Σε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές βρίσκεται η TGI Friday’s Inc, όπως δήλωσε δικηγόρος της εταιρείας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι υπέστη «σημαντικό» πλήγμα στα έσοδα όταν έχασε τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει 375 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που πούλησε το 2017.

Η εταιρεία, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το Σάββατο, είπε ότι τα μέρη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν μέρος ή το σύνολο των εργασιών της TGI Friday, δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας Κρις Ντίκερσον κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης πτώχευσης της αλυσίδας στο Τέξας. Τα ονόματα των πιθανών αγοραστών δεν αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης και δεν κατέστη δυνατό να μαθευτούν αμέσως.

Σύμφωνα με τον Ντίκερσον η TGI Friday’s έχει προχωρήσει στις συζητήσεις της με ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο το εστιατόριο ελπίζει ότι θα συμφωνήσει να αποκτήσει την επιχείρηση ως stalking horse bidder.

TGI Fridays: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την αμερικάνικη αλυσίδα

Πώς η TGI Friday’s έχασε τον έλεγχο

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Δευτέρας, οι δικηγόροι συζήτησαν επίσης την πώληση ομολόγων της TGI Friday του 2017, η οποία είχε δομηθεί ως μια λεγόμενη τιτλοποίηση ολόκληρης της επιχείρησης. Τα ομόλογα είναι εξασφαλισμένα από το εμπορικό σήμα της αλυσίδας, συμφωνίες άδειας χρήσης, μελλοντικές συμφωνίες franchise, δικαιώματα εκμετάλλευσης και άλλες πηγές εσόδων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Η TGI Friday έχασε τον έλεγχο της διαχείρισης αυτών των οντοτήτων τον Σεπτέμβριο και τώρα τα διαχειρίζεται η FTI Consulting Inc. Ως αποτέλεσμα, η TGI Friday’s δήλωσε στα δικαστικά έγγραφα ότι έχασε «ένα σημαντικό μέρος της ροής εσόδων της» επειδή δεν θα λαμβάνει πλέον το όφελος από τις πληρωμές δικαιωμάτων εστιατορίου.

Περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων με franchise έχουν στραφεί σε τιτλοποιήσεις ολόκληρων επιχειρήσεων για να αντλήσουν φθηνότερο χρέος, αλλά η δομή έχει σπάνια δοκιμαστεί σε πτωχευτικά δικαστήρια. Οι ειδικές εταιρικές οντότητες που σχηματίζονται ως μέρος της συναλλαγής ομολόγων δεν αποτελούν μέρος της υπόθεσης πτώχευσης

Ο Alexander Woolverton, δικηγόρος που εκπροσωπεί την FTI, είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Δευτέρας ότι οι οντότητες τιτλοποίησης «δεν εγκρίνουν την αφήγηση» που περιγράφεται στις καταθέσεις πτώχευσης της TGI Friday’s.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Δευτέρας, η TGI Friday’s κέρδισε επίσης την έγκριση του δικαστηρίου να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και άλλα επιχειρηματικά έξοδα καθώς αρχίζει να λειτουργεί υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Η αλυσίδα έχει ήδη κλείσει ορισμένα καταστήματα και είπε ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 15% τον περασμένο χρόνο καθώς πάλευε με το αυξανόμενο κόστος και τη μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών για ταχύτερες επιλογές φαγητού περιορισμένων υπηρεσιών.

Τα καταστήματα στην Ελλάδα

Καμία επίπτωση στη δραστηριότητα των TGI Fridays στην Ελλάδα δεν υφίσταται από την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου εστίασης να υποβάλει αίτηση προστασίας από πτώχευση. Αυτό αναφέρει η TGI Fridays Ελλάδας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζοντας πως ο όμιλος «συνεχίζει να έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις».

«Ο όμιλος TGI Fridays Ελλάδος δεν έχει μετοχική σχέση με τα TGI Fridays Αμερικής, και λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα με franchising και Έλληνες μετόχους, δεν επηρεάζεται από την οικονομική αναδιάρθρωση που μπορεί να λάβει χώρα στην αμερικανική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ελληνικός βραχίονας κλείνει φέτος 27 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα, και μετρά 9 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ ετοιμάζεται για τις επόμενες στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη δειύρυνση δικτύου της αλυσίδας casual dining.

«Με σταθερά οικονομικά αποτελέσματα με EBITDA στα 1.9 εκ. (για τη χρήση 2023) και σχεδόν μηδενικό δανεισμό, που υπογραμμίζουν την επιτυχία του brand ενώ διακρίνεται διεθνώς ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους franchisee της αμερικανικής εταιρείας», επισημαίνεται.

Το TGI Friday’s είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία, καθώς ο κλάδος στις ΗΠΑ συνεχίζει να παλεύει με ανταγωνιστές όπως η Chipotle. Οι αλυσίδες εστιατορίων χαμηλού κόστους έχουν επίσης αισθανθεί τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους στέγασης και του υψηλού πληθωρισμού με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο να τρώνε στο σπίτι αντί να βγαίνουν έξω προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η Red Lobster Management κέρδισε την έγκριση του δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο για να εγκαταλείψει το Κεφάλαιο 11 υπό νέα ιδιοκτησία, ελπίζοντας να ανακάμψει από χρόνια μειούμενες πωλήσεις και δαπανηρές μισθώσεις. Η ιταλική αλυσίδα Bucca di Beppo, η αλυσίδα ψαριών Rubio’s Coastal Grill και η μεξικανική αλυσίδα εστιατορίων Tijuana Flats κήρυξαν επίσης πτώχευση φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή