Η Ιαπωνία σφύζει από τουρίστες, λόγω του φθηνού γιεν, αλλά αν έψαχναν να ψωνίσουν είδη πολυτελείας στην Ιαπωνία αυτό το καλοκαίρι, έπρεπε να μπουν στην ουρά.
Σύμφωνα με την Αμρίτα Μπάντα, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Agility Research & Strategy, την οποία βολιδοσκόπησε το Business Insider, τα πολυτελή καταστήματα άρχισαν να δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού για να αντιμετωπίσουν τη συσσώρευση τουριστών που συρρέουν στην Ιαπωνία για να επωφεληθούν από το εξασθενημένο γιεν και τις φθηνότερες τιμές σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Hermes: Διψήφια αύξηση πωλήσεων παρά την περιδίνιση της πολυτέλειας
Η άνοδος των πωλήσεων στην Ιαπωνία ήταν μια πολύ αναγκαία ώθηση για τη βιομηχανία πολυτελείας, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την πτώση της ζήτησης στην Κίνα.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις της LVMH στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 57%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις άλλες αγορές της. Ο ιδιοκτήτης της Gucci, Kering, σημείωσε επίσης άνοδο 27% στις πωλήσεις στην Ιαπωνία το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις του σημείωσαν βουτιά σε άλλες αγορές.
Κάποιοι δεν τα πήγαν καλά
Αλλά το τρίτο τρίμηνο, τόσο η LVMH όσο και η Kering ανέφεραν επιβράδυνση στις δαπάνες πολυτελείας στην Ιαπωνία.
Ένας συνδυασμός του ενισχυμένου γεν λόγω της ιαπωνικής κυβερνητικής παρέμβασης και της οικονομικής αβεβαιότητας στο εξωτερικό φαίνεται να έχει επιβραδύνει την άνθηση των αγορών της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, ενώ οι τουριστικές δαπάνες μπορεί να έχουν εξασθενίσει κάπως, οι ειδικοί λένε ότι οι Ιάπωνες καταναλωτές αναδύονται από μια φειδωλή εποχή και οι ίδιοι ξοδεύουν για πολυτέλεια.
«Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την Ιαπωνία στην αγορά», είπε στο BI η Γιέλενα Σοκολόβα, αναλύτρια πολυτελείας στη Morningstar.
Ένας συνδυασμός μισθολογικών αυξήσεων και η ενίσχυση του γεν ωθεί την εμπιστοσύνη των καταναλωτικών δαπανών στην Ιαπωνία, δήλωσε στο BI μέσω email ο Ντάνιελ Λάνγκερ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης επωνυμίας και στρατηγικής και καθηγητής αγοράς πολυτελείας στο Pepperdine University.
Αλλά οι Ιάπωνες δεν ρίχνουν απλώς τα μετρητά τους οπουδήποτε – και αυτό είναι πικρό ποτήρι για ορισμένες μάρκες πολυτελείας.
Η λιτή πολυτέλεια ευθυγραμμίζεται με τις ιαπωνικές αξίες
Η Hermès είναι ένα παράδειγμα μιας μάρκας που συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή δυναμική στην Ιαπωνία.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η εικόνα της είναι σε συγχρονισμό με τις βασικές ιαπωνικές αξίες, δήλωσε στο BI ο Μάρτιν Ρολ, παγκόσμιος επιχειρηματίας στρατηγικής και ανώτερος σύμβουλος στον συμβουλευτικό γίγαντα McKinsey.
Η συνέπεια, η δεξιοτεχνία και η «ποιότητα έναντι του δυνατού branding», χαρακτηριστικά για τα οποία είναι γνωστή η εταιρεία κατασκευής τσαντών Birkin, ευθυγραμμίζονται με την «επιθυμία των Ιαπώνων καταναλωτών για λεπτή πολυτέλεια που μεταδίδει μια αίσθηση κληρονομιάς και αποκλειστικότητας χωρίς εμφανή εμφάνιση», είπε.
«Η Hermès και παρόμοιες μάρκες είναι ελκυστικές εδώ γιατί δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα, τη λεπτότητα και τον μινιμαλισμό έναντι της επιδεικτικότητας, κάτι που είναι το κλειδί για την επιτυχία στον ιαπωνικό χώρο πολυτελείας», είπε ο Ρολ.
Τι θέλει το ιαπωνικό κοινό
Ενώ οι εταιρείες που προωθούν την επωνυμία πάνω απ’ όλα τα πήγαιναν καλά σε περιοχές όπως η Ινδία και η Κίνα με νεότερους πληθυσμούς, «η Ιαπωνία είναι περισσότερο μια σταθερή, ώριμη αγορά», είπε η Μπάντα, ειδικά δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας.
Η Banta είπε ότι μάρκες όπως η Prada, η Louis Vuitton και η Hermès, που εδώ και καιρό θεωρούνταν επιτομή της πολυτέλειας και έχουν επιλεγμένα προϊόντα που λατρεύονται, θα διατηρήσουν τη δυναμική τους με τους ντόπιους.
Ωστόσο, οι νέοι, εύποροι Ιάπωνες καταναλωτές διατηρούν πολλές από τις ίδιες αξίες με τους μεγαλύτερους τους, είπε ο Ρολ.
«Αυτή η ομάδα είναι πιο πρόθυμη να επενδύσει σε προϊόντα υψηλής ποιότητας που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα αυταρέσκεια, εκτιμώντας τα εμπορικά σήματα που προσφέρουν μια εκλεπτυσμένη αλλά όχι εμφανώς επιδεικτική εμπειρία πολυτέλειας», πρόσθεσε ο Ρολ.
Οι μάρκες πολυτελείας που δεν συμμετείχαν στον «πληθωρισμό» και δεν αύξησαν τις τιμές μετά την πανδημία έχουν επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη με τους Ιάπωνες καταναλωτές, είπε ο Λάνγκερ.
Αν και η Ιαπωνία ήταν πάντα μια σημαντική αγορά για τις μάρκες πολυτελείας, επισκιάστηκε από την Κίνα ως η μεγαλύτερη στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Αλλά τώρα που η Κίνα φαίνεται ότι δεν είναι πλέον το «λεφτόδεντρο» για τα είδη πολυτελείας που ήταν κάποτε, οι μάρκες που θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους πίσω στην Ιαπωνία θα πρέπει να διπλασιάσουν το σεβασμό και την κατανόηση των ντόπιων.
«Πολιτιστικό κεφάλαιο είναι το όνομα του παιχνιδιού στον σημερινό κόσμο», είπε ο Λάνγκερ.
«Οι μάρκες πρέπει να μπορούν να εμπνέουν το ιαπωνικό κοινό και αυτό σημαίνει να τους δίνουν κάτι που επιθυμούν», πρόσθεσε. «Το αφήγημα της επωνυμίας, η διαχρονικότητα και η σχολαστική ποιότητα είναι κρίσιμα σε αυτήν την αγορά».
Latest News
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η απασχόληση στις ΗΠΑ - Στο 4,1% η ανεργία
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Καλιφόρνια: Η μεγάλη φυγή των ασφαλιστικών και η προσπάθεια δελεασμού για να επιστρέψουν
Οι κανόνες που στοχεύουν να πείσουν τις ασφαλιστικές να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα
Η διώρυγα των «στεναγμών» - Ο Τραμπ ανεβάζει το θερμόμετρο για τον Παναμά [γράφημα]
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της επιρροής της Κίνας στη διώρυγα του Παναμά