εμπιστεύονται το όραμά του, εμπιστεύονται την στρατηγική της επιχείρησης» είπε τονίζοντας ότι οι επενδυτές δίνουν τα κεφάλαιά τους και σε περίπτωση που η επιχείρηση πάει καλά θα αποκομίσουν οφέλη και κέρδος, σε διαφορετική περίπτωση θα… χάσουν όπως θα χάσει η επιχείρηση και ο επιχειρηματίας. «Αυτά σε αντιδιαστολή με έναν τραπεζικό δανεισμό όπου ο δανειστής με κάποιο τρόπο θα πάρει πίσω τα χρήματά του, είτε η επιχείρηση πάει καλά είτε όχι», κατέληξε.

«Για μια εταιρεία σαν την Performance, μετά την παρουσία μας στην Εναλλακτική Αγορά, θεωρώ ότι η είσοδός μας στην Κύρια Αγορά ήταν μονόδρομος»

Performance Technologies: Η Εναλλακτική Αγορά μας προετοίμασε

Αναφερόμενος στην μετάβαση της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ο Διονύσης Χιντζίδης είπε ότι «σίγουρα δεν είναι εύκολη η διαδικασία». «Εμείς πολλά δεν τα ξέραμε, ωστόσο η παρουσία μας στην Εναλλακτική Αγορά μας βοήθησε ουσιαστικά στο να αποκτήσουμε τις κατάλληλες δομές και να δημιουργηθεί μία αποδεκτή μορφή εταιρικής διακυβέρνησης γεγονός που βοήθησε την εταιρεία», είπε.

«Σίγουρα χρειάζεται προετοιμασία, σίγουρα χρειάζεται οι υποψήφιες εταιρείες να επιλέξουν έναν ανάδοχο που θα έχει ξανακάνει τη συγκεκριμένη δουλειά και θα μπορέσει να τους συμβουλέψει», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Χιντζίδης καθώς μεγαλώνει μια επιχείρηση όλα αυτά βοηθάνε στο να μεγαλώσει με έναν ορθά δομημένο τρόπο. «Θα πρέπει να προσαρμόσεις μια καλώς εννοούμενη γραφειοκρατία στα μέτρα τα δικά σου, υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθήσεις, υπάρχει ένα κόστος που θα πρέπει να το λάβεις υπόψη σου, ο οργανισμός εσωτερικά θα πρέπει να είναι ώριμος, θα πρέπει να έχει εκπαιδεύσει τον κόσμο για αυτή τη διαδικασία», είπε.

«Για μια εταιρεία σαν την Performance, μετά την παρουσία μας στην Εναλλακτική Αγορά όλα αυτά τα χρόνια και με το επιτυχημένο IPO που κάναμε και βάσει των μεγεθών μας, θεωρώ ότι η είσοδός μας στην Κύρια Αγορά ήταν μονόδρομος», κατέληξε τονίζοντας ότι η Εναλλακτική «δεν είναι μια ρυθμιζόμενη αγορά οπότε σου δίνεται η δυνατότητα να προετοιμαστείς με έναν τρόπο που μπορείς να απορροφήσεις και εσωτερικά».

«Πάνω από το 20% των μετοχών της Performance έχει διοχετευθεί σε ανθρώπους της εταιρείας (εργαζόμενους), με μια σημαντική διασπορά»

Το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της αγοράς πληροφορικής τόνισε τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης αγοράς εργασίας τονίζοντας ότι «το έργο που παράγει ένας καλός μηχανικός δεν έχει σχέση με τη γεωγραφία, με το που βρίσκεται ο εργοδότης». Επιπλέον, όπως είπε υπάρχει εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση καθώς από την ίδια δεξαμενή ανθρώπων έρχονται οι πολυεθνικές και ζητούν νέους επιστήμονες ενώ έρχονται και οι παραδοσιακές βιομηχανίες, πέρα από τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς ο κόσμος προχωράει και γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακός.

«Όσο προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για ταλέντο, για εξειδικευμένη γνώση, για νέους επιστήμονες», τόνισε. «Ποιος θα περίμενε μερικά χρόνια πριν ότι ένα εργοστάσιο μπορεί να είχε 20 και 30 άτομα data scientist για να κάνουν optimization στις συνθήκες παραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλο αυτό κάνει πολύ ανταγωνιστική και τη δική μας δουλειά, ειδικά στο κομμάτι των υπηρεσιών», είπε υπογραμμίζοντας ότι η Performance Technologies είναι μια εταιρεία που βασίζεται στο μυαλό και στην ικανότητα των ανθρώπων της. Ένας τρόπος να συγκρατήσεις τα ταλέντα στην επιχείρηση είναι «το να κάνεις ουσιαστικά συνέταιρο τον άνθρωπο», είπε σημειώνοντας ότι «αυτούς τους ανθρώπους, τα καλά μυαλά, δεν μπορείς να τα αντικαταστήσεις εύκολα».

«Πάνω από το 20% των μετοχών της Performance έχει διοχετευθεί σε ανθρώπους της εταιρείας (εργαζόμενους), με μια σημαντική διασπορά», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο για να προσελκύσεις και το σημαντικότερο να διατηρήσεις ταλέντο και καλούς ανθρώπους.

«Κάπως έτσι φτάσαμε στα τέλη του 2021 να κάνουμε την πρώτη άντληση κεφαλαίων όντας στην ΕΝΑΕ, ενώ ακολουθήσαμε μια διαδικασία που ονομάζεται Private Placement»

Η πορεία της Performance μέχρι το ΧΑ

Είμαστε μια εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1993 που σήμερα απασχολεί 300 άτομα, κυρίως ειδικούς της Πληροφορικής και μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς στην πλειοψηφία τους, είπε ο κ. Χιντζίδης, ενώ αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας είπε ότι «τρέχει» ένα μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%, σε έσοδα και EBITDA, για τα τελευταία 7 χρόνια. «Επικεντρωνόμαστε στον ιδιωτικό τομέα, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι πελάτες μας», είπε αναφέροντας χαρακτηριστικά την Aegean, το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Performance,  η σχέση με τα επενδυτικά κεφάλαια ξεκίνησε πολύ νωρίς, πριν την είσοδο στην Εναλλακτική Αγορά, καθώς το 2005 οι Attica Bank και Zytec αγόρασαν περίπου το 10% της εταιρείας για κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ. «Αυτά τα κεφάλαια μας βοήθησαν πάρα πολύ να επεκταθούμε στα Βαλκάνια, καθώς  ακολουθήσαμε τότε το κύμα επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή, κυρίως του ΟΤΕ και των τραπεζών», είπε.

Ακολούθησε το άνοιγμα γραφείων σε Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ κερδήθηκαν σημαντικά έργα που βοήθησαν και στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Το 2008 η εταιρεία πήρε την απόφαση να μπει στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά όπως παραδέχθηκε ο κ. Χιντζίδης «εκείνο το timing δεν ήταν το καλύτερο δυνατό καθώς «μπήκαμε» λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers» με τον τότε σύμβουλο της εισαγωγής να δίνει την οδηγία να μην γίνει κάποια  IPO «καθώς το κλίμα ήταν πολύ άσχημο». «Προκρίθηκε η επιλογή η εταιρεία να γίνει listed και να περιμένει η εταιρεία την κατάλληλη στιγμή για να αντλήσουμε κεφάλαια», είπε ο Διονύσης Χιντζίδης αναφέροντας την γνωστή συνέχεια: παγκόσμια οικονομική κρίση, ελληνική οικονομική κρίση, πανδημία.

«Κάπως έτσι φτάσαμε στα τέλη του 2021 να κάνουμε την πρώτη άντληση κεφαλαίων όντας στην ΕΝΑΕ, ενώ ακολουθήσαμε μια διαδικασία που ονομάζεται Private Placement, δηλαδή απευθυνθήκαμε μόνο σε θεσμικούς επενδυτές», λέει συμπληρώνοντας ότι υπήρχε πάλι δυσκολία καθώς δεν υπήρχε κάποιο roadshow και όλα έγιναν εν μέσω πανδημίας. Τελικά, «η διαδικασία πήγε καλά καθώς οι προσφορές ήταν διπλάσιες των κεφαλαίων που είχαμε θέσει ως στόχο, ενώ το discount που δώσαμε ήταν ένα μικρό μονοψήφιο», κατέληξε ο κ. Χιντζίδης.

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance, τότε μπήκαν σημαντικοί επενδυτές, αυτοί που καταστατικά μπορούσαν να μπουν σε εταιρεία που είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά και σημαντικοί ξένοι επενδυτές, με τα κεφάλαια αυτά να βοηθούν την εταιρεία χρηματοδοτήσει το πλάνο και τη στρατηγική της. «Μπορώ να πω, 3 χρόνια μετά, ότι όλες οι επενδύσεις και όλες οι κινήσεις που κάναμε βλέπουμε ότι έχουν αποδώσει», σημειώνει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι με τα νέα κεφάλαια έγινε εξαγορά του 60% εταιρείας στον τομέα του observability, δημιουργήθηκαν νέα business unit (όπως το cloud business unit) ενώ πάρθηκε η απόφαση να μπει η Performance και στα έργα του Δημοσίου δημιουργώντας ένα αντίστοιχο unit. Αφορμή για την τελευταία απόφαση ήταν η βούληση του Κράτους να προχωρήσει στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αλλά και τα κεφάλαια από το RRF που δημιουργούσαν σημαντικές ευκαιρίες.

Όπως τόνισε ο κ. Χιντζίδης «αυτά έγιναν χωρίς να κάνουμε compromise την καλή δουλειά που κάναμε με τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι άλλοι οι κύκλοι πώλησης που έχει το Δημόσιο και άλλοι της ιδιωτικής αγοράς. «Αύγουστο του 2024 κάναμε τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου χωρίς κάποια νέα άντληση, απλά μεταφέρθηκαν οι μετοχές στην Κύρια Αγορά», κατέληξε περιγράφοντας την χρηματιστηριακή ιστορία της Performance Technologies.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις