Τα σχέδια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ που θα λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια ματαιώθηκαν εν μέρει επειδή στη γη που προοριζόταν να γίνει το κέντρο ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο είδος μέλισσας. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Ζάκερμπεργκ είχε σχεδιάσει να συνάψει συμφωνία με έναν φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ένα νέο κέντρο δεδομένων, που θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του για τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές,  η συμφωνία αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών και κανονιστικών προκλήσεων.

Τονίζουν μάλιστα, ότι ο Ζάκερμπεγκ την περασμένη εβδομάδα σε μία συνάντηση είπε ότι η ανακάλυψη του σπάνιου είδους μέλισσας σε μια τοποθεσία δίπλα στο εργοστάσιο όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το κέντρο δεδομένων περιπλέκει το έργο.

Ζάκερμπεργκ: Δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη

Ο προβληματισμός της Meta

Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε καθώς οι ανταγωνιστές Amazon, Google και Microsoft συνήψαν πρόσφατα συμφωνίες με φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις από τα κέντρα δεδομένων, καθώς αγωνίζονται να εκπαιδεύσουν και να διατηρήσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που διψούν για ενέργεια. Ένα ερώτημα AI καταναλώνει έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση Google.

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας τρόπος για την απόκτηση σταθερής, 24ωρης ισχύος στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ ομάδων Big Tech.

Ωστόσο, έχει επίσης υψηλό αρχικό κόστος και χρειάζεται πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί. Η βιομηχανία στα δυτικά βασιζόταν ιστορικά στη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα.

Οι επικριτές προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους της συσσώρευσης τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια, διαφορετικά θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον.

Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αναβιώσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Three Mile Island της Πενσυλβάνια.

Η Amazon πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο για να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Susquehanna Steam Electric, επίσης στην Πενσυλβάνια.

Η Google, εν τω μεταξύ, είπε τον περασμένο μήνα ότι είχε παραγγείλει έξι έως επτά μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Kairos Power, και έγινε η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που ανέθεσε νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πιέσεις στον Ζάκερμπεργκ

Ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά του στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των επενδύσεών της σε διακομιστές και κέντρα δεδομένων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής.

Ο ίδιος είπε στους υπαλλήλους ότι, αν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Meta θα ήταν ο πρώτος όμιλος Big Tech που θα χρησιμοποιούσε πυρηνική τεχνητή νοημοσύνη και θα είχε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο διαθέσιμο για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων.

Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι ο Ζάκερμπεργκ έχει απογοητευτεί από την έλλειψη πυρηνικών επιλογών στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει αγκαλιάσει την πυρηνική ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit

IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις