Η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγνωρίζει πλέον ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -και τα αιολικά πάρκα– υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον, τόνισε σε ομιλία του, ο CEO της WindEurope Giles Dickson, μιλώντας στο 6ο Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας στην Αθήνα όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αιολικά πάρκα: Πώς συμβάλλουν στην προστασία του δάσους

H WindEurope είναι η συλλογική φωνή της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη με μέλη κατασκευάστριες εταιρείες ανεμογεννητριών και εξοπλισμών, επενδυτές, επιχειρήσεις λειτουργίας και διαχείρισης αιολικών πάρκων, παρόχους υπηρεσιών και γενικά επιχειρήσεις από όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Στο τέλος του επόμενου έτους η Ευρώπη θα μπορεί να παράγει ετησίως 22,5 GW χερσαίων και 9,5 GW υπεράκτιων ανεμογεννητριών

Ο κ. Dickson τόνισε ότι η γερμανική δικαιοσύνη έχει βασισθεί σε αυτή τη νομοθεσία σε τρεις πρόσφατες αποφάσεις της που ενέκριναν νέα χερσαία αιολικά πάρκα και ότι η γερμανική διοίκηση έχει αδειοδοτήσει τέσσερις φορές περισσότερα νέα αιολικά πάρκα σε σχέση με πριν από μια τετραετία. «Φέτος η Γερμανία θα αδειοδοτήσει 13.000 ΜW νέα χερσαία αιολικά πάρκα», πρόσθεσε.

Με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο, o κ. Dickson επισκέφθηκε την Αθήνα, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου. Σε ένα γεμάτο και παραγωγικό διήμερο, συναντήθηκε και συζήτησε με την Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ και τον Νίκο Μπουλαξή, Γενικό Δ/ντη Ρυθμιστικής Πολιτικής του ΑΔΜΗΕ, τον Γιάννη Γιαρέντη, Δ/νοντα Σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ, τον Άρη Στεφάτο, Δ/νοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ και τον Γιώργο Στάσση, Πρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ.

Αιολική ενέργεια και αιολικά πάρκα στο επίκεντρο

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη: η πορεία επίτευξης των στόχων, η κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αιολικής βιομηχανίας, η ανάπτυξη των διασυνδέσεων με έμφαση την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και η ανάγκη κινητοποίησης σημαντικών κεφαλαίων για την υλοποίησή τους, το επενδυτικό περιβάλλον και η σταθερότητα των ροών εσόδων για τις Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, το πρόγραμμα και οι προοπτικές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο ρόλος των αγορών για την επίτευξη των στόχων και την διασφάλιση φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές, ο ρόλος των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής.

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου ο κ. Dickson μίλησε στο ενεργειακό συνέδριο απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, Γενικού Δ/ντη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Εκτός από τα θέματα της αδειοδότησης, αναφέρθηκε στη σταδιακή ανάκαμψη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη:

Αυτή τη στιγμή επεκτείνονται υφιστάμενα ή κατασκευάζονται νέα εργοστάσια ανεμογεννητριών σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, στο τέλος του επόμενου έτους η Ευρώπη θα μπορεί να παράγει ετησίως 22,5 GW χερσαίων και 9,5 GW υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα αιολικά πάρκα κατά τη χορήγηση νέων αδειών σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αναλογία του μίγματος τεχνολογιών μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών. Αυτό είναι μια από τις προϋποθέσεις για την παροχή της φθηνότερης ενέργειας των Α.Π.Ε. προς τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green