
Η Formula 1 προσπαθούσε πάντα να είναι κάτι περισσότερο από ένα καλό άθλημα. Όταν το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) χρειαζόταν ακριβείς τρόπους για την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων των παιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η ομάδα F1 της McLaren ανασχεδίασε το τηλεμετρικό σύστημα που χρησιμοποιούσε για τη μέτρηση της απόδοσης της πίστας για χρήση σε δωμάτιο.
LVMH: Γιατί επενδύει στοχευμένα στα ρολόγια πολυτελείας
Τώρα το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Από πολλές απόψεις το κλίμα είναι πιο προφανές από την υγειονομική περίθαλψη. Η F1 παρήγαγε 223.031 μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2022, με σχεδόν το 75% να προέρχεται από ταξίδια και ναυτιλία.
H Formula 1 έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 13% από το 2018 μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικών μέτρων
Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, το οποίο παράγει περισσότερους από 30 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η F1 έχει τις μηχανολογικές δυνατότητες να παρέχει λύσεις. «Αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να φέρουμε δεξιότητες, τεχνογνωσία και εμπειρία από πραγματικά ασυνήθιστα μέρη, να τα συνδυάσουμε και να κάνουμε μια πραγματικά μεγάλη διαφορά», δήλωσε στο CNBC ο διευθυντής βιωσιμότητας της McLaren, Kim Wilson.
Οι ηγέτιδες δυνάμεις του αθλήματος ελπίζουν ότι αυτή η γνωστική ποικιλομορφία μπορεί να επιταχύνει την προσπάθειά τους να επιτύχουν το net-zerο μέχρι το 2030. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι το άθλημα είχε μειώσει τις εκπομπές κατά 13% από το 2018 μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικών μέτρων όπως η μείωση του προσωπικού επί τόπου σε αγώνες και η αυξανόμενη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ένα γρήγορο ξεκίνημα, δεδομένου ότι τρεις αγώνες έχουν προστεθεί στο ημερολόγιο της διοργάνωσης από το 2018, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί το net-zero μέχρι το 2030.
Formula 1 και καύσιμα
Η F1 έχει τρία… πεντάλ να πιέσει. Το πρώτο είναι οι κανονισμοί, και ο επόπτης του αθλήματος έχει ήδη επιβάλει τα αυτοκίνητα που αγωνίζονται τη σεζόν του 2026 να τροφοδοτούνται υποχρεωτικά από ένα μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας και συνθετικών καυσίμων.
«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι, ενώ ορίσαμε αυτόν τον στόχο, δεν προσδιορίσαμε πώς θα φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο», δήλωσε στο CNBC ο πρώην Chief Technology Officer της F1, Pat Symonds.
«Έχουμε πέντε ενεργειακές εταιρείες που παράγουν επί του παρόντος καύσιμα για τη Formula 1 και θέλουμε ο κανονισμός μας να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να φτάσουμε εκεί».
Το δεύτερο πεντάλ είναι το ταξίδι. Η Έλεν Τζόουνς, επικεφαλής ESG της F1, είπε στο CNBC ότι το άθλημα πρέπει να μειώσει την απόσταση μεταξύ των αγώνων και να περιορίσει τον απαιτούμενο αριθμό ταξιδιών, καθώς και να επανεξετάσει τους τρόπους μεταφοράς που χρησιμοποιούνται. Όπως αναφέρθηκε τον Απρίλιο, αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν με την απόφαση της Formula 1 να αυξήσει τον αριθμό των αγώνων στο καλεντάρι ης.
Εάν η F1 περιόριζε στο ελάχιστο τα ταξίδια στο εξωτερικό, το άθλημα θα είχε λιγότερα κίνητρα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο προφίλ εκπομπών της αεροπορίας και της ναυτιλίας, το οποίο η ΕΕ αναμένει να αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 έως το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Ως έχει, το άθλημα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων που δεν μπορούν μόνο να τροφοδοτήσουν αυτοκίνητα αλλά και αεροπλάνα, σκάφη και βαριά γεωργικά μηχανήματα που επί του παρόντος δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ ορισμένοι το περιγράφουν ως «δούρειος ίππος» για να συνεχίσει να ρυπαίνει και ίσως ακόμη και να στηρίξει τα συμφέροντα μεγάλων χορηγών πετρελαϊκών κρατών, η ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων είναι κρίσιμης σημασίας για την απαλλαγή από τις βιομηχανίες που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το τελευταίο πεντάλ που μπορεί να πιέσει η F1 είναι η ενεργειακή απόδοση και οι ομάδες ήδη αναζητούν τρόπους για να μεταφέρουν τις γνώσεις από την πίστα στην υποδομή τους. «Αν κοιτάξετε την απόδοση της πίστας, έχουμε χιλιάδες και χιλιάδες σημεία δεδομένων… που μας λένε ακριβώς τι συμβαίνει και εκεί βρίσκουμε οριακά κέρδη», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Red Bull, Άνταμ Σάμονς.
«Θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή την προσέγγιση… και να την εφαρμόσουμε και στην πλευρά των κτιριακών υποδομών». Αυτό οδήγησε τη Red Bull να ενσωματώσει νέα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και να αναπτύξει νέους τρόπους δέσμευσης και ανακύκλωσης της απορριπτόμενης θερμότητας από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της.
Παρά την τεχνολογική της τεχνογνωσία, ωστόσο, η Formula 1 δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου στις τεχνολογικές καινοτομίες για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου για το 2030. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 50% με βάση τη βασική μας γραμμή του 2018», δήλωσε ο Τζόουνς στο CNBC. Αυτό υποδηλώνει ότι τυχόν εναπομείνασες εκπομπές θα «αντισταθμιστούν» μέσω πιστώσεων άνθρακα ή συμφωνιών αντιστάθμισης, οι οποίες έχουν συχνά χλευαστεί ως δικαιολογία για τη συνέχιση των εκπομπών.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η Mercedes F1, για παράδειγμα, έχει αρχίσει να «μεταβαίνει από την αντιστάθμιση του άνθρακα με χρυσό πρότυπο στην αφαίρεση άνθρακα» μέσω επενδύσεων στο Frontier, ένα ταμείο δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζει υποσχόμενες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Η Charm Industrial, μία από τις επενδύσεις του ταμείου, υπόσχεται να αφαιρέσει 112.000 μετρικούς τόνους CO2 εντός έξι ετών, μετατρέποντας τα γεωργικά απόβλητα σε πετρέλαιο.


Latest News

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024

Ερχεται το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στην Ευρώπη - Το σχέδιο του συνασπισμού των «Big 4»
Τέσσερις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο για φόρτιση EV στην Ευρώπη

«Κλειδώνουν» έξτρα μπόνους για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας
Αποφασίζονται την Πέμπτη 3 Απριλίου από την Ολομέλεια της Αρχής τα νέα κίνητρα για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.