Ανθεκτική χαρακτηρίζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε ειδική της ανάλυση η Citigroup, ενώ η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Με τον πληθωρισμό σε πτωτική τροχιά, μια ομάδα 33 μεγάλων κεντρικών τραπεζών άρχισε τις μειώσεις των επιτοκίων, η οποία θα επιταχυνθεί το 2025 στηρίζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Η Citigroup αναμένει πως η Fed, θα οδηγήσει τα βασικά επιτόκια στο 3,25% και η ΕΚΤ στο 1,5% ως το τέλος του 2025.
Γιατί έκαναν «βουτιά» τα κέρδη της Citigroup – Το «αγκάθι»
Η ευρωτράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια στο 2% ως τα μέσα του 2025, θα στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία παρουσιάζει σημαντική απόκλιση όσον αφορά τις επιμέρους χώρες. Από το τέλος του 2019 και την πανδημία σε μέσα επίπεδα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 4% (με τα τελευταία δύο χρόνια να είναι σταθερό) έναντι 11% του ΑΕΠ των ΗΠΑ αντίστοιχα.
Citigroup: Οι καλύτερες επιδόσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα
Η Ισπανία άργησε να ανακάμψει από την πανδημία, αλλά στη συνέχεια η ανάπτυξη εκτινάχθηκε, ενώ η Ελλάδα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Οι ισχυρές βιομηχανικές οικονομίες δυσκολεύτηκαν, με το ΑΕΠ της Ολλανδίας να παραμένει στάσιμο από τα μέσα του 2022, ενώ η Γερμανία είναι ακόμη πιο αδύναμη, με μηδενική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από τα τέλη του 2019.
Οι βασικοί κίνδυνοι για αυτές τις προσδοκίες των οικονομολόγων της αμερικανικής τράπεζας προέρχονται κύρια από τα γεωπολιτικά ρίσκα, τους εκλογικούς κινδύνους (ΗΠΑ, Ιαπωνία) και τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και τα πρόσφατα στοιχεία ήταν κάπως καθησυχαστικά.
Τα παγκόσμια επίπεδα χρέους και οι δημοσιονομικές επιδόσεις θέτουν επίσης μακροπρόθεσμους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.
Μία ομάδα ισχυρών οικονομιών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, -χώρες που φαίνεται να έχουν υιοθετήσει ιστορικά χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν μάλιστα υψηλά επίπεδα χρέους, και υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα. Όσον αφορά τις μετοχικές αγορές η Citigroup «βλέπει» περιορισμένα ανοδικά περιθώρια μεσοπρόθεσμα με την τιμή στόχο για το παγκόσμιο δείκτη μετοχών, MSCI AC World να εκτιμάται στις 1050 μονάδες έως τα μέσα 2025.
Διατηρεί πάντως σύσταση «αύξησης θέσεων» για τις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης (εκτός Βρετανίας) «ουδέτερη θέση» για την Βρετανία και τις αναδυόμενες αγορές και «μειωμένες θέσεις» για την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Από τα εμπορεύματα, που διατηρεί γενικά «ουδέτερη θέση», η σύσταση για ισχυρές αγορές (bullish) δίδεται μόνο για το ουράνιο, ενώ σημειώνεται πως «γύρισε» την σύσταση «αγοράς» σε «ουδέτερη θέση» για τον χρυσό παρά το γεγονός πως συνεχίζει να «βλέπει» την τιμή του χρυσού πάνω τα 3000 δολ./ουγκιά τους επόμενους 6-12 μήνες.
Εκλογές
Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές σε ξεχωριστή ανάλυση προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα σε γενικές γραμμές, «βλέπει», σε περίπτωση νίκης του Τραμπ πως ευνοούνται, ελέω και του ισχυρού δολαρίου, οι μετοχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των αναδυόμενων αγορών και των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ με νίκη της Χάρις ευνοούνται ελέω πιο αδύναμου δολαρίου, οι πιο κυκλικές αγορές της Ευρώπης (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου) και οι αναδυόμενες αγορές.
Αυτό που είναι σημαντικό πάντως είναι πως ήδη οι επενδυτές έχουν πάρει κάποιες θέσεις με βάση μία πιθανή νίκη του Τραμπ, αν και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ήδη υψηλές και δεν αναμένονται μεγάλα περιθώρια ανόδου μεσοπρόθεσμα.
Αν όμως νικήσει η Χάρις, τότε αναμένονται σημαντικές κινήσεις στις επενδύσεις που ευνοούνται από τις πολιτικές της, όπως ευρωπαϊκές μετοχές και αναδυόμενες αγορές, θέσεις υπέρ ενός ασθενέστερου δολαρίου, χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων (άνοδος των τιμών τους), αγορές σε κλάδους με χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και τοποθετήσεις σε εταιρείες και κλάδους που εμπλέκονται στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση σε κριτήρια ESG.
Latest News
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο 9μηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς
Ομολογίες για 11 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο το 2025
Το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό
Αγεφύρωτο το επενδυτικό κενό - Γιατί αστόχησαν οι προβλέψεις για νέα κεφάλαια
Ποιες είναι οι προβλέψεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για το επενδυτικό κενό της επόμενης χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για τις επενδύσεις
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Γιάννης Στουρνάρας: Οι 3+2 λόγοι που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι αναιμικές – Οι παγκόσμιες εξελίξεις
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία