Το στεγαστικό πρόβλημα αποτελεί μετά την ακρίβεια, μείζον ζήτημα για τους πολίτες και την κυβέρνηση.
Η τελευταία έχει επιστρατεύσει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει το κτηριακό απόθεμα και να αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης: από το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» και το τριετές φορομπόνους για όσους ενοικιάσουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή τα μετατρέψουν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μέχρι τον κόφτη για νέες άδειες για βραχυχρόνια μίσθωση σε κορεσμένες περιοχές.
Στεγαστική κρίση: Τα προγράμματα για την αντιμετώπισή της – Δικαιούχοι και κριτήρια
Η πρόταση των servicers για τα ακίνητα
Η ΤτΕ ωστόσο, υπογραμμίζει μέσα από την τελευταία έκθεσή της, ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η λύση που προτείνουν οι servicers ώστε περισσότερα ακίνητα να «πέσουν» στην αγορά.
Οι servicers προτείνουν, στην κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα στα funds να απαλλαγούν από την υποχρέωση τακτοποίησης των εκκρεμών νομικών και τεχνικών προβλημάτων και τη χρονοβόρα διαδικασία των ακινήτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους και προβλέπεται να βγουν σε πλειστηριασμό, να την αναλαμβάνει ο αγοραστής του ακινήτου.
O αγοραστής ως μπόνους θα έχει έκπτωση στη τιμή αγοράς (από πλειστηριασμό).
Τα οφέλη και τα 50.000 ακίνητα
Ο αγοραστής θα βρίσκει ακίνητο σε πολύ καλύτερη τιμή και ευκολότερα αλλά θα έχει αποζημιωθεί εκ των προτέρων για τον κόπο και τα έξοδά του με αυτή την έκπτωση.
Όσον αφορά στους servicers, η πώληση τέτοιων ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια τους θα διευκολύνει την διαδικασία της ανάκτησης των δανείων.
Ένα ακίνητο που περνάει στο χαρτοφυλάκιο των servicers απαιτεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια για να τακτοποιηθούν όλες οι τυχόν παραβάσεις, παραλείψεις
Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου μια τέτοια λύση θα έβγαζε άμεσα στην αγορά περίπου 50.000 ακίνητα.
Ένα ακίνητο που περνάει στο χαρτοφυλάκιο των servicers απαιτεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια για να τακτοποιηθούν όλες οι τυχόν παραβάσεις, παραλείψεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στοκ των ακινήτων να μεγαλώνει και δεκάδες χιλιάδες ακίνητα να μην μπορούν να «βγουν» στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα «αγκάθια» και η συνταγματικότητα
Παρόλα αυτά η λύση που προτείνουν οι servicers έχει νομικές δυσκολίες, τα οποία όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου για συγκεκριμένα μόνο ακίνητα (των servicers), -δηλαδή το μέτρο δεν θα έχει καθολικότητα δεν θα ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών (δηλαδή σε κάθε πώληση)-, μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και αντισυνταγματική.
Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές διατάξεις ώστε ο αγοραστής να υποχρεώνεται να προχωρά στις σχετικές διευθετήσεις.
Επίσης, ακόμα και εάν μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της μη καθολικότητας, εφόσον η ευθύνη θα μεταφέρεται στον αγοραστή θα υπάρξουν και εκεί δυσκολίες.
Σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές διατάξεις προφανώς και κυρώσεις και στενά χρονοδιαγράμματα ώστε ο αγοραστής να υποχρεώνεται να προχωρά στις σχετικές διευθετήσεις.
Latest News
«Καλπάζει» το Airbnb - Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) - Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το ράλι στα ακίνητα και τα 20 δισ. που αγνοούνται από το ταβάνι του 2007 [γραφήματα]
Οι τιμές στα ακίνητα ανεβαίνουν, έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του 2011 και προσεγγίζουν πλέον το «ιστορικό υψηλό» του 2007
Τέλος χρόνου για νέες άδειες Airbnb στο κέντρο της Αθήνας
Από 1η Ιανουαρίου του 2025 οι νέες εγγραφές ακινήτων στις τρεις πρώτες δημοτικές περιοχές της Αθήνας ώστε να διατεθούν μέσω Airbnb θα απαγορεύονται για τουλάχιστον έναν χρόνο
Όλες οι λεπτομέρειες για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης για τα ακίνητα
Η κυβέρνηση εξασφάλισε πως οι τράπεζες θα συμμετέχουν στο νέο φορέα για τα ακίνητα με 100 εκατ. € - Μέχρι και τον Απρίλιο του 2025 ο νέος φορέας
Πόσο γρήγορα πωλούνται τα σπίτια στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του Spitogatos [πίνακες]
Πώς κινούνται τα ακίνητα - Ανάλυση εξετάζει τον χρόνο απορρόφησης κατοικιών προς πώληση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Πώς θα πάρετε δάνειο από το «Σπίτι μου 2»: Οδηγός με 32 ερωτήσεις - απαντήσεις
Στο νέο «Σπίτι μου ΙΙ» διευρύνθηκαν τα ηλικιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια - Το ανώτατο ποσό δανείου που χορηγείται είναι 190.000 ευρώ
Στον «αέρα» 14.000 οικοδομικές άδειες με «μπόνους» δόμησης - Τι αναφέρει το ΥΠΕΝ
Με δικό τους ρίσκο, όσοι συνεχίζουν να χτίζουν, πριν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ, λέει ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης
Πόσο αυξάνει το ενοίκιο η ανακαίνιση του ακινήτου - Οι 12 περιοχές που άλλαξαν πίστα [γράφημα]
Για τις ανακαινίσεις ακινήτων μίλησε στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς - Τι αποκαλύπτει έρευνα της Protio
Ποιες περιοχές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από Airbnb - Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας - Πώς κινούνται τα Airbnb
Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας: Ζητά να διατηρηθεί το μπόνους δόμησης
Πλήγμα στις επενδύσεις και την προαγωγή της αειφορίας η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωσή του